Voeding

Is munt gezond? Waarvoor zijn pepermuntolie en muntthee gezond?

munt | munt gezond | muntthee | muntthee gezond | pepermuntolie
Geschreven door Bodyheal

Munt is een heerlijk fris ruikend kruid die we vooral kennen van muntthee. Dat munt gezond is, staat zo vast als een huis. Dat betekent dus ook dat pepermuntolie en muntthee gezond zijn. De munt plant werd al honderden jaren geleden al gebruikt voor allerlei maag en darm aandoeningen. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van munt, muntthee en muntolie voor ons lichaam.

Munt gezond | Hoofdpijn

Munt kan bij stekende hoofdpijn en andere soorten van hoofdpijn erg behulpzaam zijn. Het kan de hoofdpijn namelijk erg snel verlichten. Je kan hiervoor zowel gebruik maken van pepermuntolie als gewone muntblaadjes. Neem hiervoor het munt of de pepermuntolie en smeer dit op je slapen, je sinussen en je nek. Je zal merken dat de pijn erg snel zal verlichten.

Pepermuntolie en muntthee gezond | Voor de spijsvertering

Munt heeft erg veel voordelen voor de spijsvertering. Ten eerste heeft munt een rustgevend werking op je ingewanden. Hierdoor is het een ideaal middel tegen misselijkheid. Je kan hier gebruik van maken door te ruiken aan de flesje met pepermuntolie, drinken van muntthee of door gebruik te maken van allerlei snoepjes die menthol bevatten. Pepermunt helpt ook bij klachten zoals een opgeblazen buik, darmgassen en indigestie. Verder bevordert het ook de spijsvertering en de werking van de speekselklieren. Onderzoekers van verschillende landen en universiteiten hebben onderzoeken gedaan naar het effect van pepermuntolie op prikkelbare darm syndroom. Uit deze onderzoeken is gebleken dat pepermunt de klachten van prikkelbare darm syndroom verlicht en in tegenstelling tot medicatie weinig tot geen bijwerkingen heeft. Om maag- en darmklachten te verlichten kan je behalve pepermuntolie ook een heerlijke kopje muntthee drinken of kauwen op verse muntblaadjes.

Munt gezond | Het immuunsysteem

Dat munt gezond is voor het immuunsysteem, is bij de meeste wel bekend. Dankzij zijn slijmoplossende eigenschap helpt munt het immuunsysteem namelijk om verstoppingen in holtes en de borst te verminderen. Hierdoor is het een ideaal middel bij griep en verkoudheid. Verder kan je munt ook gebruiken om keelirritaties te verminderen. Hiervoor kan je een druppeltje pepermuntolie toevoegen aan je luchtbevochtiger of muntblaadjes ophangen is het huis.

Pepermuntolie gezond | Voor het haar

Onderzoekers hebben in 2014 heeft kunnen aantonen dat bij uitwendig gebruik van zwaar verdund pepermuntolie, het de haargroei bevordert. Dit is onderzocht bij muizen. Na het gebruik van pepermuntolie voor vier weken, was het haar bij de testgroep dikker en langer geworden dan het groep waarbij pepermuntolie niet was gebruikt. Ook was de structuur van de follikels bewaard gebleven en was de haarschacht krachtiger geworden. Haaruitval tegengaan kan dus met pepermuntolie. Let wel op dat je het goed verdund. Een mengsel met ongeveer drie procent pepermuntolie is ideaal. Je kunt dit ook kopen bij de drogist of de apotheker.

Munt gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Natuurlijk zijn er nog meer redenen waarom de munt gezond is. Munt behoort namelijk tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Zowel muntblaadjes als muntthee en pepermuntolie hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Een heerlijke kopje muntthee is bijvoorbeeld een ideaal medicijn bij ontstekingen van je tandvlees of van de luchtwegen.

Munt gezond | Voor de huid

Pepermuntolie is een etherische olie. Een bekende eigenschap van etherische oliën is dat ze snel in het huid trekken. Een andere eigenschap van etherische oliën is, dat de meeste zwaar verdund moeten worden voordat ze gebruikt worden. Anders kunnen ze zelf ook voor huidirritaties zorgen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, bevat munt menthol. Menthol heeft een verkoelende werking. Hierdoor kan pepermuntolie in verdunde vorm brandwonden, insectenbeten, allerlei huiduitslagen en irritaties van de huid kalmeren.

Uit een Amerikaanse onderzoek naar het effect van muntthee op acne, is gebleken dat het een erg goed middel is om acne tegen te gaan. Dat klinkt ook best logisch, aangezien we nu weten dat munt een sterke natuurlijke ontstekingsremmer is en acne is immers een ontstekingsziekte. Voor dit onderzoek waren alleen mensen met ernstige vorm van acne geselecteerd. Elke deelnemer moest 2 kopjes muntthee drinken in de ochtend. Bij de deelnemers die dit een maand lang deden, trad er een vermindering op van 25 procent. Bij de deelnemers die dit drie maanden lang deden verminderde de acne met 51 procent.

Munt gezond | Tegen slechte adem

Kauwen op muntblaadjes zal slechte adem direct verhelpen. Je ziet tegenwoordig niet voor niks erg veel producten voor het verfrissen van je adem, die gebaseerd zijn om munt. Het kauwen op muntblaadjes verfrist ook sterke geuren zoals knoflook en andere sterke, vervelende geuren.Doordat munt antibacterieel werkt, voorkomt het ook problemen voor met de mondhygiëne. Nog een reden dus om te onthouden dat munt gezond is!

Muntthee gezond | Helpen bij ontgiften van het lichaam

Er is nog een reden waarom muntthee gezond is. Dit komt onder andere door de stoffen menthol en menthone die de munt bevat. Deze tweetal stoffen elimineren allerlei afvalstoffen die in de lever en de darmen achterblijven.

Muntthee gezond | Gezond afvallen

Wil je gezond afvallen? Dan kan muntthee je daar op twee manieren bij helpen. Ten eerste heeft het namelijk een hongerstillend werking. Dit heeft met name te make met de sterke geur van munt. Een heerlijke muntthee zal ervoor zorgen dat je na je maaltijd minder snel zal grijpen naar snacks.

Muntthee gezond | Gezonde hersenen

Tenslotte is er nog een reden waarom muntthee gezond is. Het verbetert namelijk de geheugen. Uit onderzoeken is gebleken dat het gebruik van muntthee leidt tot een verbetering van de werkgeheugen en de alertheid. Nog een reden dus om een heerlijke en gezonde kopje muntthee klaar te zetten.

Hoe moet je muntthee maken?

Nu je weet waarvoor muntthee gezond, wil je vast weten hoe je het precies moet maken. Muntthee maken is erg makkelijk. Breng water aan de kook. Neem 1 of 2 verse munt takjes. Gooi deze in een theekopje en giet hier vervolgens de kokend water overheen. Om het een lekkere smaakje te geven kan je natuurlijk allerlei smaakgevers gebruiken zoals honing of een stuk citroen.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de munt gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen van munt, muntthee en pepermuntolie in je dagelijkse voeding.

 

Photo by editrix / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter