Voeding

Peterselie gezond | Alle voordelen van peterselie

Peterselie gezond | peterselie
Geschreven door Bodyheal

Peterselie wordt vaak gebruikt als een smaakmaker. Daarom kan past het ideaal in allerlei maaltijden als een gezonde zoutvervanger. Veel mensen weten echter niet dat peterselie gezond is en veel voordelen heeft. Het is een zeer krachtige kruid. Maar waar is peterselie gezond voor? In dit artikel gaan we alle voordelen van peterselie bespreken.

Soorten peterselie

Om te is het slim om te weten dat er drie verschillende soorten peterselie. De drie soorten peterselie zijn

Wortelpeterselie

Van deze soort peterselie wordt de wortel gegeten. De wortel van krulpeterselie en bladpeterselie kan niet worden gegeten. Wortelpeterselie wordt in Nederland nauwelijks verkocht. Het komt wel voor in het wild.

Bladpeterselie

Bladpeterselie, ook wel platte peterselie is herkenbaar door zijn gladde bladeren. Het heeft een hoger gehalte aan etherische oliën. Dankzij zijn intense smaak wordt het vaak gebruikt in gerechten.

Krulpeterselie

De krulpeterselie heeft mooie gekrulde bladeren. Dat is ook de reden dat krulpeterselie vaak gebruikt word voor garnering.

Peterselie gezond | Tegen kanker

Uit een studie in 2013 is gebleken dat peterselie gezond is voor mensen met kanker. Uit de onderzoek bleek dat peterselie een bepaalde stof bevat die kankercellen dood. Het gaat met name om longkanker, borstkanker en huidkanker. Andere soorten van kanker hebben daar echter zeker ook baat bij. Het stofje dat verantwoordelijk is voor het doden van de kankercellen is apigenine. Apigenine is een flavonoïde. Deze flavonoïde komt ook veel voor in uien, kamille thee, oregano, koriander, selderij en nog meer voedingsstoffen. Niks overtref echter peterselie. Gedroogd peterselie bestaan namelijk voor 4.5 procent uit apigenine.

Peterselie gezond | Tegen bloedarmoede

Een belangrijk oorzaak voor bloedarmoede is een tekort aan ijzertekort. Aangezien peterselie heel rijk is aan ijzer kan het bloedarmoede voorkomen. Het spreekt dan voor zich dat peterselie bloedarmoede bestrijdt. Een belangrijk reden dus voor mensen met bloedarmoede om te onthouden dat peterselie gezond is. Waar zit het meeste ijzer in? Lees het artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Peterselie gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Peterselie is een natuurlijke ontstekingsremmer. Dit komt doordat peterselie etherische oliën bevat. Vooral de etherische olie in peterselie heeft namelijk een ontstekingsremmende werking. Eet daarom dus regelmatig peterselie om ontstekingen tegen te gaan. Dankzij zijn ontstekingsremmende werking kan peterselie ook helpen bij reumatoïde artritis.

Peterselie gezond voor het haar

Wist je dat peterselie gezond is voor het haar? Het aftreksel van peterselie blijkt een zeer goede werking te hebben voor het haar. Peterselie heeft namelijk een eigenschap waardoor het je haar verstevigt.

Peterselie gezond | Tegen slechte adem

Behalve dat peterselie gezond is voor je lichaam, helpt het ook tegen een slechte adem. Dit komt met name door de gehalte aan chlorofyl in peterselie. Chlorofyl heeft namelijk een antibacteriële werking. Peterselie kan zelfs de geur van knoflook maskeren. Daarnaast is peterselie gezond voor je tanden.

Peterselie gezond | Tegen diabetes

Wist je dat peterselie gezond is voor diabetes patiënten? In sommige landen wordt het namelijk gebruikt bij diabetes behandelingen. Na onderzoek is gebleken dat peterselie ook echt een goed middel is voor mensen met diabetes.

Peterselie gezond | Voor een goede spijsvertering

Mocht je problemen hebben met je spijsvertering, dan is het belangrijk voor jou om te weten dat peterselie je kan probleem kan verhelpen. Peterselie ondersteunt namelijk de spijsverteringsproces. Het heeft ook een remmende werking op de productie van maagzuur en verkleint de kans op maagzweren.
Peterselie gezond | Tegen osteoporose

Osteoporose is een aandoening waarbij de botten verzwakken en de kans op botbreuken en blessures vergroten. Peterselie kan osteoporose op twee manieren helpen te voorkomen en te bestrijden. Osteoporose komt namelijk voor wanneer er een tekort is aan vitamine C of aan een bepaalde eiwit. Peterselie bevat zowel veel vitamine C als het eiwit dat nodig is om osteoporose te voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat peterselie gebruik de botdichtheid doet toenemen. Verder is peterselie ook rijk aan vitamine K. Vitamine K is nodig om de sterkte van je botten niet te verliezen. Neem daarom dagelijks peterselie en zorg ervoor dat je osteoporose en voorkomt en je botten versterkt!

Peterselie gezond | Versterkt het immuunsysteem

Als je merkt dat je immuunsysteem zwak is dan kan je meer gebruik maken van peterselie. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat peterselie het immuunsysteem versterkt. Dat is ook wel logisch als je ziet hoeveel andere voordelen peterselie heeft.

Peterselie gezond | Sterke bloedvaten

Hart- en vaatziekten worden vaak veroorzaakt door beschadigde bloedvaten. Om hart- en vaatziekten te bestrijden worden vaak medicijnen voorgeschreven die veel bijwerkingen kunnen veroorzaken. Peterselie bevat veel foliumzuur, waardoor je de aanmaak van de eiwit die bloedvaten beschadigd verminderd. Zo blijven je bloedvaten sterk en gezond.

Peterselie gezond | Tegen acne en puisten

Peterselie reinigt de huid van binnenuit, vanaf de onderste lagen. Bij huidproblemen is het namelijk zo dat je lever alle gifstoffen niet effectief genoeg kan verwijderen. Peterselie helpt de lever om deze gifstoffen zo effectief mogelijk te verwijderen. Daarbij helpen de Vitamines A, K en C. Dankzij zijn reinigende functie kan peterselie gebruikt worden voor acne en jeugdpuisten.

Peterselie gezond | Tegen rimpels

Tenslotte is er nog een reden waarom peterselie gezond is. Het gaat veroudering van de huid namelijk tegen, dankzij de hoge gehalte aan vitamine C. Het is wetenschappelijk bewezen dat vitamine C huidveroudering tegengaat. Bovendien wordt ook de aanmaak van collageen verhoogt. Collageen zorgt weer voor een strakke en zacht huid.

Peterselie gezond | Voor lage bloeddruk

Peterselie kan indirect werken als een natuurlijke bloeddrukverlager. Voor mensen die last hebben van hoge bloeddruk, is het namelijk belangrijk dat zij geen zout gebruiken. Peterselie kan net zoals knoflook, bieslook, rozemarijn en oregano werken als een zout vervanger. Hierdoor heeft je voeding een lekkere smaak en bovendien is het een stuk gezonder.

Peterselie | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Peterselie is erg gezond voor zwangere vrouwen, omdat het bijvoorbeeld foliumzuur bevat. Bij te veel gebruik van peterselie kan het echter gevaarlijk zijn. Het kan namelijk leiden tot vroeggeboorte, omdat het dan de risico verhoogt op samentrekken van de baarmoeder. Zwangere vrouwen moeten daarom niet te veel peterselie gebruiken. Behalve peterselie zijn er natuurlijk nog veel meer gezonde voedingsmiddelen voor zwangere vrouwen. Voor meer gezonde voedingsmiddelen en meer informatie, lees het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is peterselie gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van peterselie

Photo by  Miss Shari /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter