Voeding

Palmsuiker gezond? Alles over palmsuiker | Gula djawa voordelen

palmsuiker | palmsuiker gezond | gula djawa
Geschreven door Bodyheal

Palmsuiker, ook wel bekend als gula djawa, is een gezonde en natuurlijke suikervervanger. Gula djawa is de Indonesische naam voor palmsuiker. Palmsuiker is daar erg bekend en wordt gebruikt veel gebruikt in de keuken. Het is iets minder zoet dan geraffineerde suiker en wordt gewonnen uit de sappen van de arenga palm. Deze palmbomen zijn een van de weinige palmbomen die op stijle hellingen groeien. Hierdoor zijn ze makkelijk te herkennen. Bovendien is palmsuiker niet erg duur en is mede daarom zeker een goede suikervervanger. Maar waar is palmsuiker gezond voor en is het nou echt veel beter dan gewone suiker? Daar gaan we het allemaal over hebben in dit artikel.

Palmsuiker vs normale suiker

Geraffineerde suiker die wij dagelijks consumeren in allerlei voedingsmiddelen bevatten niks meer dan lege calorieën. Daarmee wil ik zeggen dat ze verder geen enkele voedingsstof hebben, die ons lichaam nodig heeft. Het vervangen van deze suiker door palmsuiker is dus hoe dan ook beter. Het is echter wel belangrijk om te weten dat palmsuiker zelf ook hoog in calorieën is. Verder wordt het ook langzamer opgenomen door het bloed, aangezien de glycemische indexwaarde van palmsuiker wat lager is dan van gewone suiker. Het is echter niet de bedoeling dat je het in overmaat gaat gebruiken. Het is juist slim om je suikergebruik te verminderen. Tegelijkertijd kan je dan ook voor palmsuiker kiezen. De voedingsmiddelen in palmsuiker zorgen voor de vele voordelen van palmsuiker voor het lichaam. Mits je het met mate gebruikt. Hieronder gaan we kijken naar wat deze voordelen zijn en waardoor ze komen.

Palmsuiker gezond voor diabetes patiënten

Ten eerste is palmsuiker vooral een goede natuurlijke suikervervanger voor diabetespatienten. Dit komt doordat het een lager glycemische waarde heeft dan suiker. Dat betekent dat er minder pieken en dalen zullen ontstaan in de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat de afgifte van glucose aan het bloed geleidelijker verloopt. De ontwikkeling van diabetes is dus te vertragen of zelfs te stoppen door te kiezen voor palmsuiker.

Palmsuiker gezond | Tegen bloedarmoede

Een ander reden waarom palmsuiker gezond is heeft te maken met zijn vrij hoge ijzergehalte. Er zijn studies bekend, die beweren dat de ijzer uit palmsuiker makkelijk opgenomen kan worden door het lichaam. Aangezien 100 gram palmsuiker 11 mg ijzer bevat lijkt dat behoorlijk hoog. Dat is het ook! Namelijk 61% van de dagelijkse ADH. In realiteit zal de gebruik van echter rond de 20 gram (theelepel) liggen. Maar uiteraard is dat ook mooi meegenomen, door enkel je suiker te vervangen. Door je ijzergehalte op pijl te houden verklein je de kans op bloedarmoede, aangezien ijzertekort de meestvoorkomende oorzaak is.

Palmsuiker gezond | Versterkt het immuunsysteem

De gula djawa is om nog een reden gezond. Het is namelijk rijk aan antioxidanten en bevat ook wat mineralen. Dit zorgt ervoor dat het een goede boost is voor je immuunsysteem. Tijdens een griepje of verkoudheid zou het dus kunnen helpen om sneller te genezen.

Palmsuiker gezond voor sporters

Ook voor sporters heeft palmsuiker voordelen. Het geeft je namelijk snelle en constante energie waardoor je goed kan presteren. In India wordt dit vaak gebruikt om goede prestaties te leveren. Het kan bijvoorbeeld voor een work-out gebruikt worden voor extra energie. Let wel op dat je het met mate gebruikt.

Let op wat je koopt!

Ben je van plan om binnenkort palmsuiker te kopen? Let dan goed op welk product je koopt. Veel producten die we in de supermarkten vinden, worden namelijk gemengd met rietsuiker. Dit wordt gedaan om de smaak te versterken. Deze producten moet je echter niet hebben! Ga op zoek naar 100% natuurlijke palmsuiker. Het beste is om ze te zoeken in biologische winkels.

Hopelijk ben je overtuigd dat palmsuiker gezond is. Het is zeker aan te raden als suikervervanger. Let echter wel op dat je het met mate gebruikt, want het blijft suiker!

Photo by margarine / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter