Geest Voeding

Natuurlijke Antidepressiva | Voeding, Rust en Beweging

Natuurlijke antidepressiva
Geschreven door Bodyheal

De meeste medicijnen tegen depressie zijn gevaarlijk en hebben veel bijwerkingen. Verschillende studies hebben aangetoond dat er natuurlijke antidepressiva zijn die zelfs betere werking hebben. Bij natuurlijke antidepressiva hoef je niet alleen te denken aan voedsel. Te weinig beweging en rust veroorzaakt namelijk ook depressie. Natuurlijke antidepressiva hebben in tegenstelling tot de gewone antidepressiva geen bijwerkingen, zolang je het met mate gebruikt. Daarom hebben we een alle natuurlijke antidepressiva voor jou op een rijtje gezet!

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva helpen ons om uit een depressie te komen. Er zijn veel verschillende soorten. De afgelopen jaren blijft het percentage van mensen die antidepressiva gebruiken stijgen. Antidepressiva bijwerkingen kunnen heel vervelend en schadelijk zijn.

Waarom natuurlijke antidepressiva?

Er is de laatste veel onderzoek gedaan naar de bijwerkingen en gevolgen van antidepressiva.

 • Zo hebben de onderzoekers aan de London college universiteit ondervonden dat gebruik van tricyclische antidepressiva zoals, tryptizol en trazolan de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.
 • Een andere onderzoek, uitgevoerd door de Emory Research Team heeft ondervonden dat ook de SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) antidepressiva de kans op hart- en vaatziekten verhogen. Denk hierbij aan antidepressiva als prozac en floxyfral.
 • Meerdere studies hebben aangetoond dat antidepressiva als zyprexa, seroquel en risperdal de aanmaak van enzymen die honger veroorzaken stimuleren.
 • Uit cijfers is gebleken dat zestig procent van de miskraam gevallen gerelateerd zijn aan het gebruik van antidepressiva.
 • Tenslotte meldt het FDA (Food and Drug Administration) dat antidepressiva de oorzaak zijn van verschillende geboorteafwijkingen.

Dit is maar een klein aantal van de vele gevolgen die antidepressiva kunnen hebben. Er zijn nog veel meer gezondheidsklachten die door het gebruik van antidepressiva kunnen ontstaan, zoals psychoses, angstaanvallen, rusteloosheid en hoofdpijn.

Natuurlijke antidepressiva

Om op een natuurlijke manier depressie te verhelpen en te voorkomen zijn er een aantal dingen die je moet weten. Depressie ontstaat voornamelijk door serotonine tekort. Om de aanmaak van serotonine op pijl te houden is het belangrijk dat je genoeg beweegt. Sporten stimuleert namelijk de aanmaak van serotonine. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voldoende slaapt. Door te weinig te slapen verstoor je namelijk de hormoonproductie. Dit zal de aanmaak van serotonine tegenwerken. En tenslotte is het ook belangrijk dat je gevarieerd en gebalanceerd eet. Voor serotonine aanmaak is het namelijk belangrijk dat je gezonde en hoogwaardige voedingstoffen binnen krijgt. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met voeding die de aanmaak van serotonine zullen bevorderen.

Natuurlijke antidepressiva | Pure chocolade

Pure chocolade bevat veel verschillende stoffen die onze stemming kunnen opkrikken. Een aantal hiervan zijn serotonine, dopamine en endorfine.

Natuurlijke antidepressiva | Omega 3

Gezonde vetten zijn zeer belangrijk voor de productie van hormonen en neurotransmitters. Omega-3 vetten zijn een van deze gezonde vetten. Gebruik daarom producten waar omega 3 vetzuren in voorkomen, zoals walnoten, chiazaad, avocado.

Natuurlijke antidepressiva | Kiwi

Kiwi is een van de natuurlijke antidepressiva. Het bevat namelijk foliumzuur en inositol. Foliumzuur en inositol spelen een belangrijk rol bij het goed functioneren van neurotransmitters. Daarnaast bevatten kiwi’s ook serotonine die depressie en stress tegengaan.

Natuurlijke antidepressiva | Banaan

De banaan bevat tryptofaan, die in het lichaam wordt omgezet naar serotonine. Daarom is de banaan een gezonde en natuurlijke antidepressivum.

Natuurlijke antidepressiva | Groene thee

Er is niks beter dan een groene thee voor het slapengaan. Groene thee bevat namelijk de aminozuur l-theanine. L-theanine stimuleert de alfagolven in de hersenen, waardoor men zich meer ontspant. L-theanine bevorderd ook de slaap, wat essentieel is voor de serotonine aanmaak. Verder bevat groene thee ook magnesium, wat weer helpt om de vitamine B te activeren voor het aanmaak van serotonine. Kortom groene thee heeft veel voordelen en is daarnaast ook een uitstekende natuurlijke antidepressivum.

Natuurlijke antidepressiva | Kurkuma

Een studie in 2014 heeft ondervonden dat kurkuma een behoorlijk sterk natuurlijk antidepressivum is. Tijdens de onderzoek werd het vergeleken met antidepressiva zoals fluoxetine. De resultaten waren verbazingwekkend. De aantal verbeteringen waren ongeveer gelijk voor beide groepen.

Natuurlijke antidepressiva | Kokosolie

Kokosolie behoort zeker in het rijtje thuis van natuurlijke antidepressiva. Het is namelijk een van de gezonde vetten waar we het al eerder over hadden. Om hier profijt uit te halen kan je het gebruiken als smeerboter en als bakvet.

Natuurlijke antidepressiva | Pomelo

Een onderzoek op muizen heeft aangetoond dat de blad van de pomelo een zeer sterke antidepressivum is. Uit de resulaten is gebleken dat de extract van de blad van pomelo even sterk werkt als de antidepressiva imipramine. Hieruit is het duidelijk te concluderen dat natuurlijke antidepressiva een even sterke werking kunnen hebben als antidepressiva medicatie.

Tips om depressie te voorkomen

Naast alle informatie over natuurlijke antidepressiva is het ook belangrijk om te weten wat niet slim is om te doen. Dit zal helpen om depressie te voorkomen. Hieronder hebben we een aantal tips!

 • Vermijd alcohol.
 • Vermijd chemicaliën. Denk hierbij aan energiedrankjes.
 • Pas op met te veel suiker.
 • Zorg voor regelmaat in je leven.
 • Omring jezelf met goede personen.
 • Heb vertrouwen in jezelf.

 

Photo by Carsten Schertzer /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter