Voeding

Is rabarber gezond? Alle voordelen van rabarber

rabarber | rabarber gezond | is rabarber gezond | rabarberstelen
Geschreven door Bodyheal

Rabarber komt oorspronkelijk uit China en is sinds de einde van de 18e eeuw in Europa verkrijgbaar. Dat rabarber gezond is staat muurvast maar alleen als je het juist gebruikt. In dit artikel gaan de volgende vragen beantwoorden: Waarom is rabarber gezond? Waarvoor is rabarber gezond? En wanneer wordt rabarber ongezond?

Rabarber gezond | Voor de ogen

Wist je dat rabarber gezond is voor je ogen? het bevat namelijk behoorlijk veel beta-caroteen. Beta-caroteen is de precursor van vitamine A. Vitamine A verbetert het gezichtsvermogen en voorkomt bovendien aandoeningen als staar en maculadegeneratie. Verder bevat rabarber ook een fytochemische stof genaamd luteïne. Luteïne is een van de hoofdcomponenten van de gele vlek. De gele vlek zit op het netvlies en zorgt voor een scherp zicht.

Rabarber gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Rabarber behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Een Chinese studie in 2014 heeft aangetoond dat rabarber-extracten symptomen van ontstekingsziekten als leverontsteking, hepatitis en reumatoïde artritis verlichten. Hiervoor is voornamelijk het stofje aloë-emodine verantwoordelijk. Rabarber wordt al eeuwenlang door de Chinezen gebruikt als een natuurlijke medicijn. Bovendien hebben de Chinese onderzoekers tijdens het onderzoek opgemerkt dat de productie van macrofagen bevordert wordt en kankerveroorzakende stoffen verminderen. Rabarber is dus een ideaal fruit om kanker te voorkomen.

Rabarber gezond | Voor een goede spijsvertering

Een andere reden waarom rabarber gezond is, is omdat het een uitstekende bron van vezels is. Deze vezels kunnen constipatie voorkomen en een stimulans zijn voor het samentrekken van de gladde spieren. De gladde spieren zorgen ervoor dat het gegeten voedsel goed door je verteringsstelsel komt. Rabarber heeft ook een laxerende werking, wat constipatieproblemen sneller verhelpt. Verder verbetert het ook je eetlust en kan het gebruik van rabarber ook helpen tegen darmparasieten.

Rabarber gezond | Alzheimer

Rabarber bevat behoorlijk veel vitamine K. Daarom is rabarber gezond voor mensen die alzheimer hebben of willen voorkomen. Een voldoende hoeveelheid vitamine K zal de neuronale beschadigingen in de hersenen beperken. Daarom kan het ook worden gebruikt bij allerlei andere aandoeningen naast alzheimer. Rabarber voorkomt de oxidatie van de hersencellen en stimuleert de cognitieve hersenactiviteit, waardoor deze voordelen van rabarber ontstaan.

Rabarber gezond | Voor diabetes

Rabarber bevat veel vezels. Deze vezels vertragen de absorptie van suiker. Hierdoor zal het de bloedsuikerspiegel stabieler blijven. Als je last hebt van diabetes dan is het zeker aan te raden. Doordat rabarber een laag glycemische index heeft, is het geschikt voor mensen met diabetes. Een laag glycemische index wil zeggen dat de koolhydraten langzaam worden verteerd, waardoor deze koolhydraten langzamer als suikers worden opgenomen in het bloed.

Rabarber gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Een onderzoek aan de universiteit van Alberta in Edmonton heeft aangetoond dat het dagelijkse gebruik van rabarber een verlaging veroorzaakt van van de slechte LDL cholesterol. Een verlaging van de slechte LDL cholesterol zorgt ervoor dat  de plaques op de aderwanden verminderen waardoor de bloedsomloop verbetert. Tijdens het onderzoek hebben de deelnemers dagelijks 27 gram rabarber gegeten gedurende vier weken. Hieruit is dus gebleken dat rabarber zowel een natuurlijke cholesterolverlager als een natuurlijke bloeddrukverlager behoort.

Rabarber gezond | Tegen bloedarmoede

Bij juiste gebruik kan rabarber gezond zijn voor mensen met bloedarmoede. Bloedarmoede ontstaat vaak door een langdurige ijzertekort. Rabarber is namelijk behoorlijk rijk aan ijzer en andere mineralen. De opname van ijzer wordt echter vermindert door de gehalte oxaalzuur in rabarber. Het is daarom belangrijk dat je jonge rabarber stelen eet. Hoe ouder de rabarber is, des te meer oxaalzuur het bevat. Wacht daarom niet totdat ze 2 maanden oud zijn maar eet ze voordat ze een maand oud zijn. Hoe eerder des te beter. Bovendien bevat rabarber ook veel vitamine C. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Meer ijzerrijke voeding vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Rabarber gezond | Versterkt het immuunsysteem

Rabarber versterkt het immuunsysteem. Dit komt met name door de hoge vitamine C gehalte. Vitamine C versterkt de celafweer door de macrofagen en lymfocyten te activeren. Het versterkt ook de hormonale afweer door de immunoglobuline te verhogen. Daarnaast bevat rabarber ook veel andere vitamines en mineralen die het immuunsysteem helpen met allerlei processen. Daarnaast is vitamine C een belangrijk voedingsstof voor de productie van collageen.

Rabarber gezond | Voor botten

Tenslotte is er nog een reden waarom rabarber gezond is. Rabarber bevat behoorlijk veel vitamine K. Vitamine k is belangrijk voor belangrijk voor de bot ontwikkeling. Daarnaast bevat rabarber ook veel calcium. Calcium is ook erg belangrijk voor de bot ontwikkeling. Het enigste waar je op moet letten is dat je jonge rabarberstelen eet. Dit heeft weer te maken met de oxaalzuur. Oxaalzuur maakt bindt zich in het lichaam namelijk met calcium om zich te neutraliseren. Aangezien jonge rabarberstelen veel minder oxaalzuur bevatten is het slimmer jonge stelen te eten.

Rabarber tijdens zwangerschap

Ondanks dat rabarber gezond is, wordt het gebruik van teveel rabarber tijdens zwangerschap afgeraden. Dit komt onder andere door de oxaalzuur. Teveel oxaalzuur kan namelijk zoals al eerder genoemd leiden tot een tekort aan ijzer, wat weer tot andere aandoeningen kan leiden. Daarom worden zwangere vrouwen geadviseerd om niet meer dan 2 porties van 150 gram per week te eten. Wil je weten wat je niet mag eten en wat je met mate moet eten tijdens de zwangerschap? Lees dan het artikel ‘Wat mag je niet eten als je zwanger bent‘.

Belangrijk om te weten over rabarber!

Rabarber bevat oxaalzuur. Oxaalzuur is een giftige stof. In jonge rabarberstelen bevindt zich echter veel minder oxaalzuur dan in oudere rabarberstelen (1,5 tot 2 maanden). Daarom is het belangrijk om jonge rabarberstelen te kopen. Omdat de calciumopname vermindert door de oxaalzuur, worden mensen met reumatoïde artritis, jicht en nierstenen afgeraden om rabarber te eten. Om het effect van de oxaalzuur te verminderen, is het slim om de rabarberstelen te schillen. Ook kan je de stukken van de rabarberstelen kort koken. Gooi de kookvocht vervolgens weg.

Andere weetjes over rabarber

  • Rabarberwater verdrijft insecten. Kook hiervoor rabarber bladeren in water en maak er een spray van.
  • Rabarber is rijk aan vitamine B’s (B1, B2, B6).
  • Rabarber is rijk aan onder andere de volgende mineralen calcium, kalium en magnesium en ijzer.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat rabarber gezond is en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het toevoegen van rabarber in je dagelijkse voeding. Let echter wel op de of het niet is afgeraden voor jou. En natuurlijk dat je niet te oude rabarberstelen eet, zodat je niet teveel oxaalzuur binnen krijgt!

 

Photo by ReflectedSerendipity/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter