Voeding

Olijven gezond | Zijn olijven en olijfolie gezond? Alle voordelen

Olijven gezond | Olijfolie gezond | voordelen van olijven | olijven | olijfolie
Geschreven door Bodyheal

Vrijwel iedereen lust olijven. Het zijn namelijk heerlijke snacks. Maar weinig mensen weten dat olijven gezond zijn. Dat betekent dus ook dat olijfolie gezond is. Je moet echter wel goed opletten welke olijven je koopt. Veel van de olijven in de supermarkt zijn namelijk niet zo gezond als ze horen te zijn. In dit artikel gaan we hier verder op in. Daarnaast gaan we ook kijken naar de voordelen van olijven en olijfolie.

Welke olijven en olijfolie zijn het beste om te kopen?

Olijven

Om te beginnen gaan we het hebben over de productie van de olijven die in overvloed zijn in supermarkten. De meeste olijven die in de supermarkt staan worden geplukt als ze nog onrijp zijn om de houdbaarheid van de olijven te verlengen. De olijven zijn dan oneetbaar en hebben eigenlijk nog een aantal maanden nodig voordat ze rijp zijn. In deze paar maanden van rijping worden natuurlijk veel gezonde stoffen gevormd in de olijven.

Als de stevige en onrijpe olijven zijn geplukt worden ze geweekt in zoutwater. Dit wordt gedaan om het stofje oleuropeïne uit de olijven te krijgen. Oleuropeïne zorgt voor de bittere smaak van olijven.
Tenslotte worden ze nogmaals geweekt in natriumhydroxide. Natriumhydroxide is een sterke base die vaak wordt gebruikt in gootsteenontstopper. Hierin worden de olijven binnen 12 uur gerijpt. Uiteraard is dit heel aantrekkelijk voor de verkoper van deze olijven. Maar er ontbreken zo tal van gezonde voedingsstoffen. Als een kers op de taart worden er ook nog is E-nummers (E579) toegevoegd, zodat de olijven hun mooie zwarte kleur behouden. Als je liever echte olijven wilt kopen moet je letten op het volgende voordat je ze gaat kopen

 • Let op de verpakking. Wees er zeker van dat ze 100% zongerijpt zijn.
 • Koop geen groene olijven !
 • Olijven horen donker van kleur te zijn. Koop donkerpaarse of donkerbruine olijven meestal hebben ze de mooie zwarte kleur te danken aan de kleurstoffen.
 • Vermijd de supermarkten en ga op zoek naar een delicatessenwinkel.
 •  Proef de olijven. natuurlijk gerijpte olijven zijn zacht en zoet van smaak.
 • Kijk de lijst met ingrediënten na. Zorg ervoor dat er geen E-nummers te vinden zijn.

Olijfolie

Helaas zijn de meeste soorten olijfolie in de supermarkt ook niet te vertrouwen. Olijfolie is gezond en daar wilt de gebruiker natuurlijk van profiteren. Echter zijn er weinig voordelen meer over in de olijfolie in de supermarkt. Ze worden namelijk erg vaak bewerkt voordat ze in de supermarkt terecht komen. Daarom hebben we aantal tips voor je om ervoor te zorgen dat je wel gebruik kunt maken van de voordelen van olijfolie.

 • Kies altijd voor extra vierge olijfolie.
 • Koop olijfolie altijd in glazen verpakking. Plastic verpakkingen bevatten weekmakers die makkelijk oplosbaar zijn in vetten.
 • Kies voor donkere olijfolie. Hoe donkerder des te beter.
 • Kies voor kleine olijfolie producenten.
 • En tenslotte, de beste tip. Probeer boeren te vinden die zelf olijfolie persen

Nu je weet voor welke olijven en olijfolie je moet kiezen, wordt het tijd om naar de vele gezondheidsvoordelen van olijven en olijfolie te kijken.

Olijfolie gezond voor de ogen.

Om te beginnen zijn olijven gezond voor de ogen. Olijven bevatten namelijk behoorlijk veel vitamine A. Een klein kopje olijven bevat al gauw zo’n tien procent van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan vitamine A. Nadat vitamine A in het lichaam wordt omgezet, draagt het bij aan het nachtzicht. Het bevordert daarnaast de onderscheid tussen licht en donker. Dit geldt overigens ook voor olijfolie. Een Amerikaanse onderzoek naar de invloed van olijfolie op de oogziekte AMD (age-related macular degeneration), heeft aangetoond dat een eetlepel olijfolie per dag de kans hierop met vijftig procent verkleint. Daarnaast is vitamine A ook goed tegen staar en glaucoom.

Olijven gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Zowel olijven als olijfolie en olijvenblad zijn natuurlijke ontstekingsremmers. Daarom worden ze ook gebruikt bij de behandeling van bronchitis, keelpijn, amandelontsteking, tandontstekingen, candida, genitalis, gordelroos en zelfs herpes. Behalve natuurlijke ontstekingsremmers zijn het ook natuurlijke pijnstillers. Onderzoek naar de sterkte van de pijnstillende werking heeft uitgewezen dat vijftig gram olijven of vier eetlepels olijfolie gelijk zijn aan een ibuprofen. De reden om te kiezen voor olijven en olijfolie is, omdat ze nog veel andere voordelen hebben. Bovendien hebben ze geen bijwerkingen.

Olijfolie gezond | Tegen diabetes

Een van de belangrijkste redenen waarom olijfolie gezond is, is omdat het bestaat uit onverzadigde vetten. Dit verkleint de kans op zowel diabetes als overgewicht. De American Journal of Clinical Nutrition heeft een uitgebreide onderzoek gedaan naar de effect onderzocht van olijfolie op diabetes type 2 patiënten. Dit onderzoek duurde 22 jaar lang en hierin waren vrouwen van twee verschillende leeftijdsgroepen betrokken. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die olijfolie gebruikten minder vaak lijden aan diabetes type 2 dan vrouwen die dat niet deden. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van olijfolie in plaats van margarine, boter of andere vetten.

Olijven en olijfolie gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Kan olijfolie gezond zijn voor de cholesterol? Ja, verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat olijfolie en dus ook olijven het goede HDL cholesterol weten te verhogen. Daarnaast richten ze in tegenstelling tot andere vetten geen schade toe aan je slagaders. Uit de onderzoek is ook gebleken dat olijfolie een natuurlijke bloeddrukverlager is.  Bovendien heeft hebben olijven en olijfolie een remmende werking op cardiovasculaire ontstekingen.

Olijven gezond | Tegen kanker

Er zijn behoorlijk veel studies gedaan naar de kankerremmende werkingen van olijven. Hieruit is gebleken dat de fenolverbindingen in olijven de groei van kankercellen afremmen. Daarnaast is ook bewezen dat olijven een van de krachtigste kanker voorkomende en kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Dit is ook een van belangrijkste redenen dat mensen rondom het gebied van de Middellandse zee veel minder vaak last hebben van kanker.

Olijven gezond | Natuurlijke probioticum

The Journal of Nutrition publiceerde de resultaten van een onderzoek waaruit is gebleken dat olijven dezelfde werking hebben als probiotica. Ze zorgen namelijk voor een toename aan goede bacteriën in je darmen. Dit komt doordat ze fenolverbindingen in olijven.

Olijven en olijfolie gezond | Gezond afvallen

Olijven bevatten enkelvoudige, onverzadigde vetten. Van deze vetten is aangetoond dat ze gewichtsverlies stimuleren. Bij gebruik van olijfolie wordt de afbraak van vetten in vetcellen namelijk gestimuleerd. Daarnaast is het ook zo dat olijfolie je snel een vol gevoel geeft, waardoor je minder zal gaan eten. Bij deze mensen heeft een bloedonderzoek aangetoond, dat ze een hoge serotonine niveau hebben. Serotonine is een verzadigingshormoon. Dat betekent dus dat ze sneller een vol gevoel zullen krijgen dan mensen met een lager serotonine niveau. Gezond afvallen kan dus met olijven en olijfolie. Dit is een belangrijke reden voor mensen die gewicht willen verliezen, om niet te vergeten dat olijfolie en olijven gezond zijn!

Olijven en olijfolie gezond | Voor de huid

De reden waarom olijven gezond zijn voor de huid is omdat ze ontzettend veel antioxidanten en vetzuren. Dit voedt en reinigt het huid.  Een van de belangrijkste antioxidanten in olijven is vitamine E. Vitamine E biedt de ons huid bescherming tegen allerlei gevaren zoals ultraviolette straling. Hierdoor gaan olijven en olijfolie ook huidveroudering en huidkanker tegen. Genoeg vitamine E is dus belangrijk voor een jonge en gezonde huid!

Olijfolie en olijven gezond | Tegen bloedarmoede

Verder zijn olijven gezond voor mensen met bloedarmoede. Een van de belangrijkste oorzaken van bloedarmoede is namelijk een tekort aan ijzer. Olijven zijn rijk aan ijzer en kunnen hierdoor zowel de kans op bloedarmoede verkleinen als de ziekte te bestrijden. Olijven bevatten 3,3 mg ijzer per 100 gram. De ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) ijzer voor mannen is 8 mg en voor vrouwen 18 mg. Gebruik daarom voldoende olijven en kom nooit meer tekort aan ijzer. Meer ijzerrijke voeding vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Olijfolie gezond | Constipatie

Tenslotte is er nog een reden waarom olijfolie gezond is. Het geneest namelijk constipatie (obstipatie). Heb jij last van constipatie ?Vergeet dan de medicatie tegen constipatie en begin met het gebruiken olijfolie. Olijfolie heeft namelijk geen bijwerkingen in tegenstelling tot de medicatie. Het verzacht de ontlasting, waardoor het makkelijker eruit komt. Neem hiervoor een eetlepel olijfolie in de ochtend tot dat het geneest.

Olijfolie als zonnecrème

Wil jij lekker egaal bruin worden? Gebruik dan olijfolie. Al in de tijd van grieken werd olijfolie gebruikt als een natuurlijke en gezonde zonnecrème. Vandaag de dag nog kiezen veel Spanjaarden liever voor olijfolie dan voor andere zonnebrandcrèmes. Olijfolie voorkomt ook uitdroging van de huid. Daarnaast helpt het ook om jeuk te voorkomen. Dit kan heel handig zijn voor mensen met huidaandoeningen als eczeem of allergische huiduitslag.

Andere voordelen van olijfolie

Er zijn natuurlijk veel meer reden waarom olijven gezond zijn. Hieronder hebben we nog een aantal voordelen van olijven en olijfolie staan.

 • Olijven en olijfolie helpen maagzweren te voorkomen.
 • Olijven en olijfolie helpen galkolieken pijn te verlichten.
 • Olijven en olijfolie verminderen winderigheid.
 • Olijven en olijfolie verminderen en vernietigen galstenen.

Pas op met olijven en zout gewoonte

Olijven bevatten behoorlijk veel natrium. Natrium is natuurlijk een belangrijke mineraal en is nodig voor het lichaam. Het kan echter in combinatie met te veel zout juist een negatieve werking hebben, waardoor je een hoge bloeddruk krijgt. Dus als je van je zelf weet dat je veel zout gebruikt, pas dan een beetje op met de hoeveelheid olijven die je eet.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de olijven gezond zijn. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van olijven en olijfolie.

 

Photo by Hanna Sörensson / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter