Medisch

Magnetron gevaarlijk? De gezondheidsgevaren van de magnetron

magnetron gevaarlijk
Geschreven door Bodyheal

Tegenwoordig hebben steeds meer gezinnen graag een magnetron in huis. Is het verwarmen van voedsel met een magnetron gevaarlijk? Dat is het zeker. In dit artikel wordt beschreven waarom.

Kankerverwekkend

Waarom is de voeding verwarmen met een magnetron gevaarlijk? Onlangs hebben onderzoekers bewezen dat op bijna alle voeding die in de magnetron is verwarmt, kankerverwekkende stoffen ontstaan. Zo zijn bijvoorbeeld in vlees de kankerverwekkende stoffen d-nitrosodienthanolamines geconstateerd. In melk zijn bepaalde aminozuren verandert in kankerverwekkende stoffen.

Voedingsgehalte

Dankzij zijn snelle en gewelddadige verwarming weet de magnetron nog meer schade aan ons voedsel toe te brengen. Het verandert namelijk ook de cel-structuur, waardoor de voedingswaarde van bijna al de voeding de nul bereikt. Zo verliest broccoli 97% van al zijn belangrijke antioxidanten en schakelt knoflook binnen 60 seconden zijn meest actieve kankerremmende stof ‘allinase’ uit.

Magnetron gevaarlijk | Straling

Een andere reden waarom de magnetron gevaarlijk is, komt door de straling van de magnetron. Zowel de nieuwe als de oude magnetrons hebben stralingslekken (bij oude magnetrons is de lekkage aanzienlijk groter). Volgens de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) van Amerika is deze dosis echter ver onder de toelaatbare grens. Onafhankelijke consumentenorganisatie ‘Powerwatch’ heeft echter bekend gemaakt dat dit niet zo ver onder de grens ligt. De stralingen van een magnetron zijn namelijk vele malen sterker dan die van een telefoonmast. Deze stralingen ontsnappen vooral uit de glazen gedeelte. Te lange blootstelling van het lichaam aan de magnetron is zeer gevaarlijk en kan de volgende gevolgen met zich meebrengen.
– Slapeloosheid
– Nachtzweten
Hoofdpijn
– Duizeligheid
– Opgezette lymfeklieren
– Verzwakking van immuunsysteem
Depressie
– Misselijkheid
– Oogproblemen
– Kanker
– Hersenschade
– Geheugenverlies
– Concentratieproblemen
– Storing in hormoonproductie
– Afname IQ
– Hart afwijking

Magnetron bestendige verpakkingen

De meeste magnetronbestendige schalen, bakjes en verpakkingen laten giftige chemicaliën vrij bij het verwarmen (vooral plastic). Dit zijn chemicaliën als benzeen, xyleen, tolueen, polyethyleen, bispherol. Deze laatste stof komt veel in plastic voor (zelfs in speciale bakjes en schaaltjes voor de magnetron) en is erg kankerverwekkend.

Magnetron gevaarlijk | Brandwonden

Tenslotte is er nog een reden waarom voeding verwarmd met de magnetron gevaarlijk is. Het kan namelijk brandwonden in je mond veroorzaken. Om dit te begrijpen moeten we weten hoe de magnetron het voedsel opwarmt. Dit gebeurt doordat de magnetron de watermoleculen in het voedsel al zeer snel laat trillen totdat deze verdampen. Op die manier wordt het voedsel opgewarmd. Helaas is het vocht bij de meeste voedsel niet gelijkmatig verdeelt en zo zal de ene gedeelte heel heet kunnen worden, terwijl de andere gedeelte koud blijft.

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter