Voeding

Is radijs gezond? Waar zijn radijzen goed voor? Voordelen van radijsjes

radijs | radijsjes | radijs gezond | radijsjes gezond | voordelen van radijs | radijzen | radijzen goed voor
Geschreven door Bodyheal

Radijs is een bekende groentesoort. Radijzen worden vaak gebruikt als gezonde tussendoortjes tijdens een dieet maar ook buiten de dieet om gebruikt worden. Het is daarom erg jammer dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt. Waarom en waarvoor is de radijs gezond? Dat gaan we allemaal behandelen in dit artikel. Lees dus snel verder.

Radijs gezond | Voor de lever

Om te beginnen is de radijs gezond voor de lever. Radijsjes helpen namelijk je lever te reinigen. Dit komt vooral door de beta-caroteen in de radijsjes. Ze zuiveren ook het het lichaam en het bloed. Vooral mensen met leveraandoeningen zoals geelzucht zullen er veel baat bij hebben. Daarnaast beschermen radijzen ook de rode bloedcellen, waardoor de zuurstof transport door het lichaam goed verloopt.

Radijs gezond | Voor de nieren

Ook is de radijs gezond voor de nieren. Radijzen helpen namelijk de gifstoffen in de nieren uit te voeren. Dit komt vooral omdat radijzen werken als een natuurlijke diureticum. Radijsjes bevorderen dus de waterafscheiding door de nieren. Dit is precies hetzelfde werking als dat van een plaspil. Doordat de gifstoffen beter worden vervoerd, verkleind ook de risico op nierziekten. Ook je hele urinesysteem wordt gereinigd, waardoor ontstekingen en infecties in de urinewegen ook worden voorkomen.

Radijs gezond | Gezond afvallen

Wil je gezond afvallen? Radijzen zijn bekend om hun positieve werkingen op gewichtsverlies. Ten eerste bevatten radijsjes geen vetten, wat het sowieso al aantrekkelijker maakt. Daarnaast zijn ze ondanks de hoge gehaltes aan voedingsstoffen ook calorie-arm. Tenslotte geeft de radijs ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks zal grijpen.

Radijs gezond | Voor de spijsvertering

Weet jij waarom de radijs gezond is voor de spijsvertering? Hier zijn meerdere redenen voor. Ten eerste voert het de toxines uit het lichaam. Mede daardoor verbetert het ook de nier- en leverwerking. Uiteraard zijn radijsjes ook goed voor de darmwerking, aangezien ze veel vezels bevatten. Door deze werkingen behoren radijzen tot de detoxgroentes.

Radijs gezond | Voor het immuunsysteem

Er zijn veel redenen waarom de radijs gezond is. Toch is dit een van de belangrijkste. Het eten van radijsjes geeft het immuunsysteem namelijk een sterke boost. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid aan voedingsstoffen, waaronder ook de antioxidanten als Vitamine C.

Radijs gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Radijzen behoren tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Dit komt doordat radijsjes een bepaalde molecuul bevatten die ontstekingsmediatoren zoals interleukine en histamine remt. Deze molecuul noemen we 13C (indol-3-carbinol). Daarnaast bevat de radijs ook sulforafaan, wat ook ontstekingsremmende werkingen heeft. Door deze werking kunnen radijzen behulpzaam zijn bij aandoeningen als psoriasis, dermatitis, acne en ontstekingsklachten zoals zwellingen en pijn. Het blijkt onder andere ook een goede werking te hebben op het genezen en voorkomen van ontstekingen aan de urinewegen.

Radijs gezond | Voor de huid

Waarom is radijs gezond voor de huid? Zelfs in de cosmetica industrie wordt er gebruik gemaakt van de voordelen van radijs. De ontsmettende werking is namelijk gunstig voor allerlei huidaandoeningen. Daarnaast bevatten radijzen ook stoffen als zink, fosfor en de vitamines C en B-complex. Al deze voedingsstoffen dragen bij aan een goede verzorging van de huid. Tenslotte kan je radijswater, dus het water na het koken van radijsjes, ook gebruiken om je huid mee te verzachten.

Radijs gezond | Tegen hart- en vaatziekten

Is de radijs gezond voor het hart en de bloedvaten? Jazeker! Dit komt ten eerste door de mineraal kalium, wat een bloeddrukregulerende werking heeft. Aangezien hoge bloeddruk een van de meestvoorkomende oorzaken zijn voor hart- en vaatziekten, verklein je de kans hier dus op. Daarnaast bevatten radijsjes ook veel anthocyaan. Anthocyaan is een flavonoïde soort, die verantwoordelijk is voor de kleur van radijsjes. Deze flavonoïde beschermt zowel je aderen als je slagaderen tegen ontstekingen en verkalking, wat kan leiden tot atherosclerose. Andere voedingsmiddelen die anthocyaan bevatten zijn blauwe druiven, blauwe bessen, aardbeien en rode kool. Zoals je merkt veroorzaken de anthocyanen zowel rode als blauwe kleuren.

Radijs gezond | Tegen kanker

Uit een Indische onderzoek, uitgevoerd door de Jawaharlal Nehru Universiteit in de hoofdstad New Dehli, bleken de radijsjes stoffen te bevatten die de groei van kankercellen remden. Dit leidde tot apoptose, oftewel plotselinge dood van de kankercellen. Door regelmatig radijzen te eten verklein je ook de kans op kanker. Het gaat hier met name om kanker in de ingewanden. Dit komt doordat radijsjes rijk zijn aan antioxidanten zoals Vitamine C, die vrije radicalen bestrijden en zo de kans op DNA schade voorkomen. DNA schade is overigens de oorzaak voor het ontstaan van een tumor.

Na de bovenstaande informatie gelezen te hebben, is het wel duidelijk dat de radijs gezond is. Neem het dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van radijs.

 

 

Photo by Oregon Department of Agriculture / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter