Medisch Voeding

Natuurlijke bloeddrukverlagers | Bloeddrukverlager | bloeddruk verlagen

Natuurlijke bloeddrukverlager | bloeddruk verlagen | bloeddrukverlagers | natuurlijke bloeddrukverlagers
Geschreven door Bodyheal

Veel ouderen hebben last van hoge bloeddruk. Medicijnen kunnen een oplossing zijn maar natuurlijke bloeddrukverlagers ook. Een natuurlijke bloeddrukverlager kan namelijk net zo effectief zijn! Bovendien hebben ze nog veel meer voordelen. In tegenstelling tot medicijnen hebben natuurlijke bloeddrukverlagers geen bijwerkingen.

Wat is een normale bloeddruk?

Een goede bloeddruk heeft een onderdruk van rond de 80 mmHg en een bovendruk van 120 mmHg. Voor ouderen kan de normale bloeddruk echter ook wel wat hoger liggen. Als je bloeddruk hierboven ligt dan kan jij dit artikel zeker gebruiken!

Natuurlijke bloeddrukverlager | Pure chocolade

Pure chocolade is van aard een natuurlijke bloeddrukverlager. Pure chocolade bevat namelijk polyfenolen die ervoor zorgen dat de bloedplaatjes niet aan elkaar vastkleven. Daarnaast zorgen ze ook voor ontspanning in de aderwanden. Bloeddruk verlagen kan dus met pure chocolade.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Groene koffie

Groene koffie heeft in tegenstelling tot normale koffie een bloeddrukverlagende werking. Dit komt onder andere door de antioxidant chlorogeenzuur.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Blauwe bessen

Blauwe bessen, ook wel bosbessen versoepelen de slagaders en verminderen daarnaast ook het ontstaan van plaques. Hierdoor kunnen blauwe bessen de bloeddruk verlagen. Deze werking wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge dosis antioxidanten, de polyfenolen en het hoge vezelgehalte.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Ananas

Ananas is niet perse een natuurlijke bloeddrukverlager. Het helpt namelijk om de bloeddruk te reguleren.  Dit komt doordat ananas een hoge gehalte aan kalium en een lage gehalte aan natrium bevat. Hierdoor voorkomt het ook hypertensie en helpt het daarnaast ook het cardiovasculaire systeem.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Guave fruit

Omdat de guave fruit bloed verdikking tegengaat, kan het zeker niet missen in het rijtje van natuurlijke bloeddrukverlagers. Doordat het bloed verdikking tegengaat verlaagt het de bloeddruk en verkleint het ook de kans op hoge bloeddruk.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Kiwi

Kiwi heeft vele voordelen voor de mensen met hart- en vaatziekten. Om te beginnen is de kiwi rijk aan magnesium. Een tekort aan magnesium kan leiden tot hoge bloeddruk en andere hartziektes. Net zoals de ananas bevat ook de kiwi een hoge kaliumgehalte en een lage natriumgehalte. Hierdoor reguleert het de bloeddruk. Tenslotte bevat de kiwi ook arginine. Arginine gaat dichtslibbing van aders tegen. Dankzij al deze voordelen kunnen we dus concluderen dat de kiwi een natuurlijke bloeddrukverlager is.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Knoflook

Knoflook heeft veel verschillende voordelen. Behalve dat de knoflook een hele sterke natuurlijke ontstekingsremmer is, kan het ook de bloeddruk verlagen. Dankzij het stofje allylisothiocyanaat heeft de knoflook een cholesterol verlagende en een bloedvat verwijdende werking. Hierdoor verbeterd het de bloedcirculatie en is het ook een natuurlijke bloeddrukverlager. Hetzelfde geldt overigens ook voor uien.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Walnoten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat walnoten een natuurlijke bloeddrukverlager zijn. Uit de resultaten van de onderzoeken is gebleken dat dagelijkse gebruik van walnoten zowel de bloeddruk verlagen als de cholesterol. Walnoten verlagen de slechte LDL cholesterol en verhogen tegelijkertijd ook de goede HDL cholesterol.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Wortels

De voordelen van wortels zijn echt oneindig. Wortels bevatten namelijk veel vitamines. Vooral de vitamines A, C, B1, B2, B6, B12, B5 en E zorgen voor een bloedvat verwijdende werking. Hierdoor kunnen wortels de bloeddruk verlagen.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Citroen

Een van de bekendste natuurlijke bloeddrukverlagers is de citroen. Dit komt doordat de citroen een natuurlijke bloedverdunner is. Verder bevat de citroen ook kalium. Bloeddruk verlagen is een proces waarin kalium een groot rol speelt.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Kaki fruit

Al eeuwenlang worden de bladeren van de kaki boom door chinezen gebruikt als natuurlijke bloeddrukverlagers. Ze bevatten namelijk stoffen die de spieren rondom de bloedvaten doen ontspannen, waardoor ze een bloedvatverwijdende werking hebben.

Natuurlijke bloeddrukverlager | Rode bieten

Een recente studie naar de effecten van rode bietensap op de bloeddruk wees uit dat twee glazen rode bietensap de bloeddruk met wel tien punten kan verlagen. Dit resultaat bleek vervolgens ook 24 uur lang aanhouden. Deze werking geldt overigens ook voor gewone rode bieten. Ze verwijden de bloedvaten, doordat ze de stikstofoxide gehalte in het bloed verhogen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten ontspannen en verwijden. Daarom behoren rode bieten dus tot de natuurlijke bloeddrukverlagers.

Nog meer natuurlijke bloeddrukverlagers

Naast de bovenstaande natuurlijke bloeddrukverlagers zijn er natuurlijk nog veel meer. We hebben nog een aantal natuurlijke bloeddrukverlagers op een rijtje gezet.

Tips om bloeddruk te verlagen en reguleren

Behalve natuurlijke bloeddrukverlagers, helpt het ook als je een aantal kleine veranderingen maakt in jou leefstijl. Daarom hebben we nog een paar tips om je bloeddruk te verlagen en te reguleren.

  • Probeer een gezonde lichaamsgewicht te verkrijgen/behouden.
  • Gebruik minder zout
  • Gebruik minder alcohol
  • Probeer stress te vermijden
  • Probeer psychische spanningen te vermijden.

Voor de meeste mensen met lichte verhoogde bloeddruk (hypertensie) helpen deze tips aanzienlijk.

Zoals je ziet, hoef je niet perse medicatie in te nemen om je bloeddruk te verlagen. Sterker nog bloeddrukverlagende medicijnen kunnen ook bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen zijn te vinden in het artikel over bloeddrukverlagende medicijnen. Het is dus zeker waard om natuurlijke bloeddrukverlagers te proberen, vooral als het gaat om lichte bloeddrukverhogingen. Natuurlijke bloeddrukverlagers zijn effectief en maken daarnaast het proces van bloeddruk verlagen ook lekker! Het enige wat je in principe hoeft te doen is een gezondere leefstijl op te bouwen.

Heb je last van te lage bloeddruk? Lees dan het artikel over te lage bloeddruk. Hier vind je informatie over bloeddruk verhogen op natuurlijke wijze. Ook alle oorzaken en symptomen van lage bloeddruk zijn hier te vinden. Wat misschien ook interessant is om te lezen, is de artikel over bloeddrukschommelingen. Hierin bespreken we alle bekende oorzaken en gevolgen van bloeddrukschommelingen. Ook zijn hier een aantal tips te vinden om je bloeddruk te stabiliseren.

Photo by  / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter