Voeding

Zijn rode bieten gezond? 10 voordelen van rode bieten en rode bietensap

rode bieten | bietensap | bietensap gezond | rode bietensap gezond | bieten gezond | rode bieten gezond
Geschreven door Bodyheal

Rode bieten zijn rode knollen die onder de grond groeien. Ze kunnen zowel rauw als gekookt gegeten worden. Ook kan je rode bietensap drinken. Ze hebben een nogal explicite smaak, waardoor sommige mensen ze liever niet eten of drinken. Dat is heel jammer, aangezien rode bieten gezond zijn. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van rode bieten en rode bietensap. Tenslotte gaan we ook kijken of rode bietensap gezond is en hoe je dat zelf kan maken.

Rode bieten gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Dat rode bieten gezond zijn wist je vast wel maar wist je ook dat het natuurlijke bloeddrukverlagers zijn? Dit werd bekend tijdens een Amerikaanse onderzoek. In het tijdschrijft van de American Heart Assiociation werden de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd. Zo bleek dat het drinken van een halve liter rode bietensap de bloeddruk verlaagt met 10 punten. Ook was het de onderzoekers opgevallen dat deze effect voor 24 uur lang aanhield. In tegenstelling tot bloeddrukverlagende medicijnen waren er helemaal geen bijwerkingen. Kies daarom bewust voor de gezonde medicatie die we krijgen van moeder natuur. De bloeddrukverlagende werking van rode bieten komt door rode bieten de hoeveelheid stikstofoxiden in het bloed verhogen. Stikstofoxiden zorgen voor ontspanning en verwijding van de bloedvaten.

Rode bieten gezond tegen kanker

Rode bieten bevatten ook stoffen die kankerremmend werken. Hiervoor is het stofje betanine verantwoordelijk. Tijdens een onderzoek bleek, waarbij betanine werd toegevoegd aan tumoren bleek het de groei van de tumoren namelijk te remmen. Tijdens de onderzoeken werd betanine toegevoegd aan zenuwbaan tumoren, longentumoren, prostaattumoren, darmtumoren, borsttumoren, teelbaltumoren en maagtumoren. Daarnaast bevatten rode bieten ook veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Door het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen verkleinen ze de kans op kanker. Nog een belangrijk reden dus waarom rode bieten gezond zijn.

Rode bieten gezond | Verhogen het uithoudingsvermogen

Ook zijn rode bieten goed voor sporters. Er zijn namelijk een aantal studies, die aantonen dat het uithoudingsvermogen wordt verhoogd door het eten van rode bieten of het drinken van rode bietensap. Dit blijkt te komen door de anorganische nitraten in rode bieten. Ze verminderen namelijk de zuurstof gebruik bij inspanning, wat leidt tot betere sportprestaties. De onderzoeken zijn voornamelijk uitgevoerd bij fietsers en hardlopers.

Rode bieten gezond | Ondersteunt de afvoer van gifstoffen

Er is nog een reden waarom rode bieten gezond zijn. Ze ondersteunen namelijk de afvoer van gifstoffen doordat ze gifstoffen omzetten tot stoffen die oplosbaar zijn in het water. Hierdoor kunnen de gifstoffen makkelijk worden afgevoerd en voorkom je ophopingen van gifstoffen.

Rode bieten gezond | Tijdens een gezonde dieet

Als je gezond wilt afvallen dan raad ik je aan om bieten toe te voegen aan je dieet. Ze bevatten namelijk erg veel voedingstoffen en zijn behoorlijk arm in calorieën. Daarnaast bevatten ze veel vezels waardoor je al snel een vol gevoel zal krijgen. Je kan ervoor kiezen om gezonde salades te maken met rode bieten, komkommers, tomaten, paprika en nog meer van dit soort groentes. Je zal er snel vol van raken, terwijl je toch weinig calorieën binnen krijgt.

Rode bieten gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

Volgens farmacoloog Suzy Cohen, zijn rode bieten gezond tegen hoge cholesterol. Ze beweert dat rode bieten een natuurlijke en gezonde alternatief zijn voor statines. Statines zijn cholesterverlagende medicijnen. Statines kunnen echter slechte en nare bijwerkingen hebben, daarom is het slim om te kiezen voor natuurlijke cholesterolverlagers.

Rode bieten gezond | Hart- en vaatziekten

Rode bieten zijn erg gezond tegen hart- en vaatziekten. Dit om meer dan een reden. Ten eerste hebben rode bieten en rode bietensap een bloeddrukverlagende werking. Hoge bloeddruk is een van de meestvoorkomende oorzaken voor allerlei hart- en vaatziekten. Door het verlagen en voorkomen van hoge bloeddruk verklein je dus de kans op deze ziekten. Daarnaast blijkt het ook cholesterolverlagende werkingen te hebben. Hierdoor wordt atherosclerose, ook wel bekend als aderverkalking voorkomen. Alles bij elkaar heb je dus genoeg redenen om rode bieten te eten.

Rode bieten gezond | Tegen maculadegeneratie

Rode bieten zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. Luteïne en zeaxanthine zijn twee stoffen die gezond zijn voor het gezichtsvermogen en maculadegeneratie (leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen) tegengaan en zelfs genezen. Bij maculadegeneratie neemt de scherpte van het zicht af. Dit als gevolg van kegeltjes in de netvlies, die afsterven.

Rode bieten gezond tijdens de zwangerschap

Ondanks dat rode bieten een behoorlijk expliciet smaak hebben en misschien niet erg gewild zijn tijdens de zwangerschap, is het toch aangeraden om het te gebruiken. Het bevat namelijk erg veel belangrijke voedingstoffen zoals ijzer, foliumzuur en omega vetzuren. Tijdens de zwangerschap heb je extra ijzer nodig, aangezien er heel wat meer bloed door je lichaam heen gaat. Ijzertekort kan schadelijk zijn voor zowel de moeder als de baby. Eet daarom voldoende ijzerrijke voeding, vooral tijdens de zwangerschap. Verder zijn de omega vetzuren ook heel gezond. Tenslotte is foliumzuur natuurlijk ook een belangrijk vitamine (vitamine b11) tijdens de zwangerschap. Voldoende foliumzuur is namelijk nodig voor een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Voor meer gezonde voeding tijdens de zwangerschap lees je het artikel ‘gezonde voeding tijdens zwangerschap‘.

Rode bieten gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Tenslotte is er nog een reden waarom rode bieten gezond zijn. Het zijn namelijk natuurlijke ontstekingsremmers. Rode bieten bevatten veel stoffen die ontstekingsremmende werkingen heeft. Enkele van deze stoffen zijn betanine en vulgaxanthine. Deze stoffen hebben geen directe ontstekingsremmende werkingen maar ze ondersteunen wel de ontstekingsremmende mechanisme en bestrijden vrije radicalen.

Oppassen met rode bieten

Dat rode bieten gezond zijn is nu wel duidelijk. Helaas moeten sommige mensen wel oppassen met het drinken van rode bieten.

  • Mensen die gevoelig zijn voor nierstenen kunnen beter oppassen met het eten van rode bieten, aangezien rode bieten een behoorlijk hoge gehalte aan oxalaten hebben. Oxalaten kunnen de vorming van nierstenen bevorderen.
  • Ook mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen beter niet overdrijven met het rode bieten. Rode bieten bevatten namelijk FODMAPs, die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Zelf rode bietensap maken

Wist je dat ook rode bietensap gezond is? De gezondheidsvoordelen zijn zeer vergelijkbaar met de voordelen van rode bieten zelf. Mocht je rode bieten niet lusten, kan je dus ook heerlijke rode bietensap maken. Als je de kans hebt dan is het zeker aan te raden om zelf rode bietensap te maken, aangezien ze in de supermarkt vaak veel toegevoegde suikers en andere stoffen bevatten.

Om zelf rode bietensap te maken heb je een centrifuge nodig. Neem een aantal rode bieten, het liefst biologische en snijd ze in grove blokken. Plaats ze vervolgens in de centrifuge. Zet de centrifuge aan en je hebt je eigen gezonde rode bietensap. Als je de smaak niet lekker vindt, raad ik je aan om het te combineren met andere groentes of fruitsoorten als appels, wortels of druiven.

Na alle bovengenoemde feiten is het wel duidelijk dat rode bieten gezond zijn. Neem ze dus snel op in je dagelijkse voeding en maak gebruik van de vele voordelen van rode bieten en rode bietensap.

 

Photo by lis west / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter