Medisch

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis
Geschreven door Bodyheal

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening, waarbij de gewrichten ontstoken raken. Het kan op alle leeftijden voorkomen. Reumatoïde artritis komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is reumatoïde artritis ?

Reumatoïde artritis is een auto immuunziekte. Dat wil zeggen dat de afweercellen door een ontregeling de eigen lichaamscellen aanvallen, waardoor er ontstekingsverschijnselen optreden.

Tijdens een ontsteking gaan de gewrichten opzwellen. Om preciezer te zijn, wordt het slijmvlieslaag in de gewrichten dikker, omdat het extra veel gewrichtsvocht gaat produceren. Dit leidt in de meeste gevallen tot pijn aan de gewrichten. Op latere stadia kan ook het bot en het kraakbeen beschadigingen oplopen. Reumatoïde artritis kan op alle gewrichten van het lichaam voorkomen.

Naast de gewrichten kunnen ook de spieren hierbij betrokken worden. De peesscheden waar de pezen doorheen  lopen zijn namelijk netzoals de gewrichtskapsels omhuld met slijmvliescellen. Deze kunnen ook ontstoken raken, waardoor men pijn krijgt en het niet goed meer kan bewegen.

Mogelijke oorzaken van reumatoïde artritis

Tot op heden is nog niet bekend wat precies de oorzaken zijn voor reumatoïde artritis. Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de verschillende factoren. Wat wel bekend is, is dat weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de klachten. Driekwart van de vrouwen hebben tijdens de zwangerschap minder last van reumatoïde artritis. Daarom wordt nu onderzoek gedaan naar de invloed van de geslachtshormonen op reumatoïde artritis.

Hoe wordt reumatoïde artritis vastgesteld ?

Er zijn geen onderzoeken waarbij met zekerheid gezegd kan worden dat een persoon reumatoïde artritis heeft. De volgende onderzoeken worden er gedaan:

  • Bloedonderzoek naar reumafactoren: hierbij wordt er gekeken of er bepaalde antilichamen zijn in het bloed. Deze antilichamen worden echter niet bij alle patiënten geconstateerd. Ze komen ook zelden voor bij mensen zonder reuma.
  • Als aanvullende onderzoek wordt in de meeste gevallen ook naar de bloedbezinking en CRP-waarde gekeken. De bloedbezinking geeft een waarde aan van de snelheid van het zinken van de rode bloedcellen in een buis. De CRP-waarde (C-Reactieve Proteïne) is een eiwit in het bloed. Deze eiwit wordt door de lever aangemaakt bij ontstekingen.
  • Verder kan er nog een röntgenfoto gemaakt worden. Hierbij kan echter niet vastgesteld worden of iemand in de beginstadia zit van reumatoïde artritis, omdat je zo alleen de beschadiging van de gewrichten kunt bekijken. Deze beschadigingen komen namelijk alleen in een vergevorderde stadia voor.

Medicatie  bij reumatoïde artritis

NSAID’S

Dit zijn ontstekingsremmende medicijnen die koortsverlagende en pijnstillende werkingen hebben. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: Ibuprofen, diclofenac, naproxen, meloxicam, aceclofenac en carbasalaatcalcium. Er zijn echter ook natuurlijke pijnstillers die vergelijkbare resultaten kunnen krijgen als deze medicatie.

DMARD’S

Dit zijn medicijnen die de ontsteking afremmen. Het effect van deze medicijnen wordt echter pas na een aantal maanden opgemerkt. Voorbeelden van DMARD’S zijn: penicillamine, infixima, etanercept, sulfasalazine, methotrexaat, leflunomide en abatacept.

Corticosteroïden

Dit kunnen zowel tabletten als injecties zijn. Ze worden echter alleen door de arts voorgeschreven als andere medicatie niet helpt of niet voldoende effect heeft. Meestal wordt deze behandeling enkele weken voorgeschreven bij verergering maar kan ook langdurig voorgeschreven worden bij houdende pijn. Voorbeelden van corticosteroïden zijn: triamcinolone, prednisone, prednisolon en dexamethoson.

Capsaïcine Crème

Dit is een crème die het huid gevoelloos maakt en de pijn verlicht. Capsaïcine wordt zeer zelden voorgeschreven door de arts.

Wat kan je zelf doen tegen de pijn?

  • Koude kompressen bij opwarming
  • Warme kompressen bij pijn
  • Medicatie bij houdende pijn (NSAID’S)
  • Niet veel bewegen bij opwarming of toenemende pijn.
  • Let op je voeding. Veel voedingsmiddelen hebben behoorlijk ontstekingsremmende werkingen. Hiervoor kan je het artikel lezen over natuurlijke ontstekingsremmers. Probeer zoveel mogelijk natuurlijke ontstekingsremmers toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Het zal zeker een positieve effect hebben op reumatoïde artritis.

 

Photo by david__jones // CC BY

Over de auteur

Bodyheal

2 Reacties

Laat een Reactie achter