Voeding

Prei gezond? Alle voordelen van prei

prei | prei gezond | voordelen van prei
Geschreven door Bodyheal

Prei is een heerlijk groentesoort. Het behoort tot de alicea familie, net zoals de ui, de knoflook en de bieslook. Dat prei gezond is, is dan eigenlijk al duidelijk. De prei heeft erg veel voordelen voor het lichaam, waarvan de meesten niet op de hoogte zijn. Het bevat namelijk erg veel voedingsstoffen. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van prei.

Prei gezond | Bloedarmoede

Wist je dat de prei gezond is voor mensen met bloedarmoede. Daarom worden mensen met bloedarmoede aangeraden om prei in hun dagelijkse voeding toe te voegen. Prei bevat namelijk behoorlijk veel ijzer en vitamine C. Zowel vitamine C als ijzer zijn erg belangrijk voor mensen met bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat namelijk door een tekort aan ijzer, waardoor er te weinig rode bloedcellen worden aangemaakt. Vitamine C verbetert daarnaast de opname van ijzer. Bovendien bevat prei geen oxaalzuur, waardoor het de aanwezige mineralen goed kan omzetten. Probeer daarom bewust te koken. Kies voor ijzerrijke voeding.

Prei gezond | Gezond afvallen

Wil jij gezond afvallen? Dan mag prei niet missen in je dieet. Prei bevat namelijk weinig calorieën maar heeft toch een hoge voedingswaarde. Daarnaast zorgt het ook voor een vol gevoel en is daarom een natuurlijke eetlustremmer. Dit komt voornamelijk door de hoge gehalte aan vezels. De aanwezigheid van de vezels is ook gunstig voor je spijsvertering. Het helpt namelijk om de spijsvertering te reguleren, waardoor het gebruikt kan worden voor spijsverteringsstoornissen. Je kan prei natuurlijk ook toevoegen aan je recepten als smaakmaker.

Prei is een natuurlijke ontstekingsremmer

Net zoals de ui, de knoflook en de bieslook behoort ook de prei tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Uiteraard heeft de prei deze werking onder andere te danken aan zijn antioxidanten. Het werkstofje allicine, wat ook een antioxidant is, springt er met zijn sterke ontstekingsremmende werking echter uit. Allicine komt in grotere mate voor in de knoflook maar ook de prei loopt niet ver achter met zijn allicine gehalte. Het kan daarom helpen bij klachten van reumatoide artritis, darmontsteking, blaasontsteking en allerlei andere (chronische) ontstekingen.

Prei gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Ook is de prei gezond voor de bloedcirculatie. Dit komt ook met name door het stofje allicine. Allicine zorgt er namelijk voor dat stikstofoxiden van de vaatwanden worden loskomen. Dit resulteert tot een lagere bloeddruk. Om deze reden is de prei ook aangeraden voor mensen met aderverkalking, bekend als arteriosclerose. Arteriosclerose en hoge bloeddruk zijn de voornaamste oorzaken voor allerlei hart- en vaatziekten. Verder bevat de prei ongeveer dertig procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine K. Een tekort aan vitamine K wordt vaak in relatie gebracht met een slechte bloedcirculatie. Verschillende onderzoeken hebben ook laten zien dat het regelmatig gebruiken van prei, de slechte LDL cholesterol verlaagt. Kortom, De prei is een goede groente, die zeker bijdraagt aan een gezonde hart- en vaatstelsel.

Als je last hebt van hoge bloeddruk, is het slim om niet direct te grijpen naar bloeddrukverlagende medicijnen, aangezien deze bloeddrukverlagers bijwerkingen kunnen hebben. Probeer je bloeddruk eerst te verlagen met natuurlijke bloeddrukverlagers. In de meeste gevallen zal je merken dat dit werkt. Bovendien is het prettiger en veiliger.

Prei gezond voor de nieren

De prei heeft ook een vochtafdrijvende werking, waardoor het behoort tot de natuurlijke diuretica. Dit komt voornamelijk omdat het behoorlijk veel kalium en weinig natrium bevat. Het verhoogt hierdoor de afscheiding van vloeistoffen en toxische stoffen door de nieren, waardoor het vooral wordt aangeraden bij insufficiëntie (onvoldoende werking) van de nieren.

Prei gezond | Tegen kanker

Net zoals de knoflook, heeft ook de prei positieve werkingen op kanker. Ze zijn beide namelijk een goede bron van sulfiden. Naar de werking van sulfiden op kanker is behoorlijk wat onderzoek gedaan. Ze blijken bescherming te bieden voor kanker en kunnen een rol spelen bij het voorkomen ervan. Ze verkleinen onder andere het risico op prostaat en eierstokkanker.

Prei gezond | Gezichtsvermogen

De prei is ook gezond voor de ogen. Vitamine A zorgt voor een goede nachtzicht. Daarnaast beschermt het de ogen ook tegen de schadelijke stralen van de zon. Dit komt onder andere door luteïne en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine zijn beide carotenoïden. Luteïne en zeaxanthine gaan daarnaast ook de ontwikkeling van leeftijdsgebonden achteruitgang van gezichtsvermogen (maculaire degeneratie) en staar tegen.

Prei gezond voor de huid

Waarom is de prei gezond voor de huid? Nou, de prei bevat veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een zacht en elastisch huid. Vooral vitamines A,C, E en betacaroteen zijn hier verantwoordelijk voor. De prei reinigt de huid van schadelijke stoffen en helpt deze uit het lichaam te spoelen. De groene bladeren van prei bevatten zo’n honderd keer zo veel betacaroteen en vitamine C als de witte gedeelte. De antioxidanten zijn erg krachtig en kunnen daarom schade door ultraviolet stralen van de zon bestrijden.

Prei gezond voor het haar

De eten van prei kan zal ook de kwaliteit en groei van je haren verbeteren. Dit komt doordat de prei een uitstekende bron is van mineralen zoals ijzer en mangaan. Daarnaast bevordert het ook de ijzerabsorptie van je lichaam. Een tekort aan ijzer is een van de oorzaken van haaruitval.

Prei | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Prei is een goede bron van vitamine B9, ook wel bekend als foliumzuur. Voldoende foliumzuur is erg belangrijk voor de zwangerschap. Het helpt bij de productie van DNA en de vorming van cellen. Foliumzuur is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van het baby. Daarnaast bevat de prei veel mineralen die belangrijk zijn voor zwangere vrouwen zoals ijzer. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer stijgt voor vrouwen met ongeveer 40 procent tijdens de zwangerschap. Het is dus belangrijk om meer van deze mineralen te consumeren als je zwanger bent. Daar kan de prei je zeker bij helpen. Wil je meer informatie over gezonde voeding tijdens zwangerschap? Lees dan het artikel over erover!

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de prei gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het dus snel toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van prei.

Photo by Frédérique Voisin-Demery/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter