Voeding

Oregano olie gezond? Is Oregano gezond? Voordelen van Oregano

oregano | oregano olie gezond
Geschreven door Bodyheal

Oregano is een kruidensoort met erg veel sterke gezondheidseigenschappen. De gezonde eigenschappen zitten zowel in oregano als in oregano olie. Oregano wordt onder andere gebruikt in de Italiaanse keuken. In dit artikel gaan we alle voordelen van oregano en oregano olie bespreken.

Oregano & oregano olie zijn natuurlijke ontstekingsremmers

Oregano olie en dus ook oregano zijn natuurlijke ontstekingsremmers. Oregano olie bestaat voor een grote deel uit thymol en carvacrol. Beide stoffen hebben hebben sterke ontstekingsremmende (antiseptische) eigenschappen. Deze twee stoffen helpen daarom virussen, bacteriën, schimmels en dus ook infecties zoals candida te bestrijden. Oregano helpt ook klachten van aandoeningen met chronische ontstekingen als reumatoïde artritis te verhelpen. Oregano olie kan natuurlijk zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Bij uitwendig gebruik moet je denken aan kompressen of zalfjes waar oregano olie in is verwerkt. Ook dan kan het klachten van reuma, zwellingen, of stijve spieren verhelpen.

Oregano olie en oregano voor genezing van wonden

Oregano kan ook gebruikt worden voor de genezing van snijwonden, brandwonden, andere wonden. Het is ook te gebruiken voor insectenbeten. Oregano olie kan je natuurlijk als zalf gebruiken maar wat ook helpt is een oregano als badolie. Oregano badolie is makkelijk zelf te maken. Hiervoor heb je vijf druppels oregano olie nodig en een half beker melk. Voeg dit samen en je oregano badolie is klaar voor gebruik. Dit helpt overigens ook tegen spierpijn (bij sporters) en tegen klachten van reumatoïde artritis.

Oregano en oregano olie zijn natuurlijke bloeddrukverlagers

Oregano is niet direct een natuurlijke bloeddrukverlager of een natuurlijke bloedverdunner. Maar oregano kan indirect wel helpen om je bloeddruk te verlagen. Mensen met een hoge bloeddruk worden namelijk afgeraden om zout te gebruiken. Oregano is een ideale vervanger van zout. Oregano is een perfecte smaakgever voor allerlei soorten gerechten. Natuurlijke bloedverdunners hebben in tegenstelling tot bloedverdunnende medicijnen geen bijwerking.

Oregano en oregano olie gezond | Voor het immuunsysteem

Oregano olie en dus ook oregano, bevatten erg veel fytonutriënten. Net zoals tijm en rozemarijn bevat oregano veel thymol. Thymol geeft een hele sterke boost aan je immuunsysteem. Dankzij de antibacteriële werkingen van oregano bestrijdt het schadelijke bacteriën en vrije radicalen. Oregano olie en oregano zijn hierdoor zeer goed om het immuunsysteem te versterken.

Oregano olie en oregano voor de huid

Oregano olie is behalve voor wonden ook goed te gebruiken bij huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem. Het maakt de huid grondig schoon en voedt de huid met juiste voedingsstoffen, waardoor Oregano olie deze aandoeningen kan verhelpen. Over het algemeen zijn de meeste etherische oliën gezond voor deze huidaandoeningen.

Oregano olie gezond | kanker

Er is nog een reden waarom oregano olie gezond is. Bij dieren heeft onderzoek aangetoond dat oregano olie de verspreiding van kankercellen afremt. Het blokkeert de enzymen die kankercellen nodig hebben om zich te verspreiden. Daarnaast bevat oregano olie net zoals, grapefruit en pomelo ook naringenin. Narenganin repareert cellen met DNA schade. Aangezien een tumoren bij teveel DNA schade, helpt het dus ook om tumoren te voorkomen.

Oregano en oregano olie gezond voor spijsvertering

Oregano desinfecteert de maag- darmkanaal. Het stimuleert ook tegelijkertijd de aanmaak van spijsverteringssappen waardoor de spijsvertering beter verloopt. Oregano bevat daarnaast ook vezels die de darmwerking stimuleren. Oregano olie wordt ook gebruikt bij de behandeling van de volgende parasieten

  • Entamoeba hartmanni
  • Giardia lamblia
  • Blastocystis hominis
  • Endolimax nana

Oregano en oregano olie tegen vermoeidheid

Het gebruik van oregano olie geeft je ook meer energie. Het helpt zowel bij fysieke als bij geestelijke vermoeidheid. Dit kan je doen met behulp van een verdamper. Druppel vijf tot acht druppels in de verdamper en adem het damp in. Dit valt onder de aromatherapie.

Oregano en oregano olie als natuurlijke cholesterolverlager

Oregano is een natuurlijke cholesterolverlager. Uit onderzoek is gebleken dat bij dagelijkse gebruik van oregano olie de slechte LDL cholesterol daalt en de goede HDL cholesterol stijgt. Tijdens het onderzoek gebruikten de deelnemers dagelijks een hoeveelheid van 25 ml oregano olie na de maaltijd. Het onderzoek duurde drie maanden lang.

Oregano olie als natuurlijke pijnstiller

Oregano olie is een natuurlijke pijnstiller. Dit komt onder andere doordat het een sterke natuurlijke ontstekingsremmer is. Oregano olie is in staat om zenuwpijn en reumatische pijn te verhelpen. Dit wordt vaak ook gedaan door middel van aromatherapie. Het werkt ook pijnstillend bij menstruatiepijn.

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden zowel oregano als oregano olie gezond zijn en helpen bij veel verschillende processen in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen ervan in je dagelijkse voeding en profiteer ook van de vele voordelen van oregano.

 

 

Photo by Sandra Cindric / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter