Medisch Voeding

Natuurlijke cholesterolverlagers | Cholesterolverlagende voeding

cholesterolverlagende voeding | natuurlijke cholesterolverlagers | cholesterolverlagers | cholesterol te hoog | cholesterol verlagen | cholesterolverlager | cholesterolverlagend
Geschreven door Bodyheal

Het is algemeen bekend dat hoog cholesterol gevaarlijk kan zijn. Cholesterol verlagen kan door middel van zogenoemde cholesterolverlagers. Deze cholesterolverlagers werken zijn echter niet gezond en kunnen bijwerkingen hebben. Gelukkig bestaan er natuurlijke cholesterolverlagers. Dit zijn de cholesterolverlagers zonder bijwerkingen, mits ze in normale hoeveelheden worden gebruikt. In dit artikel gaan we eerst wat dieper in op cholesterol. Hierbij gaan we even kort kijken naar wat cholesterol nou precies is en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Vervolgens gaan staat er een lijst met gezonde voedingsmiddelen en leefgewoontes die je zeker kunnen helpen om je cholesterol te verlagen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is eigenlijk een erg belangrijk stof voor het lichaam. Je lichaam gebruikt het namelijk voor allerlei processen in het lichaam. Cholesterol wordt onder andere gebruikt om gal, cellen en hormonen te maken. 80% van de totale cholesterol wordt geproduceerd door de lever. De overige 20% krijg je binnen door je voeding. Cholesterol krijg je binnen van dierlijke voedsel. In plantaardige voedsel zit geen cholesterol.

Er bestaan twee verschillende soorten cholesterol, namelijk de LDL cholesterol en de HDL cholesterol. De LDL cholesterol wordt beschouwd als de slechte cholesterol en de HDL cholesterol als de goede.

LDL cholesterol

LDL staat voor Low Density Lipoprotein. LDL cholesterol is dikke, vettige stof (ook wel plaques genoemd) die zich afzet op de vaatwanden. Hierdoor worden de bloedvaten beschadigd en vernauwd. Hierdoor vermindert de bloedcirculatie en verhoogt de bloeddruk. Het dichtslibben van de slagaders door plaques wordt atherosclerose genoemd.

HDL cholesterol

HDL staat voor High Density Lipoprotein. HDL cholesterol is de goede cholesterol. Dit zorgt er dan ook voor dat de plaques op de vaatwanden, dat door de LDL cholesterol zijn ontstaan verminderen. Het voorkomt dus atherosclerose. Zo verbetert het de bloedstroming. Het is dus de bedoeling om hoge HDL cholesterol en een lage LDL cholesterol te hebben

Te hoge cholesterol kan ernstige gevolgen hebben

Door het dichtslibben van de bloedvaten kan er een blokkade ontstaan. Dit betekent dat er geen bloed meer door het bloedvat heen kan stromen. Als gevolg hiervan kan er bijvoorbeeld een hartaanval ontstaan. Dit is het geval wanneer de bloedstroom naar het hart is verstoort, zodanig dat het hart geen of te weinig zuurstof meer krijgt om te functioneren.

Cholesterol verlagen kan door middel van medicatie. vaak worden er statinen voorgeschreven door de arts. Deze medicatie kan echter bijwerkingen hebben en is niet gezond voor het lichaam. Gelukkig bestaan er daarom natuurlijke cholesterolverlagers. dit zijn cholesterolverlagers zonder bijwerkingen. In tegenstellingen tot de medicatie hebben ze nog veel meer voordelen voor het lichaam dan alleen cholesterol verlagen.

Cholesterolverlagende voeding

Cholesterol verlagen gaat niet vanzelf. Hiervoor moet je een gezondere leefstijl opbouwen. Hierin speelt voeding een belangrijk rol. Sommige voedingsmiddelen hebben namelijk van nature een LDL verlagend en een HDL verhogend werking, daarom gaan we het eerst hebben over cholesterolverlagende voeding.

Druiven zijn natuurlijke cholesterolverlagers

Druiven zijn natuurlijke cholesterolverlagers. Dit komt door het stofje resveratrol. Resveratrol kan behalve de cholesterol, ook het bloeddruk verlagen. Daarom behoort het ook tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Door deze werkingen verlaagt het de kans op hart- en vaatziekten. Het stofje resveratrol komt ook voor in rode wijn. Meer dan 1 glas rode wijn per dag wordt echter afgeraden, omdat alcohol de slechte LDL cholesterol kan verhogen.

Blauwe bessen | Natuurlijke cholesterolverlagers

Behalve druiven bevatten blauwe bessen ook het stofje resveratrol. Zoals gezegd is dit stofje werkzaam als een natuurlijke cholesterolverlager.

Artisjok als natuurlijke cholesterolverlager

Artisjok is een behoorlijk sterke cholesterolverlager. Het vermindert namelijk de totale cholesterolgehalte. Dit betekent dus ook de HDL cholesterol. De antioxidanten van artisjok remmen namelijk de natuurlijke aanmaak van cholesterol in het lever. Om deze reden wordt het vooral aangeraden voor mensen, waarbij hoge cholesterolniveaus of diabetes “in de familie zitten”.

Kurkuma | natuurlijke cholesterolverlager

Kurkuma hoort zeker thuis in het rijtje van cholesterolverlagende voeding. Het verlaagt namelijk de cholesterol op meerdere manieren. Kurkuma bevat het stofje curcumine, dat erg veel voordelen heeft voor het lichaam. Curcumine helpt het lichaam namelijk de cholesterolgehaltes in balans te houden.

Zodra de slechte “LDL cholesterol” oxideert gaat het als plaque aan de vaatwanden plakken. Dit zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Het is dus belangrijk om de oxidatie van cholesterol te verminderen, vooral als je een hoge cholesterol hebt. Ook hier helpt curcumine bij. Het voorkomt namelijk de oxidatie van de cholesterol. Uit een onderzoek naar de werking van curcumine op de effecten van LDL oxidatie, is gebleken dat het de effecten erg snel weet te herstellen en de LDL waardes weer weet te verlagen.

Grapefruit als natuurlijke cholesterolverlager

Grapefruit kan absoluut niet missen in het rijtje met cholesterolverlagende voeding. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat dagelijks gebruik van grapefruit zal leiden tot lagere cholesterolgehaltes en bloeddruk. Dit komt onder andere door het een fytonutriënt, genaamd pectine. Pectine gaat aderverkalking tegen door de vorming van geoxideerde cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden te voorkomen.

Wortels als natuurlijke cholesterolverlager

Ook vezels kunnen cholesterol verlagen. Wortels bevatten grote hoeveelheden vezels die een cholesterolverlagende werking hebben. Dankzij deze vezels hebben wortels een cholesterolverlagende werking.

Zeewier | Natuurlijke cholesterolverlagers

Zeewier heeft erg veel gezondheidsvoordelen voor het lichaam, waaronder ook de cholesterolverlagende werking. Net zoals kurkuma heeft ook zeewier een bepaalde werking waardoor het de vorming van geoxideerde cholesterol tegengaat. Hierdoor gaat het aderverkalking (atherosclerose) tegen en heeft het ook een bloeddrukverlagend werking bij regelmatig gebruik.

Rode Gistrijst | Natuurlijke cholesterolverlagers

Rode gistrijst behoort ook tot de natuurlijke cholesterolverlagers. In tegenstelling tot andere cholesterolverlagende voeding heeft rode gistrijst echter wel een nadeel. Het gebruik van rode gistrijst kan namelijk leiden tot behoorlijk heftige spierpijn. Dit komt doordat het qua werking erg vergelijkbaar is met bepaalde medicatie tegen hoge cholesterol, genaamd statinen. Deze werking komt doordat het de Q10 van het lichaam ontneemt. Q10, ook wel bekend als ubichinon is een enzym die overal in het lichaam voorkomt. Zonder deze enzym is energievorming in een cel niet mogelijk.  Daarom wordt het aangeraden in combinatie met Q10 supplementen te gebruiken.

Gember als natuurlijke cholesterolverlager

Ook gember hoort tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat namelijk de oxidatie van de slechte LDL cholesterol tegen. Neem daarom zo nu en dan een heerlijk gemberthee, lekker en gezond.

Knoflook, uien en bieslook als natuurlijke cholesterolverlagers

Vrijwel alle groentes van de loken familie hebben ontstekingsremmende werkingen. Daarom behoren ze tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Knoflook heeft wel de sterkste ontstekingsremmende eigenschappen. Ontstekingsremmende eigenschappen kunnen erg behulpzaam zijn bij het verlagen van cholesterol, aangezien de ontstekingen het proces van dichtslibbing door plaques bevorderen. Knoflook, uien en bieslook zijn slecht een aantal van deze groentesoorten. Probeer deze groentesoorten wel rauw te eten. De belangrijke bestandsdelen verdwijnen namelijk als je het gaat koken. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in een salade.

Omega 3 vetzuren zijn natuurlijke cholesterolverlagers

Tot de cholesterolverlagende voeding behoren ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren hebben namelijk een ontstekingsremmende werking en ondersteunen daarnaast de werking van de lever. Ideaal is het om twee maal per week voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan omega 3 vetzuren. Vissoorten als tonijn, zalm, makreel maar ook chiazaad, olijfolie, kokosolie en walnoten zijn rijk aan omega 3 vetzuren.

Rabarber is een natuurlijke cholesterolverlager

Net zoals bij de wortels heeft de rabarber ook vezels die een cholesterolverlagende werking hebben. Uit een onderzoek waarbij mensen met een te hoge cholesterolgehalte vier wekenlang de vezels van rabarber aten, is namelijk gebleken dat de cholesterolgehalte van de LDL cholesterol met 8 procent is gedaald. Rabarber past dus zeker in een cholesterolverlagend dieet.

Pure chocolade | Natuurlijke cholesterolverlagers

Het is eigenlijk de cacao die een natuurlijke cholesterolverlager is. Aangezien pure chocolade minstens voor 70 procent uit cacao bestaat, is het dus ook werkzaam als een cholesterolverlager. Des te hoger de cacao gehalte, des te meer de cholesterolverlagende werking.

Appel is een natuurlijke cholesterolverlager

“One apple a day, keeps the doctor away”, een erg bekende Engelse uitspraak die vrijwel iedereen kent. Deze uitspraak is zeker niet voor niets bedacht. De appel heeft namelijk erg veel voordelen, waaronder ook het verlagen van de cholesterolgehaltes. Dit geldt met name voor rode appels.

Groene thee als natuurlijke cholesterolverlager

De groene thee biedt bescherming tegen hoge cholesterol, waardoor het zeker niet kan missen in het rijtje van cholesterolverlagende voeding. Ook verlaagt de groene thee de ontstekingswaarden. Het is echter pas effectief als je meer dan drie kopjes groene thee per dag drinkt.

Nog meer cholesterolverlagende voeding?

Uiteraard zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die cholesterol verlagen. Hieronder volgt nog een lijst met cholesterolverlagende voeding.

 • Niacine (Vitamine B3) – Niacine is een vitamine die wordt gebruikt om de slechte LDL cholesterol te verlagen en de goede HDL cholesterol te verhogen. Niacine komt voor in noten, zaden, vis, vlees, gevolgelte en graanproducten.
 • Broccoli – Onderzoek bij patiënten met diabetes type twee heeft uitgewezen dat het zowel de slechte       cholesterol als de bloedsuikerspiegel verlaagt. Om de belangrijke voedingsstoffen van broccoli te behouden is het slim om het te stomen in plaats van het te koken.
 • Avocado – Verlaagt de slechte LDL cholesterol.
 • Kiwi – De kiwi bevat net zoals de grapefruit pectine, waardoor het ook cholesterolverlagende werkingen heeft.
 • Kokosolie – Verhoogt HDL cholesterol en verlaagt LDL cholesterol. Met kokosolie kan je ook bakken.
 • Spinazie – Onderzoek heeft uitgewezen dat spinazie de cholesterol licht kan verlagen.
 • Rode bessen – Ook rode bessen hebben een cholesterolverlagende eigenschap.
 • Selderij – Selderij heeft antioxiderende werkingen, waardoor het beschadigingen aan de vaatwanden voorkomt.
 • Kaki fruit – Onderzoek op ratten heeft uitgewezen dat de kaki fruit een natuurlijke cholesterolverlager is. Het verlaagt namelijk de LDL cholesterol.
 • Oregano olie – Uit onderzoek van drie maanden, waarbij de deelnemers dagelijks 25 ml oregano olie kregen, is gebleken dat regelmatig gebruik van oregano olie zorgt voor een daling van de LDL cholesterol en een verhoging van de HDL cholesterol
 • Perzik – De perzik verlaagt de slechte LDL cholesterol.
 • Haver – Uit onderzoek blijft dat haver de cholesterolgehalte met wel 7% kan verlagen.
 • Citroen en citroenwater – Citroen en citroenwater verhogen de HDL.
 • Cranberry – Cranberry verlaagt de slechte LDL cholesterol.
 • Koriander – Koriander is erg gezond en verlaagt de slechte LDL cholesterol.
 • Sinaasappel – Studies hebben aangetoond dat de sinaasappel de slechte LDL cholesterol verlaagt.
 • Papaya – Papaya verlaagt het slechte LDL cholesterol.
 • Sesamzaad en sesamolie – Na een onderzoek van 6 maanden bleek dagelijkse gebruik van 35 gram sesamolie de slechte LDL cholesterol met 34 afgenomen te zijn en de goede HDL cholesterol met 16 procent toegenomen te zijn.
 • Taugé  – Taugé verlaagt de slechte LDL cholesterol.
 • Amandelen en amandelolie – Amandelen en amandelolie verlagen de slechte LDL cholesterol.
 • Granaatappel en granaatappelsap – Zowel granaatappel als granaatappelsap verlagen de slechte LDL cholesterol en verhogen de goede HDL cholesterol.

Cholesterol verlagen? Verbeter je leefstijl

Voeding speelt uiteen van uiteraard een belangrijk rol voor het verlagen van je cholesterol maar wat nog belangrijk is, is een gezonde leefstijl. Om deze reden hebben we ook een lijstje gemaakt met tips die je zeker zullen helpen met het verbeteren van je leefstijl en dus ook met het verlagen van je cholesterol.

 • Het is een feit dat stoppen met roken de cholesterolwaardes aanzienlijk verbeterd. Roken is namelijk erg slecht voor je hart en bloedvaten.
 • Een glas alcohol verhoogt de HDL cholesterol. Besluit je meer te drinken? Dan zal de slechte LDL cholesterol verhogen.
 • Houd je lichaam in beweging. Beweging is een belangrijke factor voor de cholesterolwaardes. Het zorgt voor een grote verbetering van je cholesterol. Verder heeft het natuurlijk ook veel andere voordelen voor het lichaam.
 • Heb je overgewicht? Probeer dan af te vallen. Gezond afvallen hoeft niet moeilijk te zijn. Let op wat je eet en wat je doet.
 • Vermijd vette snacks en ongezonde voeding. Ga voor onverzadigde vetten.

 

Photo by Paul Saad / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter