Voeding

Is Pomelo Gezond? Voordelen van Pomelo

Pomelo gezond | voordelen van pomelo
Geschreven door Bodyheal

De pomelo is een kruising tussen de grapefruit en de pompelmoes. Er zijn veel redenen waarom de pomelo gezond is. Voor sommigen kan de pomelo echter ook gevaarlijk zijn. Dit gaan we allemaal behandelen in dit artikel.

Pomelo gezond voor tanden en tandvlees

Om te beginnen is de pomelo gezond voor de tandvlees. Pomelo is rijk aan vitamine C. Vitamine C is nodig voor de productie van collageen. Collageen is behalve voor het huid ook essentieel voor het gezond houden van je tanden en tandvlees. Pomelo maakt tandvlees sterker en voorkomt problemen met de tanden.

Pomelo gezond | Tegen bloedarmoede

Een tekort aan ijzer kan een oorzaak zijn voor bloedarmoede. Vitamine C verbetert de opname van ijzer door het lichaam. Aangezien de pomelo veel vitamine C bevat, helpt het om bloedarmoede te voorkomen en tegen te gaan. Meer ijzerrijke voeding? Lees het artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Pomelo gezond | Tegen kanker

Daarnaast is de pomelo gezond voor kankerpatiënten. Vooral de huid van de pomelo bevat veel bioflavonoïden. Deze bioflavonoïden helpen bij het bestrijden van kanker. Het voorkomt daarnaast ook dat de kanker zich verspreidt naar de rest van het lichaam. Daarnaast blijken de vezels in pomelo een beschermende werking te hebben tegen darmkanker.

Pomelo gezond | Tegen veroudering

Net zoals de grapefruit bevat de pomelo een stofje genaamd spermadine. Spermadine beschermt de cellen tegen cellulaire schade en gaat veroudering tegen. Het vertraagt dus de verouderingsproces, waardoor het de vorming van rimpels bestrijdt. Het bestrijdt vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen en helpt daarnaast ook bij de vorming van collageen. Als je weet dat ons huid voor 70 procent bestaat uit uit collageenvezels dan is het wel duidelijk dat het erg belangrijk is voor de huid. Maak daarom vandaag nog gebruik van de ze en alle andere voordelen van pomelo.

Gezond afvallen met pomelo

Het is ook mogelijk om met pomelo gezond af te vallen. Pomelo bevat namelijk weinig calorieën maar veel voedingsstoffen. De pomelo heeft ook een eigenschappen dat helpt om vet te verbranden. Verder bevat de pomelo ook veel vezels waardoor het eten van pomelo al gauw een vol gevoel geeft. Aangezien vezels een lange tijd in de maag blijven, blijft je dit volle gevoel voor een lange periode behouden. Hierdoor zal je automatisch minder eten.

Pomelo gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken moeten oppassen met het gebruiken van de pomelo. Pomelo is namelijk een natuurlijke bloeddrukverlager. Je hebt dus eigenlijk de keus om te kiezen tussen bloeddrukverlagers in de vorm van medicatie of natuurlijke bloeddrukverlagers, oftewel voeding die het bloeddruk verlaagt. Het is natuurlijk het beste om te kiezen voor natuurlijke bloeddrukverlagers, aangezien bloeddrukverlagende medicatie bijwerkingen heeft.

Pomelo gezond | Voor het hart

Dankzij zijn kalium-gehalte is de pomelo gezond voor het hart. Daarnaast houdt het ook de aderen gezond en voorkomt het de vorming van plaques. Pomelo bevat 1/8 van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van kalium.

Pomelo gezond | Metabool-syndroom

Er is nog een reden waarom de pomelo gezond is. Pomelo bevat namelijk naringenin. Onderzoekers van de universiteit van Western Ontario hebben onderzoek gedaan naar de werking van naringenin op de metabool-syndroom bij muizen. In de Tijdschrift Diabetes werd vervolgens gepubliceerd dat deze flavonoïde de ontwikkeling van obesitas volledig verhinderd, bij toevoeging van 3 procent naringenin in de vetrijke dieet van de muizen. Mensen met de metabool-syndroom kunnen er dus vandaag nog mee beginnen en genieten van de voordelen van pomelo.

Pomelo versterkt het immuunsysteem

Pomelo bevat onwijs veel vitamine C. Het bevat wel 193 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Naast Vitamine C bevat het ook veel andere vitamines. Vooral vitamine C maar natuurlijk ook andere vitamines versterken het immuunsysteem. Vitamine C verlicht de symptomen van verkoudheden en zorgt ervoor dat het snel voorbij gaat. Mensen met een hoge concentratie aan vitamine C hebben daar veel baat bij. Studies hebben namelijk aangetoond dat  deze mensen meer dan 40 procent minder kans hebben op beroertes. Verder helpen ze ook met het voorkomen van ontstekingen, oogaandoeningen en cardiovasculaire ziektes. Dankzij een versterkte functie van het immuunsysteem is pomelo ook erg bruikbaar bij koorts, diabetes en obesitas.

Pomelo gezond | Natuurlijke antidepressivum

Onderzoek op muizen heeft aangetoond dat het blad van de pomelo een natuurlijke antidepressivum is. Uit dit onderzoek is gebleken het extract van het pomelo blad hetzelfde werking heeft als de antidepressiva imipramine. Antidepressiva medicatie hebben echter bijwerkingen in tegenstelling tot natuurlijke antidepressiva. Nog een reden dus om niet te vergeten dat pomelo gezond is.

Pomelo gezond | Voeding tijdens zwangerschap

Tenslotte is pomelo gezond voor zwangere vrouwen. Pomelo is namelijk rijk aan foliumzuur. Het is belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende foliumzuur binnenkrijgen. Het draagt namelijk bij aan de normale ontwikkeling van het kind. Daarnaast bevat de pomelo ook veel fosfor en calcium. Deze twee stoffen zijn nodig voor de groei en ontwikkeling van het skelet en de goede ontwikkeling van de hersenen van het kind. Behalve pomelo zijn er veel meer gezonde voedingsmiddelen die je kan gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees hiervoor het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Waar moet je op letten bij het gebruik van pomelo?

Als je medicatie gebruikt kan het in combinatie met pomelo gevaarlijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om de stofje furanocumarine. Dit is een stof dat zich ook bevindt in grapefruit, bittere sinaasappel en limoen. Furanocumarine beïnvloedt de tijd dat nodig is om een geneesmiddel af te breken. Hierdoor kan het effect van medicatie tot wel tien keer zo erg zijn als normaal. Dit geldt ook voor kleine hoeveelheden van pomelo. De gevolgen hiervan kunnen zeer ernstig zijn. Zelfs spierafbraak, maagbloedingen, darmbloedingen, nierfalen, hartstilstand en plotse dood kunnen optreden. Een aantal voorbeelden van medicatie waarvan bekend is dat ze kunnen reageren met pomelo zijn

  • Clopidogrel
  • Nifedipine
  • Cyclosporine
  • Amiodaron
  • Apixaban
  • Atorvastatine
  • Simvastatine
  • Pravastatine

De Canadian Medical Association Journal heeft bekendgemaakt dat er meer dan 85 medicijnen zijn die reageren met het stofje furanocumarine. Hiervan zijn 43 erg gevaarlijk. Om deze reden wordt het door artsen afgeraden om vruchten die furanocumarine bevatte te gebruiken als je medcijnen neemt.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat de pomelo gezond is. Als je geen medicijnen gebruik kan je dus gebruik maken van de vele voordelen van pomelo.

Photo by Mariya Prokopyuk / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter