Lupus erythematosus is een auto immuunziekte. Dat wil zeggen dat je immuunsysteem het verschil tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd niet meer ziet. Het valt je lichaam dan aan in plaats van het te beschermen. Lupus erythematosus valt onder reumatische aandoeningen. Lupus erythematosus komt bij een op de duizend mensen voor.
Wat is Lupus erythematosus ?
Lupus erythematosus is zoals in de inleiding al verteld is een auto immuunziekte. Doordat het het immuunsysteem ontregeld veroorzaakt er ontstekingen. Deze ontstekingen komen meestal op de huid en gewrichten voor maar kunnen ook in organen voorkomen.
Lupus erythematosus kent twee vormen:
-
Systematische lupus erythematosus
Bij 75 % van de gevallen van systematische lupus erythematosus komen huidaanontstekingen voor. De huidaandoeningen kunnen gepaard gaan met interne ontstekingen van organen.
-
Cutane lupus erythematosus
Hierbij is er uitsluitend alleen sprake van huidontstekingen.
Symptomen van lupus erythematosus
De symptomen en gevolgen van lupus erythematosus kunnen sterk variëren, omdat ze afhankelijk zijn van de vorm. Bij systematische lupus erythematosus komen wel symptomen voor in tegenstelling tot de cutane lupus erythematosus. De meestvoorkomende symptomen van systematische lupus erythematosus zijn:
- Gewichtsverlies
- Moe/uitgeput
- Kortademig
- Gewrichtsontsteking en gewrichtspijn
- Huidafwijkingen
- Artritis
- Bloedarmoede (Anemie)
- Haaruitval
- Koorts
- Vasculitis
- Hoge bloeddruk
- Hoesten
- Afwijking in het bloedbeeld
- Nierontsteking
- Hartzak en longvlies ontstekingen
- Hartkloppingen
- Neurologische klachten
- Overgevoelig voor zonlicht
- Trombose
- Fenomeen van Raynaud
- Secundair syndroom van Sjögren
Bij Cutane lupus erythematosus is er onder andere sprake van vlindervormige rode huiduitslagen op het gezicht. Over het algemeen is het erg moeilijk om de systematische vorm van lupus erythematosus te herkennen als men geen huiduitslag heeft.
Behandeling van lupus erythematosus
De diagnose van lupus erythematosus kan vermoed worden door de symptomen die optreden. Een zekere diagnose kan echter pas vastgesteld worden na een onderzoek van het bloed, urine, nieren, hart en hersenen. lupus erythematosus is niet te genezen maar de symptomen kunnen wel onderdrukt worden. De volgende medicatie kan het verloop van het ziekte stabiel houden.
- Corticosteroïden oftewel bijnierschorshormonen worden voorgeschreven, zodat de ontstekingen worden geremd. De huiduitslag, de jeuk en de roodheid zal dan verminderen. In de meeste gevallen duurt deze behandeling van een aantal dagen tot twee weken. De arts kan zowel voor corticosteroïden kiezen die men inneemt als voor injecties. De injecties worden dan op de plaatsen van de huiduitslag ingespoten. Voorbeelden van tabletten om in te nemen zijn prednisolon, prednison en triamcinolon. Voorbeelden van injecties zijn methylprednisolon en triamcinolonacetonide.
- Tijdens aanval kan de arts ook voor een hoge dosering chloroquine of hydroxychloroquine kiezen. Meestal duurt deze behandeling een tot twee weken. Een lage dosering gedurende een lange tijd kan ook een gunstig effect hebben het verloop van lupus erythematosus.
- Indien corticosteroïden alleen niet voldoende zijn zal de arts het gebruik ervan kunnen combineren met afweeronderdrukkende middelen als azathioprine en cyclofosfamide.
Wat kun je zelf doen ?
- Probeer directe zonlicht zoveel mogelijk te vermijden! Als je er toch voor kiest om te zonnen smeer je dan goed in met een zonnecreme met een hoge beschermingsfactor.
- Als je last hebt van gewrichtsontstekingen en gewrichtspijn probeer dan zoveel mogelijk te bewegen en je conditie op peil te houden.
[…] lupus […]