Voeding

Romanesco gezond? Alle voordelen van de torentjesbloemkool

romanesco | romanesco gezond | torentjesbloemkool | voordelen van romanesco | romanesco goed voor
Geschreven door Bodyheal

Romanesco is een groentesoort. Romanesco betekent eigenlijk van Rome. Deze naamgeving heeft het gekregen rond de zestiende eeuw in Italie. De oorspronkelijke naam was Broccolo romanesco, oftewel Broccoli van Rome. Andere namen van romanesco zijn torentjesbloemkool, romanesco broccoli en romaanse bloemkool. Waar is romanesco gezond voor? Meer dan je denkt!

Waarom is de romanesco gezond?

De voordelen van de torentjesbloemkool komen onder andere, doordat het rijk is belangrijke voedingsstoffen. Ze bevatten veel vitamines zoals Vitamine A, B1 (Thiamine), B2 (Riboflavin), B3 (Niacine), B5 (Pantotheenzuur), B6 (Pyridoxine), B9 (Folaat), C en K. Daarnaast is het rijk aan vezels en mineralen zoals mangaan, fosfor, zink, magnesium en kalium. Daarnaast bevat de romanesco broccoli ook omega 3 vetzuren die onder andere goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Romanesco is dus een goede bron van voedingsstoffen.

Romanesco gezond | Voorkomt kanker

Een andere reden waarom romanesco gezond is, is omdat het rijk is belangrijke stoffen zoals kaemferol, isothuicyanaat, sulforaphane. Studies hebben aangetoond dat kaemferol een flavonoide is die kankercellen dood en de vorming van nieuwe tegengaat. Isothuicyanaat en sulforapaan helpen de lever bij het verwijderen van kankerverwekkende toxines. Ze zijn dus ook gezond voor de lever, aangezien ze het werk van de lever bevorderen. Er zijn erg veel studies waarin wordt aangetoond dat bloemkoolhoudende dieten de kans op kanker als borstkanker, prostaatkanker, dikke darm kanker blaaskamper en eierstokkanker verkleinen.

Romanesco gezond | Voor het gezichtsvermogen

Ook is romanesco gezond voor het gezichtsvermogen. Het bevat namelijk Vitamine A en beta-caroteen. Vitamine A is voor belangrijk voor een goede nachtzicht. Daarnaast is in verschillende onderzoeken gebleken dat carotenoïden zoals luteine en zeaxanthine de risico op leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (Maculadegeneratie) zoals staar vekleinen.

Romanesco gezond | Voor de spijsvertering

De spijsverteringsvoordelen van romanesco hebben we natuurlijk vooral te danken aan de vezels. Deze vezels voorkomen constipatie en optimaliseren de de werking van meerdere spijsverteringsorganen. Dankzij de hoge vezelgehalte past de romanesco ook gewoon in een afvaldieet.

Romanesco gezond | Voor de huid

Waarom is romanesco gezond voor de huid? Dat komt door de antioxidanten. Ze gaan bestrijden namelijk de vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken allerlei ontstekingen en beschadigingen aan cellen. Hierdoor ontstaan rimpels en wordt de huid slapper. Deze vrije radicalen kunnen ook ander ziekten als kanker en allerlei hart- en vaatziekten veroorzaken.

Romanesco gezond | Gezond afvallen

Dankzij de hoge vezelgehalte past de romanesco perfect in een afvaldieet. Behalve dat ze de spijsvertering  bevorderen, zorgen ze ook voor een vol gevoel, waardoor je minder snel zal grijpen naar ongezonde snack. Aangezien romanesco laag is in calorie, past het in elk gezonde afvaldieet.

Romanesco gezond | Bloedarmoede

Ook is romanesco gezond voor mensen met bloedarmoede. Het bevat namelijk veel ijzer. Een ijzertekort is vaak de oorzaak voor bloedarmoede, aangezien ijzer noodzakelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Ijzerrijke voeding kan bloedarmoede door ijzertekort zowel genezen als voorkomen.

Romanesco gezond | Voor hart en vaten

De torentjesbloemkool is ook gezond voor het hart en de bloedvaten. Dit komt onder andere de omega 3 vetzuren en de Vitamine K, maar natuurlijk ook door de ijzer en Vitamine B gehalte. Deze voedingsstoffen zijn erg goed en belangrijk voor het hart en de bloedvaten. Ook houdt de torentjesbloemkool de bloedsuikerspiegel onder de controle en verlaagt het de cholesterolgehalte.

Torentjesbloemkool gezond voor zwangeren?

Of romanesco gezond is voor zwangeren? Jazeker! Het bevat namelijk erg veel belangrijke voedingsstoffen zoals foliumzuur, ijzer, Vitamine A en Vitamine K. Romanesco draagt dus bij aan een Hierdoor verklein je de kans op aangeboren aandoeningen en zorg je er. Dat betekent dus dat vrouwen tijdens de zwangerschap ervoor moeten zorgen dat ze voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgen.

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde informatie, is romanesco gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Wacht dus niet te lang en profiteer vandaag nog de voordelen van romanesco.

 

 

Photo by gefafwisp / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter