Voeding

Oolong thee gezond? Alle voordelen van oolong thee

oolong thee gezond | Oolong thee | Oolong
Geschreven door Bodyheal

Oolong thee is een traditionele Chinese theesoort. De gedroogde bladeren van de Oolong thee zijn dezelfde bladeren als die van groene en zwarte thee. Namelijk de Camellia sinensis plant. De verschil tussen deze theesoorten zit in het mate van oxidatie. Groene thee mag bijna niet oxideren, omdat het groen moet blijven. Zwarte thee daarentegen moet juist oxideren totdat het zwart wordt. De oxidatie-tijd van Oolong thee zit hier tussenin, waardoor het deels andere eigenschappen heeft. Dat betekent ook andere voordelen. In dit artikel gaan we kijken waarom oolong thee gezond is.

Oolong thee gezond voor diabetes patiënten

Ondanks dat er niet zo veel onderzoek naar Oolong thee is gedaan als naar groene- en zwarte thee, zijn er toch een aantal onderzoeken die belangrijk zijn om even te vermelden. Oolong thee bevat veel polyfenolen. Wetenschappers denken dat deze stoffen de insuline- en bloedsuikerspiegel verlagen. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat theeconsumptie beide gehaltes kan verlagen. Dat betekent een kleinere kans op diabetes type 2. Een andere Chinese studie laat zien dat het drinken van 1,5 liter oolong thee per dag, voor een maand land, de bloedsuikerspiegel van diabetes patiënten tot dertig procent kan verlagen.

Gezond afvallen met oolong thee

Wil je gezond afvallen? Oolong thee kan dan zeker van pas komen. Dit hebben we te danken aan de polyfenolen in de oolong thee. Er is al een onderzoek gedaan op dieren, waaruit bleek dat de polyfenolen uit de Oolong thee de stofwisseling stimuleren en de vet verminderen. Dit doen ze door opgeslagen vet te activeren om als energie te gebruiken. Zo is uit een onderzoek gebleken dat het drinken van oolong thee ervoor zorgde dat men meer dan 3% meer calorie verbrandt.

Oolong thee helpt kanker voorkomen

Er zijn nog een aantal redenen waarom we vinden dat Oolong thee gezond is. Aangezien oolong thee behoorlijk veel antioxidanten bevat, kan het ook helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen. Vrije radicalen richten cel- en DNA schade aan, wat een oorzaak kan zijn voor celmutaties en dus kankerverwekkender. Behalve dat ze deze vrije radicalen neutraliseren kunnen ze ook de celdeling van kankercellen vertragen. Er zijn een reeks onderzoeken gedaan naar thee drinkers en kanker

  • Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat theedrinkers beschermend werkt tegen slokdarm-, pancreas-, long- en lever kanker
  • Theedrinkers blijken 15 % minder kans te hebben op mondkanker.

De meeste onderzoeken zijn echter gedaan op zwarte en groene thee. Aangezien oolong thee (afhankelijk van de mate van oxidatie) niet erg veel verschilt van de een of de ander, kunnen deze resultaten goed overeen komen.

Oolong thee verhelpt eczeem

Na een onderzoek op 118 mensen met eczeem, die dagelijks 1 liter oolong thee dronken, waren de resultaten behoorlijk verbazingwekkend. Het onderzoek duurde een maand maar de merendeel begon al verbetering te zien na twee weken. Na een maand had 63% van de deelnemers een verbetering opgemerkt. De goede resultaten bleken overigens ook nog eens blijvend te zijn. Na een klein half jaar werden de patiënten wee opgeroepen voor een controle. Hieruit bleek dat ruim 90% van de verbeteringen er nog waren.

Oolong thee gezond voor het hart

Het blijkt dat theedrinkers over het algemeen ook een kleinere kans hebben op allerlei hart- en vaatziekten. Ze hebben dan ook vaak lagere cholesterolgehaltes en een  lagere bloeddruk. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed antioxidanten in thee tegen de hart- en vaataandoeningen. De volgende resultaten zijn gepubliceerd.

  • Het drinken van 480 ml thee per dag verkleint verkleint de kans op hartaandoeningen met 51%.
  • Uit een grootschalig (>70000 deelnemers) Japanse studie blijkt dat mensen dei 240 ml oolong thee per dag drinken 61% minder kans hebben op hartaandoeningen.
  • Ook blijkt het drinken van een halve kopje oolong thee per dag de bloeddruk verlagen met 48%.
  • Chinese studies beweren dan het drinken van 480 ml groene of oolong thee de kans op een beroerte met 39% verkleint.

Oolong thee gezond voor de botten en tanden

Dat oolong thee gezond is voor de botten is vrij onbekend. Er zijn echter een behoorlijk aantal bronnen die dit vermelden. Zo bleek uit een onderzoek bij bijna 700 postmenopausale vrouwen, dat vrouwen die dagelijks Oolong thee dronken een botmineraaldichtheid hadden die bijna 5% hoger was. Hierdoor hebben zij een kleinere kans op botbreuken en aandoeningen.

Ook bij het behouden van een mooi en sterk gebit kan Oolong thee je helpen. Uit een Japanse onderzoek in 1999 blijkt namelijk dat Oolong thee tandbederf tegengaat. Het drinken van oolong thee houdt tandplak, gaatjes en tandbederf dus op een afstand. Tegelijkertijd geeft het je ook een frisse adem.

Oolong thee voor gezonde hersenfunctie

Oolong thee blijkt ook goed te zijn voor de hersenfunctie. Uit verschillende onderzoeken blijkt het ook Alzheimer te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop de oolong thee dit kan doen. Ten eerste heeft de cafeïne gehalte in de oolong thee hier invloed op. Het stimuleert namelijk de aanmaak van dopamine en noradrenaline. Deze twee gelukshormonen verbeteren de stemming en de hersenfunctie. Daarnaast bevat oolong ook theanine. Theanine is een aminozuur. Uit recente onderzoek blijkt dat theanine net zoals cafeïne ook de alertheid kan verhogen. Verder zijn er nog een aantal algemene onderzoeken gedaan naar thee en achteruitgang van de hersenfunctie. Zo is gebleken dat theedrinkers 64% minder kans hadden op achteruitgang van de hersenfunctie. Andere studies beweren daarnaast ook dat het drinken van groene, zwarte of oolong thee de hersenfunctie juist kan verbeteren.

Zoals je kunt zien, is de oolong thee gezond en helpt het bij veel verschillende processen in het lichaam. Begin daarom vandaag nog met het drinken van oolong thee en geniet van de voordelen.

Photo by Brent / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter