Verzorging Voeding

Is rozemarijn gezond? Voordelen van rozemarijn olie en rozemarijn thee

rozemarijn gezond | rozemarijn | rozemarijn olie | rozemarijn thee | rozemarijn goed voor
Geschreven door Bodyheal

Rozemarijn is een heerlijk smaakgevend kruid voor in de keuken. Maar wist je ook dat rozemarijn gezond is? Rozemarijn olie kent ook erg veel voordelen voor het lichaam. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van rozemarijn en rozemarijn olie. We gaan het ook hebben over verschillende manieren om rozemarijn toe te passen.

Rozemarijn gezond | Voeding voor gezonde hersenen

Dat rozemarijn gezond is voor de hersenen bevestigen steeds meer onderzoeken. Vooral voor ouderen is dit erg belangrijk. De etherische olie in rozemarijn is een verbetert het geheugen. Het stimuleert daarnaast ook de hersenfunctie. Rozemarijn olie kan gebruikt worden met behulp van een diffuser. Druppel 1 a 2 druppels rozemarijn olie in een diffuser en adem dit vervolgens in. Een onderzoek op 65 plussers heeft aangetoond dat het inademen van de geur van rozemarijn olie het geheugen en alertheid aanzienlijk verbetert.

Daarnaast heeft de rozemarijn nog een voordeel. Het is namelijk een natuurlijke middel tegen Alzheimer. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit komt door het stofje carnosinezuur. Carnosinezuur is een sterke antioxidant die de hersenen beschermt tegen schade dat veroorzaakt kan worden door vrije radicalen. Naast Alzheimer kunnen vrije radicalen ook de oorzaak zijn voor andere aandoeningen als beroertes of Parkinson. Rozemarijn behoort dus uiteraard tot de voeding voor gezonde hersenen.

Rozemarijn gezond | Tegen kanker

Ook is rozemarijn goed voor mensen die kanker willen voorkomen. Het bevat namelijk erg veel antioxidanten die veroudering van de huid en schade dat wordt aangericht door vrije radicalen tegengaat. Hierdoor verklein je de kans op tumorgroei en het ontstaan van tumorcellen. Daarnaast heeft rozemarijn ook een remmende werking op een te hoge oestrogeenproductie. Dit is vooral relevant voor vrouwen. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een teveel van het vrouwelijke hormoon oestrogeen verantwoordelijk is voor borstkanker.

Rozemarijn gezond voor de huid en haar

Wist je dat rozemarijn gezond is voor de huid? Ten eerste heeft rozemarijn een ontsmettende en antiseptische werking. Ideaal dus om je gezicht mee te reinigen bij acne, psoriasis of puistjes. De antioxidanten in rozemarijn gaan overigens ook vrije radicalen tegen, waardoor je huid langer jong en stralend blijft. Het gebruik van rozemarijn olie verbetert daarnaast ook de bloedsomloop, waardoor de huid beter doorbloed kan worden. Verder is rozemarijn olie ook te gebruiken bij insectenbeten.

Aangezien het de bloedcirculatie verbetert, kan het ook haargroei stimuleren. Het staat daarom ook al eeuwenlang bekend om deze werking. Om hier gebruik van te maken moet je een hand vol rozemarijn bladeren een kwartier koken in water. Laat het vervolgens afkoelen en zeef het. Spoel je haar hier tweemaal daags mee. Het liefst net nadat je haren zijn gewassen.

Rozemarijn gezond | Natuurlijke pijnstillers

Rozemarijn is een natuurlijke pijnstiller. Dit gaat met name om rozemarijn olie. Het kan namelijk klachten als spierpijn of hoofdpijn verlichten. Dit komt met name doordat het de bloedsomloop weet te verbeteren. Om pijn te verlichten moet je slechts 1 a 2 druppels rozemarijn olie smeren op de pijnlijke plekken.

Rozemarijn gezond voor de spijsvertering

Wist jij dat rozemarijn gezond is voor de spijsvertering? Al in de middeleeuwen werd rozemarijn al gebruikt bij allerlei spijsverteringsstoornissen. Het toevoegen van rozemarijn aan je gerechten zal winderigheid en maag- en darmkrampen verlichten.

Rozemarijn thee tegen vermoeidheid

Ben je vaak moe? Of ben je gewoon een keertje vermoeid? Probeer dan eens een heerlijke rozemarijn thee. Behalve dat het je energieker zal maken heeft het ook een creativiteit bevorderende werking. Probeer het daarom bij een tekort aan inspiratie!

Rozemarijn gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Rozemarijn bevat erg veel antioxidanten, waardoor het behoort tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Rozemarijn verhoogt namelijk de activiteit van superoxide dismutase. Dit zal je hoogstwaarschijnlijk niet veel zeggen maar superoxide dismutase is een enzym die superoxides verwijdert. Superoxides zijn vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat er chronische ontstekingen ontstaan. Gebruik daarom rozemarijn als kruid in je keuken. Ook vers heeft bevat het echter stoffen die ontstekingsremmende werkingen hebben.

Rozemarijn gezond | Reguleert de bloedsuikerspiegel

Een onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat rozemarijn de bloedsuiker weet te stabiliseren. De rozemarijn extract bleek de afbraak van vetten en koolhydraten te stimuleren. Hierom is het waarschijnlijk ook een effectieve middel tegen vetzucht en hypoglykemie.

Rozemarijn gezond | Leververgiftiging

Er is nog een reden waarom rozemarijn gezond is. Onderzoekers aan de Al-Fateh Universiteit in Libië beweren dat rozemarijnzuur gebruikt kan worden tegen brandend maagzuur en leververgiftiging. Een heerlijke kopje rozemarijn thee na een maaltijd zal er ook voor zorgen dat het voedsel lichter op de maag zal liggen.

Rozemarijn gezond | Metabool syndroom

Aan de hand van een laboratoriumonderzoek, hebben onderzoekers achterhaald dat rozemarijn verschillende positieve eigenschappen heeft op de metabool syndroom. Dit wordt overigens niet alleen ook ondersteund door andere onderzoeken zoals het onderzoek naar de bloedsuikerspiegel stabiliserende werking van rozemarijn.

Rozemarijn olie verlicht luchtwegklachten

Door rozemarijn olie te gebruiken met een diffuser kan het de allerlei luchtwegklachten verlichten en slijm dat vastzit in de keel verwijderen. Zo kan het de ademhaling verbeteren en zeker behulpzaam zijn bij griepjes of een verkoudheid.

Rozemarijn voor een lange en gezonde leven!

Tijdens een behoorlijk grootschalig onderzoek naar de geheimen van een lange leven hebben de onderzoekers van de San Diego School of Medicine, University of Rome La Sapienza en de University of California iets erg interessants ontdekt. Aan het onderzoek deden 300 gezonde 100 plussers mee. Allemaal hadden ze ongeveer dezelfde leefomstandigheden. Er werden zowel genetische factoren als leefstijlfactoren onderzocht. Het bleek dat al deze deelnemers iets gemeen hadden. Ze gebruikten allemaal namelijk regelmatig rozemarijn.

Hoe maak je rozemarijn thee?

Door een heerlijke rozemarijn thee te maken kan je profiteren van alle voordelen van rozemarijn. Het is er makkelijk om rozemarijn thee te maken.

  1. Breng 200 ml water aan de kook.
  2. Giet er vervolgens een theelepel rozemarijnblaadjes bij.
  3. Laat het geheel gedurende drie minuten koken.
  4. Haal het pan vervolgens van het vuur en laat de voedingstoffen nog een minuutje of vijf oplossen. Houd de deksel erop.
  5. Zeef het vervolgens.

Je zelfgemaakte rozemarijn thee is klaar. Geniet ervan!

Andere tips voor het gebruik van rozemarijn

  • Rozemarijn is goed te gebruiken tegen schimmels. Het kan de schimmelinfectie Candida geheel genezen door zijn antiseptische en ontsmettende werkingen.
  • Rozemarijn houd muggen en andere insecten op afstand. Ze worden verjaagt door de geur ervan. Smeer jezelf daarom in met rozemarijn olie of giet een paar druppels in je slaapkamer.
  • In 2006 is uit een onderzoek gebleken dat rozemarijn een zeer goede conserveermiddel is. Vlees bleef zelfs langer goed dan bij het gebruik van de huidige toxische conserveermiddelen.
  • Rozemarijn is in combinatie met tijm, een heerlijke smaakgever aan diverse gerechten. Op deze manier kan het je zoutconsumptie verminderen, wat erg veel voordelen heeft voor je lichaam. Lees hier meer over in het artikel over ‘gezonde zoutvervangers‘.

 

Zoals je kunt afleiden van de bovengenoemde weetjes, is de rozemarijn gezond en helpt het bij veel verschillende zaken in het lichaam. Voeg het dus snel toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van rozemarijn.

 

Photo by Isaac Wedin / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter