Medisch Voeding

10 natuurlijke ontstekingsremmers | Natuurlijke ontstekingsremmer

Ontstekingsremmer | ontstekingsremmers | natuurlijke ontstekingsremmers | natuurlijk ontstekingsremmer
Geschreven door Bodyheal

Ontstekingen en pijn gaan vaak samen, medicijnen voorgeschreven door de huisarts of drogist veroorzaken echter vaak maag- en darmklachten als bijwerking. Een natuurlijke ontstekingsremmer heeft deze bijwerkingen echter niet. Gelukkig heeft de natuur ons genoeg effectieve ontstekingsremmers aan te bieden.

Wat zijn ontstekingsremmers?

Voordat we beginnen met de natuurlijke ontstekingsremmers, is het slim om te weten wat ontstekingsremmers doen en waarom je zou moeten kiezen voor natuurlijke ontstekingsremmers. Ontstekingsremmers hebben een ontstekingsremmend, koortsverlagend en pijnstillend werking. Ontstekingsremmers zijn onder te verdelen in twee groepen, namelijk de niet steroide ontstekingsremmers en de steroide ontstekingsremmers. Niet steroide ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld naproxen, ibuprofen, advil, tramadol en aleve. Voorbeelden van steroide ontstekingsremmers zijn triamcinolon en prednison.

Ontstekingsremmende medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, daarom is het slim om te kiezen voor natuurlijke ontstekingsremmers, aangezien ze geen bijwerkingen hebben. Ontstekingsremmers kunnen de volgende bijwerkingen met zich meebrengen.

 • Maag- en darmklachten, denk hierbij aan misselijkheid, braken, en diarree.
 • Het kan de vocht vasthouden, vooral voor mensen met nierproblemen, kan dit zorgen voor een verslechtering van de nierfunctie.
 • Maagzweren
 • Brandend maagzuur
 • Ontstekingsremmers vertragen de bloedstolling.
 • Ontstekingsremmers verhogen de risico op hartfalen. Daarom worden mensen met hart- en vaatziekten afgeraden ontstekingsremmers te gebruiken.

Wil je meer informatie over ontstekingsremmers en een complete lijst met bijwerkingen en werkingen van ontstekingsremmers? Lees dan het artikel over ontstekingsremmende medicijnen.

Knoflook als ontstekingsremmer

Van de helende krachten van knoflook wist men al 4000 jaar geleden. Zijn ontstekingsremmende werking heeft de knoflook o.a. te danken aan het werkstofje allicine, maar natuurlijk ook aan zijn grote hoeveelheden mineralen, vitamines en spoorelementen.

Groene thee als ontstekingsremmer

De gezondheidsvoordelen van groene thee nemen continu toe! Het drinken van groene thee wordt daarom ook iedereen aangeraden. Groene thee is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Groene thee bevat namelijk erg veel polyfenolen, die o.a. een ontstekingsremmende en kankercelremmende werking hebben.

Arganolie als ontstekingsremmer

Arganolie heeft veel gezondheidsvoordelen. Het repareert DNA schade en gaat veroudering tegen. Daarnaast is het ook een natuurlijke cholesterolverlager. Nog een voordeel van arganolie is dat het een uitstekende ontstekingsremmer is. Dankzij het werkstofje proslaglandine remt arganolie ontstekingen en helpt het lichaam bij de algemene ontwikkeling en celgroei.

Zeewier als ontstekingsremmer

De laatste jaren wordt in verschillende soorten zeewier, zoals kombu, het ontstekingsremmende werkstofje fucoidan geconstateerd. Het stofje fucoidan heeft een positieve werking zowel bij acute- als bij chronische ontstekingen. Fucoidan is ook geconstateerd in bruine algen.

Omega 3 vetzuren als ontstekingsremmer

Omega 3 vetzuren worden de laatste jaren steeds bekender, vanwege hun belangrijke functie op de hersenen. Deze vetzuren zijn echter ook een zeer goede en sterke ontstekingsremmer en zijn ook goed te gebruiken als natuurlijke pijnstillers. Deze vetzuren werken zelfs beter dan bepaalde pijnstiller bijvoorbeeld ibuprofen. Omega 3 vetzuren zijn met name te vinden in

 1.  – vissoorten als zalm, haring en makreel.
 2.  – Biologische eieren
 3.  – vlees (van wilde- en graasdieren)
 4.  – Zaden en pitten als zonnebloempitten, chiazaad en lijnzaad.
 5.  – Noten als walnoten, amandelen en cashewnoten.
 6.  – Bij zaden en pitten zit de opname van de omega 3 vetzuren echter anders in elkaar. De opnameniveau is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid omega 6 vetzuren dat gegeten wordt.

Gember als ontstekingsremmer

Gember is bekend met zijn gunstige voordelen voor de spijsvertering. Daarnaast is gember ook een goede ontstekingsremmer. Dit komt met name door de vele fytonutriënten, die gember bevat. Het gaat hierbij om de fytonutriënten shogaol en gingerol. Een lekkere en handige manier om gember te gebruiken is om het in schijfjes toe te voegen aan je kruidenthee. Bovendien is gember goed in te vriezen, als je steeds een kleine hoeveelheid nodig hebt.

Honing als ontstekingsremmer

Dat honing helpt bij erg veel kwalen, was allang bekend, maar in 2010 heeft Dhr. Kwakman, van de afdeling medisch microbiologie van het AMC in Amsterdam kunnen bewijzen dat honing ook een sterke ontstekingsremmer is.

Aloë vera als ontstekingsremmer

Aloe vera komt oorspronkelijk uit afrika en heeft meer dan 250 verschillende soorten. Onderzoek heeft aangetoond dat aloë vera meer dan 160 stoffen bevat die samen erg veel gezonde en helende werkingen hebben voor het lichaam, waaronder ook de ontstekingsremmende functie valt.

Citroen als ontstekingsremmer

Dankzij zijn sterke antibacteriële werking is citroen zowel voor uitwendige als inwendige ontstekingen een ideale ontstekingsremmer. Citroen kan dan ook ingenomen worden als citroenwater waar je eventueel nog honing aan toe kunt voegen om de werking te versterken en de zure smaak te veranderen.

Dadels als ontstekingsremmer

Dadels hebben veel voordelen voor het lichaam. Een daarvan is de ontstekingsremmende functie. Dit hebben dadels met name te danken aan de fytonutriënt tannine. Daarnaast helpen de fytonutriënten inteïne en zeaxanthine ook kankercellen tegen te gaan en te voorkomen.

 • Andere natuurlijke ontstekingsremmers

Fruit Groente Kruiden
 – aardbei  – broccoli  – Kurkuma
 – avocado  – ui  – kaneel
 – ananas  – venkel  – koriander
 – appel  – spinazie  – groene koffie
 – frambozen  – Witte kool & rode kool  – kamille
 – grapefruit  – paprika  – rauwe cacao
 – meloen  – sperziebonen  – munt
 – blauwe bessen  – wortels  – peterselie
 – papaja  – erwten  – kruidnagel
 – kiwi  – bieslook  – geelwortel
 – perzik  – olijven, olijfolie  – rozemarijn
 – rabarber  – prei  – citroenmelisse
 – sinaasappel  – boerenkool  – tijm
 – cranberry  – spruitjes  – oregano

Zoals je kan je zien, zijn er ontzettend veel voedingsmiddelen die een ontstekingsremmende werking hebben. Aan de hand van de informatie in dit artikel zou je een ontstekingsremmend dieet op kunnen stellen, naar jou voorkeur. Dit zal zeker goede effecten hebben op ontstekingen van allerlei lichaamsdelen.

Over de auteur

Bodyheal

5 Reacties

Laat een Reactie achter