Onrustige benen, restless legs syndroom (RLS), rusteloze benen, Allemaal verschillende namen voor een chronische aandoening waaronder de afgelopen jaren steeds meer mensen onder lijden. Ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking heeft er op dit moment last van. Kenmerkend voor dit syndroom is dat je telkens wilt bewegen en je benen zich irriteren. Dit is vooral vervelend tijdens het slapen en veroorzaakt bij veel mensen slaapproblemen.
Oorzaken van onrustige benen
Er wordt beweert dat onrustige benen komen door zenuwcellen in een bepaald deel van de hersenen die niet goed functioneren. Het gaat hier om het gedeelte dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van dopamine, die een belangrijke functie heeft bij het overdragen van signalen tussen zenuwcellen. Ondanks dat het verband niet is bewezen treedt ‘onrustige benen‘ vaker op bij mensen met de volgende aandoeningen:
- – Spataderen
- – Bloedarmoede
- – ADHD
- – Reuma
- – Diabetes
Naast deze vijftal aandoeningen hebben rokers, zwangere vrouwen, ouderen (65+), veel alcohol of cafeïne gebruikers meestal ook last van onrustige benen.
Behandeling van onrustige benen
Er zijn 2 soorten behandelingen voor onrustige benen. Namelijk de natuurlijke behandeling tegen onrustige benen en de medische behandeling. Het is verstandig om zelf alles te proberen voordat je begint aan de medicatie, want de meeste medicatie soorten zijn behoorlijk sterk en kunnen eventuele bijwerkingen hebben.
Natuurlijke behandeling tegen onrustige benen.
- Eet gevarieerd.
- Vermijd alcohol, cafeïne, tabak.
- Ondanks dat het moeilijk is moet je voldoende nachtrust hebben.
- Beweeg overdag voldoende (bijvoorbeeld wandelen, rennen, fietsen of stretchen).
- Masseer je benen voor het slapen gaan.
- Houd je mentaal bezig voor het slapen gaan.
- Neem 1 à 2 keer per week een warm bad.
Medische behandeling tegen onrustige benen.
Er zijn veel soorten medicijnen die kunnen helpen tegen onrustige benen. Ze zijn te verdelen in vijf groepen. Hieronder staan ze op volgorde van zwak naar sterk. Dus van lichte naar sterke irritatie:
- Pijnstillers ( bijvoorbeeld ibuprofen)
- Dopaminerge middelen (levodopu, pramipexol)
- Benzodiazepine (temazepam, alprazdam)
- Opiaten (codeïne, oxycodon)
- Anti epilepsica (gabapentine)
Zoals ik al eerder noemde in dit artikel, zijn op de eerste na alle andere medicijnen zeer sterk en kunnen bijwerkingen hebben. Overleg dus goed met je huisarts voordat je eraan begint
[…] spataderen kunnen wel meer dan alleen cosmetische klachten veroorzaken. Deze klachten zijn met name RLS (restless legs syndrom), vermoeidheid, pijn, bloeding van […]