Voeding

Rauwe cacao gezond | Zijn cacaoboter en cacaopoeder gezond?

cacao gezond | rauwe cacao gezond | rauwe cacao | cacao | cacaopoeder
Geschreven door Bodyheal

De vraag of cacao gezond is hebben we in feite al beantwoordt in het artikel over pure chocolade. Cacao is namelijk verantwoordelijk voor de meeste van deze gezondheidsvoordelen. De grootste verschil is dat rauwe cacao of cacaopoeder deze voordelen in veel sterkere mate bevat, aangezien het nog niet is bewerkt in tegenstelling  tot chocolade of pure chocolade. Rauwe cacao moet echter wel net zoals alle andere voedingsmiddelen met mate worden gebruikt. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van rauwe cacao, cacaopoeder en cacaoboter. Tenslotte gaan we het ook even hebben over de mogelijke nadelige kanten. Voor sommigen is namelijk slim op meer op te passen met de hoeveelheid gebruik van rauwe cacao.

Wat is cacao ?

Om te beginnen is het slim om te weten wat cacao precies is. Cacaobonen worden weleens verward met koffiebonen. In tegenstelling tot cacaobonen zijn koffiebonen echter groen wanneer ze geplukt worden, dan worden ook wel groene koffie genoemd. Ze worden pas zwart als ze geroosterd worden. Cacao of cacaobonen zijn afkomstig van de vruchten van een cacaoboom. Cacaobomen komen groeien in landen rondom de evenaar. Oorspronkelijk komt de cacaoboom uit Spanje. Zoals gezegd groeien de cacaobonen in een vrucht. Deze bonen zijn bruin van kleur. Cacao wordt voor veel producten gebruikt. Onder andere voor chocolade en allerlei cosmetica producten. Rauwe cacao heeft erg veel voordelen voor de gezondheid. Het is wel belangrijk dat het onbewerkt is. Hoe meer de cacao is bewerkt, des te kleiner zal de mate van de gezondheidsvoordelen zijn.

Rauwe cacao gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Er is behoorlijk veel onderzoek gedaan omtrent de bloeddrukverlagende werkingen van rauwe cacao. Uit de resultaten van deze onderzoeken blijkt dat cacao een bloeddrukverlagende en bloeddrukregulerende werkingen heeft. Zo publiceerde het Journal of clinical nutrition, dat rauwe cacao de bloeddoorstroming verbeterd met ruim 1 procent en het indirecte effect hiervan op kan lopen tot 3.4 procent. rauwe cacao hoort dus zeker thuis, bij de natuurlijke bloeddrukverlagers.

Daarnaast heeft rauwe cacao ook een effect op de slechte LDL cholesterol. Rauwe cacao kan de slechte LDL cholesterol tot wel tien procent verminderen. Dit maakt rauwe cacao een uitstekende natuurlijke cholesterolverlager.

Rauwe cacao gezond | Natuurlijke antidepressiva

Rauwe cacao is een natuurlijke antidepressivum. Bij het eten van bijvoorbeeld een stukje pure chocolade krijg je direct een goed gevoel, een gevoel van voldoening. De emoties van een mens hebben veel te maken met de bepaalde neurotransmitters. Een belangrijke neurotransmitter is serotonine. Serotonine tekort kan leiden tot depressie en stress. De meeste antidepressiva hebben daarom ook een remmende werking op het hergebruik van serotonine, zodat je er niet tekort aan komt. Antidepressiva bijwerkingen kunnen echter erg vervelend zijn. Daarom is het slim om eerst te kiezen voor natuurlijke antidepressiva voordat je naar antidepressiva medicijnen grijpt. Rauwe cacao bevat ook cafeïne en theobromine en fenylethylamine. Deze stoffen stimuleren de werking van onze hersenen, fenylethylamine wordt bijvoorbeeld aangemaakt wanneer je verliefd bent. Kortom, rauwe cacao kan de stemming aanzienlijk verbeteren.

Rauwe cacao gezond | Gezond afvallen

Wil je gezond afvallen maar kan je niet stoppen met het eten van cacao producten? Dat hoef je ook niet te doen. Als je cacao-producten met mate gebruikt zal het je dieet zeker niet belemmeren, in tegenstelling, het kan je zelfs helpen met afvallen. De vetten in cacao zijn namelijk niet schadelijk voor je cholesterol niveau. Je moet echter wel oppassen met bewerkte producten. Er zitten meestal veel toegevoegde suikers of andere stoffen bij, waardoor het je dieet wel kan belemmeren. Daarom kan je het beste kiezen voor rauwe cacao.

Rauwe cacao gezond | Tegen kanker

Dat rauwe cacao gezond is, is onderhand al wel duidelijk geworden. Naast al de genoemde voordelen van rauwe cacao, is er nog een belangrijke voordeel. Het verkleint namelijk de kans op kanker en gaat kanker tegen, door de celgroei van kankertumoren te stoppen. Dit komt doordat rauwe cacao een van de grootste bronnen is van antioxidanten. Antioxidanten gaan namelijk de vrije radicalen tegen. Het gaat hierbij met name om de antioxidanten genaamd, proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen behoren tot een van de sterkste antioxidanten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze antioxidanten vrije radicalen goed kunnen bestrijden. Vrije radicalen veroorzaken DNA schade en celschade. Deze schade kan leiden tot ontstekingen, wat weer kan leiden tot kanker, aangezien kanker het gevolg is van ontstekingen op celniveau of langedurige ontstekingen. Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten, is rauwe cacao dan ook een boost voor je immuunsysteem.

Rauwe cacao gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Rauwe cacao hoor zeker thuis in het rijtje van natuurlijke ontstekingsremmers. Rauwe cacao verbetert namelijk het de aanmaak van de lichaamseigen ontstekingsremmer cortisol. Cortisol is een lichaamseigen ontstekingsremmer. De aanmaak van cortisol is vaak verminderd bij patiënten met bijvoorbeeld reumatoide artritis. Dit komt door een opeenhoping van vrije radicalen. Doordat cacao erg veel en sterke antioxidanten bevat, worden deze vrije radicalen dus bestreden. Hierdoor neemt de aanmaak van cortisol toe. Uiteraard is het slim om te kiezen voor onbewerkte, rauwe cacao maar ook cacaoproducten bevatten veel antioxidanten en hebben deze werking ook in mindere mate. Nog even ter herinnering, zodat iedereen het goed onthoudt, hoe minder de cacao bewerkt is, des te meer gezondheidsvoordelen het heeft.

Rauwe cacao gezond | Hart en vaatziekten

Zoals we het al eerder in dit artikel hebben gezien, is de rauwe cacao gezond voor de bloeddruk. Het reguleert en verlaagt de bloeddruk. Dit is voor het eerst waargenomen bij een Indianen stam, namelijk de Kuna-indianen, die leven op de San Blas Eiland, voor de kust van Panama. Deze Indianen hadden vrijwel geen last van hoge bloeddruk ongeacht de leeft, wat een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Deze Indianen drinken dagelijks tot wel een liter zelfgemaakte cacaodrankje. Na dit gezien te hebben zijn er vervolgens tal van studies gedaan naar de werking van cacao op hart- en vaatziekten. Deze onderzoeken gaven aan dat het dagelijks gebruik van rauwe cacao inderdaad de risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Rauwe cacao gezond | Bloedarmoede

Ook is rauwe cacao gezond voor mensen met bloedarmoede, aangezien het behoorlijk veel ijzer en vitamine C bevat. Zowel ijzer als vitamine C zijn belangrijk voor het aanmaak van rode bloedcellen. Een langdurig tekort aan ijzer is namelijk vaak de oorzaak voor bloedarmoede. De vitamine C zorgt voor een betere opname van ijzer. Verder bevat cacao ook andere mineralen zoals koper. Koper is nodig voor veel verschillende functies, waaronder ook de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen. Het helpt ook de cellulaire energieproductie. Probeer daarom bewust te koken. Kies voor ijzerrijke voeding.

Rauwe cacao gezond | Voor de huid

Is cacao gezond voor je huid? Jazeker! Dit heeft allemaal weer te maken met het feit dat vooral rauwe cacao, erg veel antioxidanten bevat. Doordat de antioxidanten vrije radicalen bestrijden, blijft je huid zacht, strak en stralend. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om pure chocolade of cacaopoeder te gebruiken. Let hierbij wel op dat de gehalte aan cacao (voor de pure chocolade) minstens 80 procent is. De cacaopoeder moet ook het liefst onbewerkt en puur van cacao gemaakt zijn.

Zijn cacaoboter en cacaopoeder gezond?

Eerst even iets over cacaoboter en cacaopoeder zelf. Voor veel mensen is het niet duidelijk wat cacaoboter en cacaopoeder precies zijn en waar ze uit bestaan. Eigenlijk is het erg simpel. Je hebt namelijk de cacaobonen. Deze cacaobonen bestaat namelijk uit cacaoboter als cacaopoeder. Deze twee delen worden van elkaar gescheiden om het maken van chocolade te vergemakkelijken. De voordelen van cacaoboter zijn vooral gerelateerd aan de huid. Het voorkomt aandoeningen als psoriasis, striae als gevolg van zwangerschap maar cacaoboter is ook goed tegen onder andere allerlei hart- en vaatziekten en kanker. Ook cacaopoeder heeft uiteraard allerlei gezondheidsvoordelen voor het lichaam. Het enige en eigenlijk best grote probleem is dat er veel voedingsstoffen verloren gaan als deze twee worden gescheiden. Tijdens dit proces wordt de rauwe cacao namelijk verhit. Bij een verwarming van boven de 49 graden Celsius beginnen de gezonde stoffen al te verdwijnen. Het is daarom slim om te kiezen voor rauwe cacao. Rauwe cacao is overigens niet in elk winkel verkrijgbaar. Let hierbij op dat er raw cacao vermeldt staat op de verpakking.

Mogelijke nadelen van rauwe cacao voor sommigen

Eigenlijk heeft rauwe cacao bij normale gebruik geen nadelen. Sommige mensen moeten echter wel een beetje oppassen met het gebruik hiervan.

  • Rauwe cacao bevat oxaalzuur. oxaalzuur bindt zich in het lichaam aan calcium. Als gevolg hiervan wordt kalk slechter opgenomen door het lichaam. Mensen met een tekort aan calcium kunnen liever wat minder rauwe cacao gebruiken totdat het tekort is herstelt.
  • Rauwe cacao bevat looizuur. Looizuur is een antioxidant maar kan bij sommige mensen constipatie veroorzaken.
  • Rauwe cacao kan de lever behoorlijk belasten.
  • Rauwe cacao heeft een verslavende werking.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is rauwe cacao gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen van rauwe cacao in je dagelijkse voeding.

Photo by Renée Johnson/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter