Voeding

Is lavendel gezond? Voordelen van lavendelolie en lavendelthee

Lavendel | lavendelolie | lavendelthee
Geschreven door Bodyheal

Lavendel is een geneeskrachtige kruid die op verschillende manieren kan worden toegepast. Lavendelolie en lavendelthee zijn daar twee goede voorbeelden van. Ze hebben allebei geneeskrachtige werkingen. Lavendelolie is een etherische olie. Etherische oliën zijn over het algemeen erg gezond. Lavendelolie is een van de weinige etherische oliën die zonder verdunning aangebracht kan worden op het huid. In dit artikel gaan we het hebben over al deze geneeskrachtige werkingen. Daarnaast gaan we ook kijken in welke vorm het de beste resultaat geeft.

Lavendelolie als natuurlijke pijnstiller

Lavendelolie is een natuurlijke pijnstiller. Het helpt tegen allerlei soorten pijn. Door een paar druppels lavendelolie op snijwonden, brandwonden, kneuzingen of plaatsen waar je spierpijn hebt door een zware training in te smeren, verlicht het de pijn. Het is dus ook ideaal voor sporters, aangezien het ook de herstel van spieren bevordert. Lavendelolie verbetert de bloedsomloop. Wil je hoofdpijn verlichten?. Door een paar druppels lavendelolie op je hoofdhuid in te masseren verlicht het de hoofdpijn. Het is ook een pijnstillende werking op menstruatiekrampen. Door een paar druppels lavendelolie op je buik in te masseren, zullen je klachten verminderen. Verder kan lavendelolie ook jeuk en pijn van insectenbeten verlichten. Ook bij oorpijn kan je een paar druppels warme lavendelolie op de oorlellen en de slaap in masseren om de pijn te verlichten. Bij verbrandingen door de zon kan je een aantal druppels lavendelolie gebruiken om de pijn te verlichten. Koel de brandplekken eerst af met water voordat je het in masseert met lavendelolie. Wat ook een goede manier is om gebruik te maken van al deze voordelen is een bad met lavendelolie. Het is natuurlijk wel minder effectief maar zeker wel aangeraden voor je de gezondheid van je gehele lichaam. Voor deze voordelen kan je ook gebruik maken van de aftreksel van lavendel. Ook dit zal echter minder effectief zijn.

Lavendelolie gezond | Haaruitval tegengaan

Als men last heeft van haaruitval is de oorzaak hiervan vaak, omdat het bloedsomloop in het hoofdhuid niet meer goed circuleert. Aangezien lavendelolie de bloedsomloop verbetert kan het haaruitval tegengaan. Bovendien zal het ook de groei van de haren stimuleren. Aangezien haren behoorlijk langzaam groeien zal je natuurlijk niet direct resultaat zien. Het zal ongeveer een half jaar duren totdat je echt duidelijke verbetering zult zien. De beste resultaat zul je zien als je dit regelmatig doet. Het liefst dagelijkse maar minstens twee/drie keer per week voor resultaat. Neem een paar druppels lavendelolie en masseer het in je hoofdhuid. Het is ook mogelijk om dit met de aftreksel van lavendel te doen maar dit zal wel iets minder effectief zijn dan de lavendelolie.

Lavendelolie en lavendelthee | Natuurlijke antidepressiva

Zowel de lavendel kruid als de lavendelolie en de lavendelthee hebben een kalmerende werking. Daarom helpt lavendelthee om depressie te verlichten. Het brengt de emoties in balans. Ook lavendelolie is een natuurlijke antidepressiva. Deze behandeling heet aromatherapie. Hiervoor heb je een verdamper nodig. Druppel een paar druppels lavendelolie in de verdamper en adem de damp hiervan in. Zowel lavendelolie als lavendelthee kalmeert ook de zenuwen en verlicht angstgevoelens. Daarom helpt vooral lavendelthee om stress te verlichten en te voorkomen.

Lavendelolie gezond | Koorts verlagen

Een mix van lauw water en een paar druppels lavendelolie wordt al eeuwenlang gebruikt om hoge koorts te verlagen. Daarnaast heeft lavendelolie ook een zweet bevorderende werking, waardoor het extra effectief werkt om hoge koorts te verlagen. De aftreksel van lavendel hier ook een goede optie voor kunnen zijn.

Lavendel gezond | natuurlijke ontstekingsremmer

Lavendel is een natuurlijke ontstekingsremmer. Lavendelolie kan daarom gebruikt worden voor uitwendige ontstekingen zoals ontstekingen door insectenbeten en andere huidontstekingen. Hierbij kan je denken aan acne, eczeem en psoriasis, jeugdpuistjes. Daarnaast helpt lavendelolie ook voorholte ontstekingen en bijholte ontstekingen te verlichten.  Masseer hiervoor een aantal druppels tussen je neus en je mond en wat op je voorhoofd. De stofjes die hier voornamelijk voor verantwoordelijk zijn, zijn de essentiële oliën cineol linalol en borneol .Lavendelolie werkt ook pijnstillend en ontstekingsremmend bij klachten van reumatoïde artritis. Inwendig gebruik van lavendel. Bijvoorbeeld lavendelthee werkt ontstekingsremmend bij allerlei inwendige ontstekingen. Hierbij kan je denken aan keelontsteking, bronchitis, keelinfecties, slijmvliesontsteking, blaasontsteking, amandelontsteking, mondslijmvliesontstekingen en tandvleesontstekingen.

Lavendel en lavendelthee voor de spijsvertering

Lavendel heeft bij inwendige gebruik een positieve werking op de spijsvertering. Lavendelthee is hier een voorbeeld van. Lavendelthee werkt goed tegen maagkrampen, allerlei darmklachten en werkt wind afdrijvend. Daarnaast kan je met lavendelthee ook diarree stoppen. Behalve de voordelen voor de maag- darmklachten maagkrampen en diarree, wekt het ook eetlust op. Daarom kan het gebruikt worden bij anorexia. Verder kan lavendelthee ook maagzweren en brandend maagzuur verhelpen. Tenslotte kan lavendelthee ook gebruikt worden als een natuurlijke behandeling van indigestie.

Lavendelthee en lavendelolie gezond | Slapeloosheid

Een kopje lavendelthee voor het slapen gaan verbetert je nachtrust en de kwaliteit van je slaap. lavendelthee zorgt voor een mentale ontspanning waardoor je ook makkelijker in slaap zal vallen. Lavendelolie zorgt dan weer voor fysieke rust. Het ontspant de zenuwen en verlicht allerlei soorten pijn. Hierdoor zal de combinatie van lavendelthee en lavendelolie je nachtrust en slaapkwaliteit zeker verbeteren.

Lavendel gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Lavendel behoort tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Je kan hier gebruik van maken door lavendelthee of lavendelwater te drinken. Natuurlijk kan je lavendel ook gewoon eten om je bloeddruk te verlagen. In tegenstelling tot veel andere natuurlijke, verfrist lavendel je mond en verwijderd mondgeuren. Lavendelwater kan je gemakkelijk maken door een paar druppels lavendelolie te mengen met een glas water.

Geen lavendel tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen wordt het afgeraden om de eerste zeven maanden lavendel producten te gebruiken, aangezien het de menstruatie bevordert, de maandelijkse bloedingen stimuleert.

Andere weetjes over lavendel

  • Een paar druppels lavendelolie op je kleren, de vloer van je kamer of op je huid. kan muggen en insecten verdrijven.
  • De aftreksel van lavendel kan je op de vacht van honden of katten in masseren. Dit helpt tegen ongedierte op de vacht.
  • Lavendelbloemen worden ook wel gebruikt in jams.
  • Lavendelolie verlicht ook de klachten van reisziekte. masseer hiervoor een paar druppels lavendelolie onder je oorlellen, midden op je voorhoofd en midden op je kin.

Photo by Lucas Kramer / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter