Aandoeningen Medisch

Multiple Sclerose: symptomen, gevolgen en behandelingen

Multiple sclerose
Geschreven door Bodyheal

Multiple sclerose, multipele sclerose ook wel bekend als MS is een chronisch aandoening en hoogstwaarschijnlijk ook een auto immuunziekte. Het komt minder vaak voor in landen die zich dichtbij de evenaar bevinden. In Nederland heeft een op de duizend inwoners multiple sclerose.

Wat is multiple sclerose ?

Multiple sclerose is een aandoening het centrale zenuwstelsel. Bij mensen met deze ziekte begint de myelineschede langzamerhand stuk te gaan. De myelineschede is een isolerende laag om de zenuwbanen. Doordat de myelineschede stuk gaat zal de geleiding van prikkels niet meer goed verlopen. Multiple sclerose komt meestal tot uiting op volwassene leeftijd (twintig tot veertig jaar). Het behoort op dit moment tot de meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland.

Oorzaken van multiple sclerose

De oorzaak ervan is helaas tot op de dag van vandaag nog niet bekend. Wat echter wel bekend is, is dat de myelineschede van multiple sclerose patiënten ontstoken is geraakt. Dit is te verklaren doordat aan te nemen dat het een auto-immuunziekte is. Deze aanname is te onderbouwen door het feit dat de afweercellen in de eerste fase van multiple sclerose de myelineschede aanvallen, waardoor de myelineschede wordt verdwijnt en de zenuwen met sclerose plaques worden bedekt. Hierdoor ontstaan harde plekken en gaat de functie van de zenuwen achteruit. In de tweede fase zal de patiënt last krijgen van verlammingsverschijnselen. Deze ziekte is niet erfelijk. De kans op multiple sclerose is echter wel groter als iemand het heeft in je familie. Wetenschappers denken dat het ontstaat door een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren.

Symptomen van multiple sclerose

De symptomen van multiple sclerose zijn afhankelijk van de ernst van de ziekte maar het hangt er ook van af in welke zenuwbanen de myelineschede is beschadigd. Bekende symptomen zijn problemen met de stoelgang, seks en plassen, krachtverlies, evenwichtsstoornissen, tintelingen, slecht zien, lichte geheugenstoornissen, moeheid. Omdat het herstel van de myelineschede behoorlijk lang duurt zullen de symptomen van multiple sclerose in het begin meteen merkbaar zijn. Na verloop van tijd (in de meeste gevallen een aantal jaren) zal de myelineschede niet meer hersteld kunnen worden en verliest men steeds meer zenuwcellen. Dit wordt de progressieve fase van multiple sclerose genoemd. Bij ongeveer tien procent van de patiënten begint multiple sclerose met de progressieve fase.

Gevolgen van multiple sclerose

Het verloop van multiple sclerose is nooit te voorspellen omdat het bij ieder persoon anders verloopt. Het is echter bijna nooit een dodelijke ziekte. Wel wordt de levensverwachting van deze patiënten een aantal jaren verkort door multiple sclerose. Bekende gevolgen zijn onder andere problemen met arbeid, mobiliteit, vrijetijdsbesteding en zelf verzorging. De meeste MS patiënten ervaren tijden waarin het beter gaat en tijden waarin het slechter gaat.

Diagnose van multiple sclerose

De diagnose er van is moeilijk vast te stellen, omdat de verschijnselen niet specifiek door multiple sclerose hoeven te ontstaan. Een internationale groep deskundige heeft hiervoor de mcdonald criteria bedacht. De mcdonald criteria wil zeggen dat er sprake is van MS wanneer er minstens twee MS aanvallen zijn geconstateerd, waarbij minstens twee verschillende plaatsen van het zenuwstelsel betrokken zijn. Een MRI scan van de hersenen en het ruggenmerg en een bloedonderzoek worden altijd gedaan om andere ziektes buiten te sluiten. Ook kan het hersenvocht onderzocht worden ter bevestiging van de diagnose.

Behandeling van multiple sclerose

Helaas is er nog geen genezingsmiddel voor multiple sclerose. Het wordt behandeld door een neuroloog die in de meeste gevallen samenwerkt met een huisarts en een revalidatiearts. Bij de behandeling gaat het natuurlijk om de symptomen te bestrijden. Hiervoor zijn de volgende medicijnen geschikt.

  • Interferon is een stofje dat door middel van een injectie wordt toegediend en heeft een gunstig werking op de algemene verloop van multiple sclerose.
  • Corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison) worden zowel gebruikt bij aanvallen als om een plotselinge aanval te voorkomen
  • Marihuana is volgens vele patiënten behulpzaam tegen kramp en stijve spieren. Wetenschappelijk is dit echter nog niet aangetoond.

 

Photo by / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

1 Reactie

Laat een Reactie achter