Neurotransmitters worden ook wel overdrachtsstoffen genoemd. Een neurotransmitter is een (Pecriene) hormoon. Neurotransmitters hebben een belangrijke werking in de hersenen. Ze zorgen namelijk voor een goede communicatie tussen zenuwcellen (neuronen). Dat betekent dat ze ervoor zorgen dat prikkels van zintuigen over het hele lichaam bij de hersenen aankomen en dat de spieren in beweging komen zodra er een signal words gegeven. In dit artikel gaan we uitleggen wat neurotransmitters zijn, en wat ze doen. Ook gaan we kennis maken met een aantal belangrijke neurotransmitters.
Wat zijn neutransmitters?
Zoals in de inleiding al vermeld staat, zijn neurotransmitters pecriene hormonen. Pecriene hormonen zijn hormonen die boodschappen door het hele lichaam heen vervoeren. Ze transporteren boodschappen van de hersenen naar de spieren, waardoor de spieren ontspannen of samentrekken. Ook zijn neurotransmitters verantwoordelijk voor de overdracht van prikkels naar de hersenen. Er zijn veel verschillende neurotransmitters die ieder een eigen functie hebben.
Wat is de functie van neurotransmitters?
Wat doen neurotransmitters nou precies en waarom hebben we ze nodig? Neurotransmitters zijn onmisbaar voor een goed functionerende mens. Zonder neurotransmitters zouden we geen controle hebben over ons lichaam. Sommige neurotransmitters zoals serotonine en dopamine hebben invloed op he stemming. Dopamine tekort of serotonine tekort kunnen ook leiden tot depressie en stress. Ook een overschot aan dopamine of serotonine (serotoninesyndroom) kan gevaarlijk zijn. Tekorten aan bepaalde neurotransmitters kan daarom de stemming en hersenfunctie negatief beinvloeden.
Ook beinvloeden neurotransmitters het denkvermogen, geheugen, emoties, energieniveaus en drank tot seksuele verlangens. Daarnaast beinvloeden neurotransmitters nog veel meer belangrijke processen in het lichaam.
Wanneer functioneren neurotransmitters optimaal?
De werking van neurotransmitters wordt ook wel neurotransmisssie genoemd. Om de neurotransmissers goed te laten functioneren zijn er een aantal voorwaardes waar het lichaam van moet voldoen.
Ten eerste is het belangrijk dat er een constante bloedstroom is naar de hersenen. Er is namelijk behoorlijk veel zuurstof nodig on voldoende energie te produceren voor de werking van de hersenen. De hersenen verbuiken namelijk 15% tot 20% van het bloed in het lichaam, ondanks dat ze slechts 2% van de totale lichaamsgewicht hebben. Daarnaast is een stabiele bloodsuiker ook belangrijk. Glucose is namelijk de brandstof voor de neuronen. Verder is het ook belangrijk dat je hersenen voldoende omega 3 vetzuren, vitamines en mineralen krijgen. Het is dus belangrijk dat je gezonde voeding eet. Welke voedingsmiddelen zijn gezond voor de hersenen? Dat vind je in het artikel ‘voeding voor gezonde hersenen‘.
Bekende en belangrijke neurotransmitters
Er zijn veel verschillende neurotransmitters en ze zijn natuurlijk allemaal belangrijk. Een top vijf van de meest Belen de en belangrijke neurotransmitters zijn
Serotonine
Serotonine, wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en is onder andere verantwoordelijk voor de stemming. Zowel een tekort als even overschot aan serotonine gevaarlijk zijn. Serotonine tekort kan je verhelpen door een gezonde leefstijl toe te passen. Daarnaast zijn er ok voedingsmiddelen die de serotonine gehalte in het lichaam kunnen verhogen. Het stofje dat nodig is, is tryptofaan. Tryptofaan wordt in het lichaam omgezet tot serotonine. Voorbeelden van voedingsmiddelen die de serotonine kunnen verhogen zijn kurkuma, bananen, omega 3 vetzuurrijke producten zoals walnoten en chiazaad, kiwi en pure chocolade. Voor meer voedingsmiddelen die tryptofaan bevatten lees je het article ‘natuurlijke antidepressiva‘. Voor meer informatie over oorzaken en gevolgen van serotonine tekort kan je het artikel lezen over serotonine tekort. Te veel serotonine wordt ook wel serotoninesyndroom genoemd. Meer informatie over een te veel aan serotonine vind je in het artikel ‘serotoninesyndroom‘.
Dopamine
Dopamine en noradrenaline zorgen voor een goed gevoel. Zodra er een bepaalde hoeveelheid van deze hormonen worden aangemaakt in het lichaam, geeft dat even heerlijke belonend gevoel. De dopamine aanmaak kan op natuurlijke manner gestimuleerd worden door voiding zoals walnoten, amandelen, pure chocolade en fruitsoorten zoals aardbeien en appels. De aanmaak van dopamine kan overigens ok gestimuleerd worden door genotsmiddelen zoals tabak en drugs. Ze verhogen de aanmaak van dopamine enorm tijdens het roken. Het is echter een slecht idee om dopamine op deze manner te verhogen, omdat de dopamine gehalte na het roken drastisch dealt. Dopamine is gerelateerd aan even reeks van aandoeningen en klachten zoals vermoeidheid, anorexia en de ziekte van Parkinson.
Noradrenaline
Een tekort aan adrenaline of noradrenaline kan vervelende klachten met zich meebrengen. Noradrenaline tekort kan klachten zoals vermindering van de weerstand, lusteloosheid en stress veroorzaken. Een teveel aan noradrenaline kan kan de prikkelbaarheid verhogen, waardoor men ontzettend snel man uitbarsten en erg ongeduldig is. Noradrenaline kan je op natuurlijke manieren verhogen. Zo helpt het stofje curcumine, wat voorkomt in kurkuma bijvoorbeeld om noradrenaline te verhogen.
Adrenaline
Adrenaline wordt ook wel het stress hormonen genoemd. Het wordt gemaakt in de hersenen. De aanmaak wordt gestimuleerd in situaties waarbij je erg weinig tijd hebt on na te denken over je handelingen. Voorbeelden van deze situaties zijn gevechten of vluchtsituaties. Adrenaline maak je ook aan tijdens het stress. Dat man erg gevaarlijk zijn, omdat het lichaam dan continu adrenaline aanmaakt. Als gevolg hiervan kunnen klachten als slapeloosheid en overgewicht ontstaan. Er zijn even aantal dingen die in one lichaam gebeuren als er adrenaline wordt aangemaakt.
- Energie komt vrij voor vlucht- of vechtgedrag.
- Bloeddruk stijgt tijdelijk.
- Hartslag stijgt tijdelijk. Dit zorgt ervoor dat je spheres tijdelijk sterker worden.
- Geheugen werkt tijdelijk beter.
- Alerter en meer geconcentreert.
- Pupillen vergroten.
- Afname van bloedstollingstijd. Dit gebeurt zodat de kans op doodbloeding bij verwondingen kleiner is.
Te veel adrenaline kan klachten zoals slapeloosheid, duidezeligheid, verminderde weerstand, hoge bloeddruk, oorsuizen en hoofdpijn hebben.
Endorfine
Endorfine wordt ook wel polypeptide genoemd. Het zijn chemische boodschappers in de hersenen, die hetzelfde functie hebben als neurotransmitters. Net als dopamine zorgt ook endorfine voor een prettig gevoel. Endorfine komt vrij wanneer je leuke gedachtes en gevoelens hebt. Endorfine kan je ook verhogen door meer te gaan bewegen en positief te blijven denken. Endorfine heeft ook pijnstillende werkingen. Endorfine is de natuurlijke morfine, die in het lichaam wordt aangemaakt. Voor meer informatie over endorfine kan je het artikel over endorfine lezen. Hierin wordt duidelijk uitgelegd wat endorfine precies is, wat de gevolgen zijn van endorfine tekort en hoe je endorfinen kan aanmaken.