Voeding

Is papaya gezond? 11 voordelen van papaya op een rij!

papaya gezond | papaya | papaya bladeren | papaya fruit | papaya zaad
Geschreven door Bodyheal

Papaya is een tropische fruitsoort uit Zuid-Amerika. De voordelen van papaya zijn niet erg bekend in westerse landen. Niet veel mensen weten dus dat papaya gezond is. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van de papaya fruit, papaya zaad en papaya bladeren. Ook gaan we kijken naar de mogelijke nadelen van de papaya fruit. Voor sommigen is de fruit namelijk minder gezond dan anderen.

Papaya gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

De papaya behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Dit komt onder andere door het stofje papaïne. Papaïne is namelijk een krachtige ontstekingsremmer. Voor uitwendig gebruik kunnen de papaya bladeren of het melksap worden toegepast. Ook de grote hoeveelheid vitamine C en betacaroteen ondersteunen de ontstekingsremmende werking. Overigens kunnen ook papaya pitten geconsumeerd worden. De pitten moeten dan wel een aantal dagen drogen in de zon. Vervolgens kan je ze malen en gebruiken in salades en andere gerechten. Ze hebben een pittige smaak en zijn ideale vervangers voor peper.

Gezond afvallen met papaya

Papaya is een heerlijke fruitsoort die dankzij zijn grote hoeveelheid vezels snel een verzadigd gevoel geeft. Vergeleken met andere fruitsoorten bevat de papaya vrij weinig calorieën, namelijk 33 per 100 gram. Dit maakt de papaya een ideale tussendoortje tijdens een dieet. Wil je dus Gezond afvallen? Voeg dan de papaya toe aan je dieet!

Papaya gezond | Tegen kanker

Al sinds de jaren 70 werd er onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werkingen van papaya op kanker. Onderzoekers beweerden dat de papaya bladeren longkanker kunnen genezen. Hier heeft Harold W Tietze ook een boek over geschreven, genaamd ‘Papaya, the medicine tree’. In dit boek beschrijft hij hoe de gekookte sap van papaya bladeren longkanker heeft genezen. Helaas zijn er nog geen harde feiten die deze eigenschappen van de papaya bladeren ondersteunen. Ook bloemen van de papaya plant hebben een antikanker werking. Dankzij de geneeskrachtige werkingen worden de papaya bladeren en bloemen ook gegeten in veel Aziatische landen. Helaas worden de bloemen en de bladeren van de papaya niet verkocht in Nederland.

Papaya gezond voor de spijsvertering

Ook is de papaya gezond voor de spijsvertering. Het kan behulpzaam zijn bij verschillende spijsverteringsklachten. Doordat de papaya rijk is aan vezels, is het een ideale fruit bij verstoppingen (constipatie). Diarree stoppen is ook mogelijk met de papaya. Regelmatig gebruik van papaya stimuleert ook de werking van de darmen. Het stofje papaïne stimuleert overigens ook de eetlust. Papaïne helpt daarnaast ook bij de eiwitvertering en gaat gasvorming tegen.

Papaya gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

Papaya behoort tot de natuurlijke cholesterolverlagers. Het verlaagt namelijk de slechte LDL cholesterol. Zo voorkomt het aderverkalking (atherosclerose) en verbetert het de bloedcirculatie in het lichaam.

Papaya gezond tijdens de menstruatie

Onrijpe papaya sap kan helpen bij onregelmatige menstruatie. Het zorgt er namelijk voor dat de spiervezels van de baarmoeder samentrekken. Dit zal weer resulteren in een regelmatige menstruatie. Oorzaken van een onregelmatige (verstoorde) menstruatie zijn onder andere verkoudheid of trauma’s.

Papaya gezond | Tegen diabetes

Dat papaya gezond is, is geen twijfel aan. Dankzij de grote hoeveelheid vezels en de lage suikergehalte is het zeker aan te raden bij diabetes. De vezels zullen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat een vezelrijke dieet de bloedsuikerspiegel op lange termijn kan verlagen. Ondanks dat de papaya zeker aan te raden is bij diabetes, is het slim om samen met je arts te overleggen in welke mate je het kan gebruiken.

Papaya gezond | Reinigt de lever

Ook is papaya gezond voor de lever. Aangezien de lever een erg belangrijk orgaan is, is het belangrijk om er goed voor te zorgen. Het is daarom slim om de lever een handje te helpen bij het reinigen van je lichaam van stoffen die het niet nodig heeft. Om dit te doen heb je een mengsel van 4 a 5 gemalen papaya zaden een eetlepel citroen nodig. Dit mengsel moet je tweemaal daags drinken. Je zal je lever zeker een gunst doen door dit een maand lang te drinken.

Papaya zaad gezond | Bescherming voor de nieren

Papaya zaad is goed voor het behandelen van nierfalen. Daarnaast voorkomt regelmatig gebruik va papaya zaad ook nierfalen. Kauw hiervoor 5 tot 7 keer per dag 5 tot 7 papaya zaden.

Papaya gezond voor het gezichtsvermogen

Dankzij de betacaroteen en de vitamine A is de papayaa gezond voor het gezichtsvermogen. Betacaroteen en vitamine A bieden het gezichtsvermogen namelijk bescherming en kunnen de zicht zelfs verbeteren. Een study gepubliceerd in de Archives of Ophthalmology, toont aan dat drie fruitsoorten per dag de kans op maculadegeneratie ( leeftijdsgebonden achteruitgang van gezichtsvermogen) aanzienlijk verkleinen.

Papaya gezond voor de huid

Steeds meer cosmetica producten gebruiken papaya in hun crèmes, maskers of andere producten. Dit komt omdat de papaya gezond is voor de huid. De antioxidante werking van vitamine E en betacaroteen beschermt de huid namelijk tegen celschade. Verder stimuleert vitamine E ook de ook de collageen productie. Collageen zorgt voor de elasticiteit en soepelheid van de huid. Betacaroteen zorgt ervoor dat de huid glad blijft en gaat rimpels tegen.

Papaya thee maken

Papaya thee maken is erg gemakkelijk. Volg de stappen hieronder en je hebt zo een heerlijke kopje papaya thee.

 1. Neem 7 middelgrote of 5 grote papaya bladeren. Deze bladeren moeten deels gedroogd zijn.
 2. Was de bladeren en snijd ze zoals je witte kool of rode kool snijdt.
 3. Plaats de gesneden bladeren vervolgens in de pan met 2 liter water en breng het water aan de kook zonder deksel.
 4. Blijf het geheel koken totdat de helft van de water verdampt is.
 5. Zeef vervolgens de vloeistof.
 6. Je heerlijke papaya thee is klaar!

De papaya thee is overigens 3 a 4 dagen te bewaren in de koelkast.

Lees dit voordat je papaya gebruikt!

Papaya heeft uiteraard erg veel voordelen. Daarnaast heeft het echter ook een aantal negatieve eigenschappen, waardoor het niet voor iedereen geschikt is. Het is belangrijk om deze even goed door te lezen voordat je de papaya gaat gebruiken.

 • Papaya is niet aangeraden voor zwangere vrouwen. In sommige landen wordt het zelfs als anticonceptiemiddel gebruikt. Het kan leiden tot abortus.
 • Ook mensen met schildklieraandoening wordt het afgeraden om papaya te gebruiken.
 • In sommige landen wordt beweert dat de papaya fruit niet veilig is tijdens borstvoeding.
 • Papaya wordt ook niet aangeraden aan mensen die bloedverdunners gebruiken. Het stofje papaïne verslecht namelijk de werking van de bloedverdunners.
 • Papaya wordt ook afgeraden voor kinderen tot en met 1 jaar. Het kan namelijk constipatie veroorzaken als er niet voldoende water bij wordt gedronken.

Uiteraard kunnen er erg veel nadelen ontstaan wanneer papaya in overmate wordt gebruikt. Probeer dit daarom te vermijden. 1 a 2 papaya fruiten per dag is meer dan zat en zal zeker niet voor problemen zorgen.

Zoals je hebt kunnen lezen is de papaya gezond. Na het kopje hierboven gelezen te hebben weet je precies of de papaya fruit geschikt is voor jou of niet. Zo ja, voeg het dan vandaag nog toe aan je dagelijkse voedingsmiddelen en geniet van de heerlijke smaak en de vele voordelen van papaya.

Photo by Quinn Dombrowski / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter