Voeding

Is paprika gezond? Dit zijn de voordelen van paprika

paprika gezond | paprika | groene paprika | gele paprika | rode paprika
Geschreven door Bodyheal

De paprika is een bekende groentesoort. De bekendste paprikasoorten zijn de gele, groene en rode paprika. Dat de paprika gezond is, staat vast. Ze hebben erg veel voordelen waar de meeste mensen nog niet van op de hoogte zijn. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van de rode paprika, groene paprika en de gele paprika.

Paprika gezond | Gezond afvallen

Steeds meer mensen hebben te maken met overgewicht en vinden het moeilijk om af te vallen. afvallen hoeft echter niet moeilijk te zijn. Gezond afvallen kan erg makkelijk zijn. Hiervoor moet je slechts een paar veranderingen maken in je leefstijl en goed letten op je voeding. De paprika kan zeker goed van pas komen tijdens een dieet. Paprika’s zijn namelijk calorie arm. Ze bevatten zo’n 25 tot 50 calorieën per stuk en bijna geen vetten. Daarentegen bevat de paprika wel veel vezels. Deze vezels zorgen ervoor dat je trek wordt gestild. Je zal dus minder eten. Verwerk de paprika daarom in een heerlijke salade.

Paprika gezond | Voor het gezichtsvermogen

Wist je dat de paprika gezond is voor het gezichtsvermogen? Luteïne en zeaxanthine zijn carotenoïden die veel voorkomen in groenten fruit zoals kaki fruit, dadels, prei, bieslook en spinazie. Deze carotenoïden zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de ogen. Ze bieden de ogen bescherming tegen beschadigingen. Zo gaan ze ook de ontwikkeling van leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (maculaire degeneratie) en staar tegen. Betacaroteen wordt in het lichaam ook omgezet naar vitamine A. Vitamine A is erg belangrijk voor nachtzicht.

Paprika gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

De paprika is ook een natuurlijke ontstekingsremmer. Dit kom doordat het rijk is aan antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. Quercetine is bijvoorbeeld een van deze antioxidanten. Behalve zijn ontstekingsremmende werking helpt quercetine ook om allergie klachten van bijvoorbeeld hooikoorts te verminderen. Het versterkt ook de werking van vitamine C.

Paprika gezond | Tegen hart- en vaatziekten

De antioxerende werking van de carotenoiden vekleint ook de kans op hart- en vaatziekten. Verschillende onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat het eten van groenten die rijk zijn aan betacaroteen, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan betacaroteen zijn onder andere olijven, aardbeien, sinaasappels, venkel, prei, ananas en guave fruit.

Paprika gezond | Tegen kanker

Is paprika gezond voor mensen met kanker? Jazeker! Maar vooral om kanker te voorkomen is het een ideaal groentesoort. Dit komt ook weer door de sterke antioxidanten in de paprika. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. De vrije radicalen kunnen DNA schade veroorzaken. Dit kan weer leiden tot de vorming van tumoren. Daarom verkleint de paprika dus de kans op kanker. Vooral rode paprika’s zijn erg rijk aan antioxidanten.

Paprika gezond | Tegen diabetes type 2

Ook is de paprika gezond voor mensen met diabetes. De antioxidant quercetine verkleint namelijk de negatieve gevolgen van suikeromzetting. Ook de andere antioxidanten ondersteunen dit proces. Over het algemeen zijn groente en fruit erg goed voor diabetes patiënten. Veel artsen beweren dat gezonde voeding diabetes kan voorkomen en verhelpen. Eet daarom gezond en gevarieerd.

Paprika gezond | Versterkt je botten

Zoals je al waarschijnlijk hebt opgemerkt bevat de paprika erg veel vitamines en mineralen, waaronder ook calcium en vitamine K. Deze twee voedingsstoffen zijn erg belangrijk voor het behouden van gezonde en sterke botten. Nog een belangrijke reden dus om te onthouden dat de paprika gezond is!

Paprika gezond voor je huid

Tenslotte is de paprika gezond voor je huid. Het geeft je namelijk meer dan 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) aan vitamine C, zelfs in gekookte toestand. Vitamine C is een sterke antioxidant en beschermt het huid tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor vroegtijdig veroudering van het huid. Daarnaast zorgen de carotenoïden er ook voor dat je huid jong, zacht en strak blijft. Ze gaan namelijk de vorming van rimpels tegen en verbeteren de bloedcirculatie. Vooral van de rode paprika wordt verondersteld dat het behulpzaam kan zijn tegen acne.

Paprika gezond | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

De paprika bevat erg veel voedingsstoffen. Om deze reden is het ook zo gezond. Zwangere vrouwen kunnen er dus alleen maar baat bij hebben. Vooral de foliumzuur die in de paprika zit, bevordert de weefselgroei en verbetert de algemene ontwikkeling van het ongeboren kind. Zwangere vrouwe kunnen dus gerust paprika’s eten. Eet rauwe paprika om te profiteren van alle voordelen! Behalve paprika zijn er nog veel meer gezonde voedingsmiddelen. Voor meer informatie hierover, lees het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Verschillen tussen rode paprika, groene paprika en gele paprika

De verschillen in de kleuren van de paprika’s zijn eigenlijk erg logisch hieronder staan de belangrijkste verschillen.

Groene paprika

De groene paprika is onrijp, vandaar ook de groene kleur. Het heeft meestal een bittere smaak en wordt daarom vaak in gerechten gebruikt en niet rauw gegeten. De groene paprika bevat het minste voedingsstoffen. Groene paprika bevat echter wel veel meer vezels en vitamine K dan de gele en de rode paprika.

Gele paprika

De gele paprika begint langzaam te rijpen. Gele paprika heeft meestal een frisse smaak, waardoor het best lekker is om rauw te eten.

Rode paprika

De rode paprika is rijp. Daarom heeft het ook een heerlijke zoete smaak en wordt het vaak rauw in salades verwerkt. De rode paprika bevat het meeste voedingsstoffen. De rode paprika bevat het meeste vitamine C van alle groente en fruitsoorten op rauwe spruitjes na. Neem dus een heerlijke rode paprika als je verkouden bent. Rode paprika’s bevatten ook veel meer vitamine C en Vitamine E dan de groene en gele paprika’s.

Nu weet je dat zowel de groene als de gele en rode paprika gezond zijn. Ze hebben echter verschillende voedingswaardes en in de ene paprika zit meer van het een voedingsstof dan het andere. Over het algemeen neemt de voedingswaarde toe naarmate de paprika rijper wordt. Afhankelijk van welke voedingsstoffen je nodig hebt kan je natuurlijk ook kiezen voor de gele of groene paprika.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de paprika gezond is. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van paprika.

 

Photo by Thomas Hawk/CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter