Medisch

Wat is een (chronische) ontsteking? Oorzaken, symptomen en behandeling

ontsteking | ontstekingen | ontsteking oorzaken | ontsteking behandelen | ontstekingsremmers
Geschreven door Bodyheal

Ontstekingen kunnen overal in het lichaam voorkomen. Een ontsteking is meestal snel weer genezen. Vaak worden er ontstekingsremmers ingezet om de ontstekingen te stoppen. Je hoeft echter niet altijd ontstekingsremmers te gebruiken om de ontstekingen te stoppen. Er zijn namelijk ook erg veel voedingsstoffen die behoren tot de natuurlijke ontstekingsremmers. In dit artikel gaan het hebben over chronische ontstekingen en acute ontstekingen. We gaan het hebben over de oorzaken, gevolgen en behandelingen van chronische en acute ontstekingen.

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op virussen, bacteriën, schimmels of andere lichaamsvreemde stoffen. Zodra er een virus, bacterie, schimmels of een lichaamsvreemde stof je lichaam binnendringt, begint het je lichaamscellen te beschadigen. Je immuunsysteem gaat dan meteen aan de slag om de veroorzaakte schade te herstellen en de binnengedrongen ziekteverwekker te verdrijven. Een ontsteking is deze reactie van het immuunsysteem op de ziekteverwekkers. Tijdens dit herstelproces worden er extra witte bloedcellen gemaakt die het beschadigde gebied proberen te herstellen.

Ontstekingen hoeven echter niet perse externe oorzaken te hebben. Ze kunnen ook van binnenuit komen. Ook kan een ontsteking ontstaan door slijtage of overbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij slijmbeursontsteking. Het immuunsysteem probeert de schade dat is aangericht door de slijtage of overbelasting te herstellen, met als gevolg een ontsteking.

Ontstekingen worden onderscheiden tussen chronische ontstekingen en acute ontstekingen. Acute ontstekingen zijn bijvoorbeeld een ontstoken kies of het oplopen van een wond. Acute ontstekingen genezen in de meeste gevallen behoorlijk snel. Reumatoïde artritis daarentegen is een voorbeeld van chronische ontstekingen. Chronische ontstekingen duren lang en kunnen zelfs blijvend zijn. Ook is er bij chronische ontstekingen sprake van een ontwikkeling, waarbij de ontsteking vaak erger wordt. Andere voorbeelden van chronische ontstekingen zijn ziekte van Crohn,

Verschil tussen ontsteking en infectie

Hopelijk weet je nu al wat een ontsteking is. Vaak worden de termen ontsteking en infectie door elkaar gehaald. Daarom zal ik even duidelijk maken wat het verschil tussen deze twee precies is.

Een infectie is een besmetting met een virus of een bacterie. Een infectie kan leiden tot een ontsteking. Het kan ook voorkomen dat je geïnfecteerd bent maar dat er geen sprake is van een ontsteking.

Oorzaken van (chronische) ontsteking

Veelvoorkomende oorzaken voor zowel acute ontstekingen als chronische ontstekingen zijn bacteriën, virussen of schimmels of andere lichaamsvreemde stoffen. Er kunnen echter nog meer oorzaken zijn voor chronische ontstekingen.

  • Stress
  • Verkeerde voeding
  • Fysische prikkels
  • Darmproblemen

Symptomen van (chronische) ontsteking

Acute ontstekingen hebben vaak dezelfde symptomen. Deze symptomen zijn onder andere pijn, temperatuursverhoging van het ontstoken gebied of soms ook het hele lichaam, zwelling en roodheid van het ontstoken gebied.

Chronische ontstekingen kunnen naast de genoemde ontsteking symptomen ook vermoeidheid en een slechter functioneren van het ontstoken weefsel of orgaan veroorzaken. Verder kunnen ze ook onverklaarbare pijnklachten met zich meebrengen.

Behandeling van acute en chronische ontstekingen

om ontstekingen te remmen kan je medicijnen gebruiken. In veel gevallen is dat echt niet eens nodig, mits je goed op je voeding let.

Ontstekingsremmers

Voor de behandeling van ontstekingen worden ontstekingsremmers voorgeschreven door een arts. Onder andere bij chronische ontstekingen wordt er vrijwel altijd een ontstekingsremmer voorgeschreven. Er zijn verschillende ontstekingsremmers. De keuze van de ontstekingsremmer hangt af van de van de plaats en de ernst van de chronische ontsteking. Vaak worden ontstekingsremmers voorgeschreven in combinatie met maagbeschermers, omdat ze vooral bijwerkingen kunnen hebben op de werking van de maag. Bijvoorbeeld brandend maagzuur, misselijkheid, diarree en braken. Verder kan het ook de nierfunctie verslechteren bij mensen met nierproblemen en de bloedstolling vertragen. Heb je meer informatie en persoonlijke advies nodig? Bezoek dan je huisarts.

Natuurlijke ontstekingsremmers

Gelukkig hoeven we niet perse te leven met de bijwerkingen van ontstekingsremmers. Er zijn namelijk ook ontzettend veel natuurlijke ontstekingsremmers in de vorm van voedingsmiddelen. De meeste natuurlijke ontstekingsremmers zijn niet zo sterk als ontstekingsremmende medicatie maar de voordeel ervan is dat ze geen bijwerkingen hebben. Bovendien zijn er allerlei voedingsmiddelen die ontstekingsremmende werkingen hebben. Dat betekent dus dat je door middel van de juiste dieet, de hele dag door ontstekingsremmende voeding kan eten, die naast dat ze geen bijwerkingen hebben, erg veel voedingsstoffen en andere voordelen hebben voor het lichaam. Probeer daarom goed op je voeding te letten en maak een ontstekingsremmende dieet, die bij jou past.

Extra tips om ontstekingen niet te verergeren

We hebben nog een aantal tips om de ontstekingen onder controle te houden, zodat ze niet verergeren.

  • Om te beginnen is het slim om je huisarts in te schakelen als je denkt dat je een chronische ontsteking of een ernstige ontsteking hebt. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar een specialist, om vast te stellen of je chronische ontstekingen hebt.
  • Zorg goed voor je immuunsysteem. Eet voedingssoorten die je immuunsysteem een boost geven. Aangezien je immuunsysteem dan eerder in staat zal zijn zichzelf te genezen.
  • Eet gevarieerd. Probeer dagelijks te eten uit de schijf van vijf. Maak ook een ontstekingsremmende  dieet.
  • Stop met roken en alcohol drinken.
  • Eet zoveel mogelijk complexe koolhydraten in plaats van eenvoudige koolhydraten.
  • Probeer te genieten van je leven en zorg ervoor dat je zo min mogelijk strest. Aangezien stress de oorzaak kan zijn van allerlei aandoeningen.

Photo by Ed Uthman / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter