Medisch Verzorging

Overmatig zweten | Hoe kom ik van overmatig zweten af?

overmatig zweten
Geschreven door Bodyheal

Zweten is een van de manieren waarop wij vocht verliezen. Ieder mens verliest gemiddeld 1 liter vocht per dag. Overmatig zweten kan echter heel vervelend zijn. De meeste mensen vinden het vervelend als ze zichtbaar zweten. Dit is meestal zweet onder de oksels (zweetoksels), daarom gaan we het daarover hebben. Er zijn gelukkig een aantal simpele tips om zweetoksels te verminderen.

Waarom zweten we?

Zweten gebeurt onbewust. De regeling hiervan gebeurt dus door ons lichaam. Dankzij het zweten koelt ons lichaam af. Bij overmatig zweten kan de omgevingstemperatuur dus een belangrijke rol spelen. Daarnaast zijn kan je ook overmatig zweten door een of meerdere van de volgende factoren.

Stress
– Overgewicht
– Koffieverslaving
– Rookverslaving
– Veel gekruid eten
– Ziektes (bijvoorbeeld tuberculose, schildklieraandoening of kanker)
– Psychische stoornissen
Alcoholverslaving

Overmatig zweten, wat kun je ertegen doen?

– Hygiëne! Douche indien mogelijk 2 maal daags, ongeveer 10 minuten. Neem hiervoor een zeep waarvan de pH neutraal is. Dit helpt namelijk bij het tegengaan van het zweet bacteriën.
– Ga meer sporten!
– Neem een deodorant die het zweten tegen gaat.
– Drink niet veel cafeïne of alcohol.
– Scheer je oksels!
– Trek dagelijks schone kleding aan.
– Verstandig is om lichtkleurige, katoenen kleding te dragen, omdat katoen lucht doorlatend is.

Als deze 6 manieren geen tevreden resultaat opleveren, dan kun je nog het volgende proberen. Er zijn verschillende soorten antitranspiratiemiddelen te koop bij de drogist die zweetoksels tegen gaan. Test welke antitranspiratiemiddelen bij jou een goed resultaat oplevert! Eventueel kan je ook okselpads kopen. In de meeste gevallen kunnen okselpads helpen tegen zweetoksels. Je kunt ook kleding kopen waar dit al in is genaaid. Tenslotte zijn er nog 3 medische methodes om zweetoksels tegen te gaan.

Aluminiumchloride

– Overmatig zweten kan verholpen worden door Aluminiumchloride. Dit middel kan alleen de huisarts voorschrijven. Het zorgt ervoor dat de zweetklieren zich samentrekken, wat als gevolg heeft dat er minder ‘zweet uitstoot’ plaatsvindt.

Botox

– Een botoxinjectie vermindert de vochtproductie van zweetkliertjes en kan goed helpen tegen zweetoksels. De werking duurt een half jaar lang.

Hydrosuctie

– Bij deze ingreep worden de zweetklieren onder de oksels verwijderd. Dit gebeurt onder verdoving, is veilig en is de enige ingreep waarvan het effect tegen zweetoksels permanent en gegarandeerd is.

Photo by Kullez / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

5 Reacties

Laat een Reactie achter