Aandoeningen Medisch

Psoriasis: oorzaken, gevolgen en (natuurlijke) behandelingen

psoriasis
Geschreven door Bodyheal

Psoriasis is op dit moment het meest voorkomende chronische huidaandoening. In Nederland alleen hebben ongeveer 350000 psoriasis. Psoriasis kenmerkt zich met jeukend en soms pijnlijke huid. Deze plekken zijn vaak rood en heel droog.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is zoals gezegd een zeer vervelende huidaandoening, waarbij het immuunsysteem verkeerde signalen zendt naar de huid. Dit wordt ook wel een auto immuunziekte genoemd. Hierdoor gaat de huid het celproductie versnellen en maakt het de cellen zes tot negen keer sneller. Er ontstaat dus een overproductie aan cellen in de bovenste huidlaag. Dit leidt tot rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Er zijn acht verschillende vormen van psoriasis.

  1. Psoriasis vulgaris
    Dit is de meestvoorkomende vorm. Kenmerken hiervan zijn rode, droge, jeukende en soms ook pijnlijke plekken met schilveringen. Deze komen meestal voor op de knieën ellebogen of de hoofdhuid.
  2. Psoriasis capitis
    Het komt meestal voor bij mensen die al Psoriasis vulgaris hebben. De schilferingen en rode plekken ontstaan dan ook op de hoofdhuid. Ruim de helft van al deze patiënten lijden hieronder.
  3. Psoriasis inversa
    Deze vorm komt vooral voor bij de oksels, liezen en de bilnaad. Het verschilt met andere vormen is dat er bij deze vorm alleen rode plekken te zien zijn zonder schilfers.
  4. Psoriasis guttata
    Het komt meestal voor na een infectie in de luchtwegen en houdt slechts enkele weken aan. Hierbij ontstaan talrijke psoriasisplekken op benen, romp of de armen.
  5. Psoriasis unguium
    Bij veel mensen psoriasis kunnen de nagels ook zijn aangetast. Dan spreekt men van Psoriasis unguium. Dit kunnen zowel de nagels van de handen als de nagels van de voeten zijn. Dit kun je herkennen door de putjes in de nagelplaten en de verkleuring van de nagel.
  6. Erythrodermische psoriasis
    Dit is een zeer zeldzame vorm. Het gehele lichaam zit dan onder de psoriasisplekken. Dit kan bepaalde functies van ons lichaam ontregelen en is daarom zeer gevaarlijk.
  7. Psoriasis pustulosa
    Bij deze vorm ontstaan er pusblaasjes op de huid. Meestal komt dit alleen maar voor op de handpalmen en voetzolen. In ernstige gevallen kan het zich echter over de gehele lichaam verspreiden. Deze vorm treedt gelukkig alleen voor bij aanvallen en gaat in de meeste gevallen over naar Vulgaris.
  8. Artritis psoriatica
    Vijf tot tien procent van de patiënten heeft ook last van Artritis psoriatica. Dit zijn gewrichtsklachten waarvan de verschijnselen doen denken aan die van reuma. Deze verschijnselen kunnen zich ook voordoen nog voordat er afwijkingen aan de huid zichtbaar zijn.

Oorzaken van psoriasis

De exacte oorzaak ervan is helaas nog niet bekend. Recente onderzoek laat wel zien dat het te maken heeft met het immuunsysteem. Het immuunsysteem veroorzaakt namelijk ontstekingen in de huid en een te snelle celdeling.

Mensen die het hebben zullen er niet meer vanaf komen. Op bepaalde tijden kan de ziekte verergeren. Dit gebeurd meestal in de winter. Verschillende triggers kunnen de oorzaak zijn van een verergering ervan. Hieronder volgen een aantal bekende en onderzochte triggers.

  • Overmatig alcohol gebruik
  • Zonlichttekort
  • Huidschade zoals snijwonden, brandwonden en insectenbeten.
  • Stress
  • Bacteriën of virale infecties
  • Zwak immuunsysteem
  • Verbrande huid door de zon
  • Geneesmiddelen als anti-malaria geneesmiddelen, beta-blokkers en lithium.
  • Droge huid

Het kan erfelijk zijn. Wanneer een van je ouders psoriasis heeft heb jij tien procent kans om het ziekte ook te krijgen. Deze percentage stijgt naar vijftig procent wanneer beide ouders psoriasis hebben.

Behandeling van psoriasis

Er is nog geen medicijn gevonden die het definitief kan genezen. Wel kunnen de plekken verdwijnen voor weken tot jaren. De juiste behandeling is natuurlijk afhankelijk van de vorm en hardnekkigheid van psoriasis. In de meeste gevallen wordt er een crème, lotion of zalf voorgeschreven. Deze zorgen ervoor dat de dat je huid soepel wordt en trekken meestal vrij snel je huid in. Ze kunnen dienen als energiebron of als bouwstoffen voor je lichaamscellen. Bij ernstige gevallen kunnen er verschillende therapieën zoals lichttherapie of systemisch therapie gebruikt worden.

Tips voor psoriasis patiënten

  • Niet aan de psoriasis plekken krabben!
  • Gebruik zo min mogelijk zeep.
  • Bij ernstige jeuk kun je het afkoelen met ijs, azijn of citroensap.
  • Dagelijks douchen/baden.
  • Gebruik parfum vrije olie.
  • De zon is goed voor psoriasis (pas wel op dat je niet verbrand).
  • Draag katoenen kleding voor een om je huid koel te houden.

 

Photo by  / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter