Gewichtstoename tijdens zwangerschap is natuurlijk heel normaal, aangezien er dan een baby groeit in de buik. Niet aankomen tijdens de zwangerschap is heel wat anders. Dat wil zeggen dat je eigen lichaamsgewicht zonder de gewicht van het baby niet toeneemt. Dit kan voor sommige vrouwen moeilijk zijn aangezien je niet precies weet hoeveel voeding de baby precies nodig heeft. Om je goed op weg te helpen hebben we dit artikel geschreven.
Niet aankomen tijdens de zwangerschap
Het is natuurlijk belangrijk dat je voldoende voeding eet daarom moet je uiteraard niet extreem gaan minderen in de hoeveelheid voeding. Om eigen gewichtstoename tijdens de zwangerschap te beperken hebben we een aantal belangrijke tips voor je.
- Probeer snoep, suikers, koekjes en andere snelle koolhydraten te vermijden. Snelle koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel en dus ook het hormoon insuline snel stijgen en vervolgens ook snel dalen. Dit zal zich dan weer uiten als een hongergevoel. Daarnaast heeft insuline ook een andere werking dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap bevordert. Het zorgt er namelijk voor dat vetten makkelijker kunnen worden opgeslagen in het lichaam.
- Wil je niet aankomen tijdens de zwangerschap? Probeer dan grote maaltijden te verdelen in meerdere kleine maaltijden. Zo voorkom je namelijk dat je zal grijpen naar ongezonde snacks, doordat de kans op honger kleiner wordt.
- Kies voor eiwitrijke maaltijden. Eiwitrijke voeding houdt je namelijk langer verzadigd.
- Als je zin krijgt om te eten, bedenk je dan eerst of je echt honger hebt of dat je zin naar voedsel ergens anders door komt. Als je toch beslist om te eten probeer het dan te beperken tot kleine hoeveelheden.
- Het is overigens ook belangrijk dat je gezond eet. Gezond eten, houdt in dat je niet gaat snacken. Voor meer informatie hierover lees het artikel ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.
- Eten voor twee? Daar klopt niks van! Het is slim om te onthouden dat je tijdens de zwangerschap maar 200 tot 300 calorieën extra nodig hebt.
- Sporten tijdens zwangerschap. Blijf zolang mogelijk sporten, vooral in de eerste paar maanden. Lichte cardio, zwemmen en fietsen zijn ideale oefeningen om op gewicht te blijven.
Hoeveel gewichtstoename tijdens de zwangerschap is normaal
Bij het gebruiken van de juiste voedingssoorten en bij het volgen van de bovenstaande tips, ligt de normale gewichtstoename tijdens de zwangerschap tussen de 9 en 12 kilo. Uiteraard zijn enkele van deze kilo’s eigen gewicht maar die zijn snel weer weg te werken na de bevalling. Probeer dus niet boven de 12 kilo te komen. Om dit te doen moet je ten eerste gezonder eten. Daarnaast is het ook slim om meer te bewegen. Doe je dit niet dan zal je na de bevalling met heel wat overgewicht zitten. Bovendien kan het kind hierdoor tijdens de pubertijd ook last hebben van overgewicht.
Gewichtstoename in weken
De gewichtstoename wordt natuurlijk verdeeld over alle weken van de zwangerschap. Dit zijn er ongeveer 40. toegenomen gewicht na de 40 weken moet dus uiterlijk 12 kilo zijn. De gewichtstoename hoor vrij geleidelijk toe te nemen. Het begint meestal vanaf de 13e week.
- Vanaf de 13e t/m 20ste week hoor je ongeveer 25% dus 2.25 tot 3 kilo bij te komen.
- Van week 21 t/m week 30 zal het wat harder gaan. Gedurende deze 10 weken kom je ongeveer 50% bij, 4,5 tot 6 kilo dus.
- De laatste stadia waar je bijkomt zijn de weken 30 t/m 36. Gedurende deze 7 weken komt de laatste 25% van de gewichtstoename erbij. Dat is dus ongeveer 2,25 tot 3 kilo.
- Gedurende de eerste 12 weken en de weken 37 t/m wordt er meestal geen toename van gewicht ervaren.
Waar bestaat de bijgekomen gewicht uit?
Voor veel vrouwen is het onduidelijk waar die 9 tot 12 kilo nou uit bestaan. Het baby zelf weeg namelijk maar 3/4 kilo. Er zijn echter nog veel meer dingen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap. Hieronder volgt een lijst waarin staat waar al de kilo’s voor nodig zijn.
- Gewicht baby +-30%
- Extra vetvoorraad +-25%
- Vruchtwater +-16,5%
- Extra bloed +-12,5%
- Baarmoeder +-8%
- Borsten (Melk) +-4%
- Placenta +-4%
Afvallen tijdens de zwangerschap
Afvallen tijdens de zwangerschap door middel van vermindering van voeding is uiteraard afgeraden. De baby krijgt dan namelijk niet voldoende voedingstoffen binnen, waardoor de ontwikkeling niet goed zal verlopen. Afvallen tijdens de zwangerschap is alleen mogelijk door gezonder voeding te gebruiken, door te gaan sporten en door de tips in dit artikel op te volgen.f
Andere interessante artikelen over zwangerschap
Ben je zwanger dan kunnen de volgende artikelen misschien ook interessant zijn voor jou.
- Eerste zwangerschapssymptomen
- Zwangerschapsklachten verhelpen
- Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?
- Gezonde voeding tijdens de zwangerschap
- Voordelen van sporten tijdens zwangerschap
- Oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte. Hoe kan je vroeggeboorte voorkomen?
- Of als je graag zwanger wilt worden kan je het volgende artikel lezen ‘ik wil zwanger worden‘.
- Afvallen na zwangerschap