In een voorgaande artikel over natuurlijke ontstekingsremmers, hebben we al even kort gekeken naar de ontstekingsremmende medicijnen, ook wel bekend als ontstekingsremmers. In dit artikel gaan we ontstekingsremmers uitgebreid behandelen. Als eerste gaan we kijken wat ontstekingsremmers zijn, waarvoor ze worden voorgeschreven en wat ze precies doen in het lichaam. Vervolgens gaan we het hebben over de twee soorten ontstekingsremmers, namelijk de steroïde en niet steroïde ontstekingsremmers. Tenslotte gaan we kijken naar de bijwerkingen van ontstekingsremmers en naar natuurlijke middelen die de werking van ontstekingsremmers kunnen vervangen, oftewel natuurlijke ontstekingsremmers.
Wat zijn ontstekingsremmende medicijnen?
ontstekingsremmende medicijnen worden ook wel ontstekingsremmers, antiflogistica of anti-inflammatoire preparaten genoemd. Ontstekingsremmende medicijnen verminderen de effect van ontstekingen in het lichaam. Sommige ontstekingsremmende medicijnen hebben behalve een ontstekingsremmende werking ook koortsverlagende en pijnstillende werkingen. Ontstekingsremmers kunnen verdeeld worden in twee groepen, de steroïde ontstekingsremmers en de niet steroïde ontstekingsremmers, ook wel bekend als NSAID’s. Hieronder gaan we per groep kijken naar aspecten ervan.
Wanneer worden ontstekingsremmers voorgeschreven?
Tegenwoordig worden niet steroïde ontstekingsremmers bij veel verschillende klachten voorgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn hoofdpijn/migraine, rugpijn, menstruatiepijn en jicht. Dit zijn slechts een aantal van de vele klachten en aandoeningen waarbij niet steroïde ontstekingsremmers worden voorgeschreven. In veel gevallen zijn dit ontstekingsremmers zoals Ibobrufen of Naproxen. Deze ontstekingsremmende medicijnen hebben ook pijnstillende en koortsverlagende werkingen. Ze behoren tot de eerste keuze van medicatie tegen ontstekingen en pijnklachten. Als ze niet blijken te werken kan de arts ervoor kiezen om wat sterkere ontstekingsremmers als Tramadol en Codeïne voor te schrijven. Bij auto-immuunziekten als reumatoïde artritis, psoriasis, lupus, myasthenia gravis, ziekte van Crohn en multipe Sclerose worden vaak steroïde ontstekingsremmers voorgeschreven om de werking van het immuunsysteem te verminderen.
Niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)
Niet steroïde ontstekingsremmers worden vaak gebruikt bij lichte of beginnende ontstekingsziekten. NSAID’s hebben behalve de ontstekingsremmende werking ook koortsverlagende en pijnstillende werkingen. Deze ontstekingsremmers behoren daarom ook niet tot de corticosteroïden. Niet steroïde ontstekingsremmers zijn vaak de eerste keuze bij ontstekingsziekten en pijnklachten. De meestvoorkomende niet steroïde ontstekingsremmers zijn
- Ibuprofen
- Naproxen
- Diclofenac
- Aspirine
- Meloxicam
- Aleve
- Advil
- Celecoxib
- Etofenamaat
- Tramadol
- Voltaren
Hoe werken niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)
NSAID’s werken effectief maar voor korte duur. Dit verschilt per medicijn. Gemiddeld gezien duurt het effect van 4 tot 8 uur. Niet steroïde ontstekingsremmers werken als volgt. Ze remmen een bepaalde eiwit, genaamd cyclo oxygenase, waardoor de vorming van prostaglandines ook afremt. Prostaglandines zijn een groep hormoonachtige stoffen die de waarnemingen van pijn stimuleren, lichaamstemperatuur verhogen en bloedvaten verwijden, waardoor roodheid te zien is bij ontstekingen. Door de vorming van prostaglandines af te remmen zullen de symptomen van de ontsteking dus ook afnemen.
Bijwerkingen van niet steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)
Prostaglandines zijn belangrijk voor de opbouw van maagslijmvlies en darmslijmvlies. Een remming van prostaglandine zal er dus voor zorgen dat de slijmvlies dunner wordt. Dit kan leiden tot allerlei nare klachten, aangezien het snel geïrriteerd kan raken door maagzuur. Sommige NSAID’s hebben verlengen daarnaast ook de bloedstollingstijd. Hierdoor zal de maag minder snel kunnen genezen. Mogelijke bijwerkingen van niet steroïde ontstekingsremmers zijn
- Brandend maagzuur
- Sommige NSAID’s zoals diclofenac verhogen bij langdurig gebruik ook de kans op hart- en vaatziekten.
- Maagbloedingen
- Darmbloedingen
- Allerlei andere maag en darm klachten zoals diarree, misselijkheid en braken.
- Vermindering van de nierwerking (door minder bloedtoevoer)
- Verminderde nierwerking kan leiden tot hogere bloeddruk
- Droge hoest
Om de maagklachten te voorkomen worden NSAID’s vaak in combinatie met maagzuurremmers als omeprazol of pantoprazol voorgeschreven. Dit zorgt ervoor dat de maag minder snel geïrriteerd raakt.
Steroïde ontstekingsremmers
Steroïde ontstekingsremmers vallen onder de corticosteroïden. Ze worden vaak alleen bij ernstige gevallen voorgeschreven. Het zijn goede en effectieve middelen om ontstekingen te bestrijden. Daarom worden ze vaak voorgeschreven in latere stadia van reumatoïde artritis. Corticosteroïden kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk de gluco-corticoïden en de mineralo-corticoïden. Steroïde ontstekingsremmers behoren tot de gluco-corticoïden gebruikt. Corticosteroïden worden verder ook gebruikt bij auto-immuunziekten, behandeling van allergische reacties en bij behandeling met chemokuur. De meestvoorkomende steroïde ontstekingsremmers zijn
- Prednison
- Prednisolon
- Triamcinolon
- Methylprednisolon
- Cortison
- Hydrocortison
- Tirancinolon
- Dexamethason
- Betamethason
- Kenacort-A
- Lerdercort
- Lederspan
Hoe werken steroïde ontstekingsremmers?
Steroïde ontstekingsremmers zijn erg effectief tegen ontstekingen. Het zijn namelijk hormonen die van nature in de bijnierschors worden aangemaakt. Steroïde ontstekingsremmers verminderen ontstekingen door het immuunsysteem te verzwakken. Daarom worden ze ook bij auto-immuunziekten voorgeschreven. Bij een auto-immuunziekte werkt het immuunsysteem niet meer zoals het hoort. Het lichaam ziet zichzelf dan als vreemd en gaat dan de strijd aan met zichzelf. Hierdoor zal het zichzelf dus ziek maken. Auto-immuunziekten zijn vaak erg gevaarlijk en hebben speciale behandelingen nodig. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn psoriasis, lupus, myasthenia gravis, ziekte van Crohn, multipe Sclerose, reumatoïde artritis.
Bijwerkingen van steroïde ontstekingsremmers
Steroïde ontstekingsremmers kunnen verschillende bijwerkingen hebben dit is natuurlijk afhankelijk van de dosis, van de type en de lengte van de behandeling. Uiteraard zal dit ook per persoon kunnen verschillen. Om de bijwerkingen te begrijpen is het slim om te kijken wat steroïde ontstekingsremmers nou precies doen in het lichaam. Ten eerste bevorderen ze de vorming van glucose. Ze bevorderen daarom ook de afbraak van eiwitten. De vetverdeling in het lichaam gaat veranderen. Aan de hoofd en romp kan dan meer vet gaan zitten en in de armen en benen kan de vet verminderen. Steroïde ontstekingsremmers verminderen de werking van het immuunsysteem. De meestvoorkomende bijwerkingen van steroïde ontstekingsremmers zijn
- Meer eetlust wat kan leiden tot overgewicht
- Spierzwakte
- Wazig zicht
- Makkelijk blauwe plekken
- Toename van lichaamshaar
- Acne
- Lagere weerstand tegen infecties
- Osteoporose (Verzwakking van de botten)
- Gezwollen gezicht
- Slaapproblemen
- Cataract, Glaucoom
- Maagirritatie
- Plotse stemmingswisselingen
- Hoge bloeddruk
- Zwellingen
- Verslechtering van diabetes
- Rusteloosheid
Hierbij houden de bijwerkingen van steroïde ontstekingsremmers niet op. Dit zijn de slechts de meest voorkomende bijwerkingen.
Natuurlijke ontstekingsremmers
Zoals je ziet kunnen ontstekingsremmende medicijnen erg veel bijwerkingen hebben. Daarom is het ook slim om niet bij elke klacht direct te grijpen naar NSAID’s. Vermijd de mogelijke bijwerkingen van ontstekingsremmende medicijnen en gebruik meer natuurlijke ontstekingsremmers. Ook bij auto-immuunziekten als reumatoide artritis kunnen natuurlijke ontstekingsremmers de klachten verlichten. Natuurlijke ontstekingsremmers hebben bovendien nog veel meer voordelen en geen bijwerkingen in tegenstelling tot ontstekingsremmende medicijnen. In het artikel over natuurlijke ontstekingsremmers is een lijst te vinden met allemaal ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Voeg deze voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse voeding en stel zelf een ontstekingsremmende dieet samen.