Geest Medisch Voeding

Serotonine tekort | Zo kan je serotonine verhogen | Alles over het gelukshormoon

serotonine verhogen | serotonine tekort | gelukshormoon
Geschreven door Bodyheal

Serotonine is een erg belangrijk neurotransmitter. De reden waarom serotonine ook wel de gelukshormoon wordt genoemd is omdat het aanmaak ervan,de stemming en het humeur enorm kan beïnvloeden. Behalve het humeur, heeft serotonine ook een werking op de geheugen, eetlust, slaap en nog veel meer. In dit artikel kom je alles over serotonine te weten.

Wat is serotonine precies?

Serotonine is een neurotransmitters. Net als endorfine, dopamine en oxytocine behoort het tot de ‘gelukshormonen’. Dit komt omdat ze de stemming en humeur van de mens beïnvloeden. Serotonine speelt een belangrijke rol bij het geluksgevoel. Onderzoek heeft aangetoond dat 95 procent van de serotonine aanmaakt plaatsvindt de darmen. Deze serotonine heeft echter geen invloed op de werking in de hersenen. De overige 5 procent wordt aangemaakt in de hersenen. Hiervan weten we dat ze de stemming beïnvloeden. Er worden momenteel veel onderzoeken gedaan naar de grote gehalte serotonine in de darmen. Er wordt vermoedt dat het te maken heeft met eetlust.

Serotonine tekort herkennen | Serotonine symptomen

Vaak vinden mensen het erg moeilijk om de symptomen van een tekort aan serotonine te herkennen. Daarom hebben we de meest voorkomende symptomen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk maakt het je makkelijker om serotonine tekort te herkennen.

Serotonine tekort kan leiden tot stemmingswisselingen

Het komt wel eens voor dat mensen met een tekort aan Serotonine last krijgen van stemmingswisselingen. Je kunt dan behoorlijk snel wisselen van stemming. Als je dus merkt dat je de ene moment agressief bent en de andere vrolijk of depressief dan kan de oorzaak hiervan een tekort aan serotonine zijn.

Serotonine tekort kan de gevoeligheid voor pijn verhogen

Serotonine tekort leidt tot een lagere pijndrempel. Hierdoor zal je meer pijn voelen dan normaal. Daarom is een hoog niveau serotonine belangrijk om de pijndrempel laag te houden en dus de pijngevoeligheid te verlagen.

Serotonine tekort kan leiden tot een lagere geluidsdrempel

Een lagere geluidsdrempel wil zeggen dat je overgevoelig wordt voor geluid. Behoorlijk zachte geluid kan dan erg storend worden. Je kan je dan erg ongemakkelijk voelen. Dit komt doordat het lichaam een stress reactie geeft op het geluid.

Serotonine tekort kan leiden tot depressie

Tegenwoordig zorgen de meeste antidepressiva ervoor dat de serotonine gehalte stijgt. Serotonine heeft dus een grote invloed op depressie. Een hoge gehalte aan serotonine voorkomt depressie. In plaats van antidepressiva medicijnen is echter slimmer om natuurlijke antidepressiva te gebruiken. Deze hebben namelijk geen bijwerkingen in tegenstelling tot medicatie.

Serotonine tekort kan leiden tot slapeloosheid

Melatonine is een belangrijk hormoon voor het behouden van het dag- en nachtritme. Serotonine is een belangrijk hormoon die een rol speelt bij de productie van melatonine. Serotonine tekort kan dus leiden tot een tekort aan melatonine. Dit kan dan weer leiden tot slapeloosheid.

Serotonine tekort kan leiden tot seksstoornissen

Serotonine tekort kan leiden tot meer zin in geslachtsgemeenschap. Dit komt omdat een gebrek aan serotonine gekoppeld is aan hoog libido gehalte. Dit is te verklaren door het feit dat het lichaam graag serotonine wil aanmaken en hiervoor opwinding nodig heeft. Bij een hoge gehalte aan serotonine daalt de libido gehalte. Bovendien kan een tekort aan serotonine een van de oorzaken zijn van vroegtijdig klaarkomen. Bij een tekort aan Serotonine wordt namelijk de signaaloverdracht van bepaalde receptoren die hierbij een rol spelen verstoord. Daarnaast kunnen natuurlijk meerdere zaken een rol spelen bij vroegtijdig klaarkomen.

Serotonine tekort kan leiden tot meer angstgevoelens

Serotonine tekort wordt vaak gekoppeld met angstgevoelens. Daarom worden er ook vaak antidepressiva voorgeschreven voor mensen met angstgevoelens. Natuurlijke is het verstandiger om te kiezen voor natuurlijke antidepressiva. Een tekort aan serotonine hoeft echter niet de enige oorzaak te zijn voor angstgevoelens.

Serotonine tekort kan leiden tot meer trek in koolhydraten en suikers

Van koolhydraten en suikers is bekend dat het de serotonine gehalte in je lichaam doet stijgen. Deze stijging is echter niet langdurig waardoor je snel weer koolhydraten of suikers nodig hebt. Dit kan verslavend worden. Als je dus zoiets opmerkt dan is de kans groot dat je een tekort hebt aan serotonine.

Serotonine tekort kan leiden tot meer vermoeidheid

Serotonine tekort kan zowel vermoeidheid als moeheid en lusteloosheid veroorzaken. Als je medicatie gebruikt om serotonine te verhogen dan kan dit ook voorkomen als je ermee stopt. Om actief te functioneren is het dus belangrijk om je serotonine niveau op pijl te houden.

Serotonine tekort kan leiden tot spijsverteringsproblemen

De prikkelbare darm syndroom is een aandoening aan de darmen. Een hoge gehalte aan Serotonine kan helpen bij de prikkelbare darm syndroom. Daarnaast leidt een verhoging van de serotonine hormoon natuurlijk tot verbetering van het syndroom en de spijsvertering.

Serotonine tekort maakt je emotioneel gevoeliger

Behalve dat serotonine invloed heeft op je stemming en humeur, kan een serotonine tekort je ook onzeker maken. Dit zorgt er dan weer voor dat je emotioneel gevoeliger wordt.

Serotonine tekort | verschil tussen mannen en vrouwen

De symptomen van serotonine tekort verschillen een beetje tussen mannen en vrouwen. Mannen worden over het algemeen minder snel depressief en angstig dan vrouwen. Mannen zijn in de meeste gevallen ook meer zelfverzekerd. Ook is het zo dat vrouwen sneller grijpen naar zoete voeding. Wat weer kan leiden tot overgewicht.

Hoe kan je serotonine verhogen?

Veel mensen willen natuurlijk de niveau aan serotonine verhogen. Dit kan op veel verschillende manieren. Serotonine verhogen kan natuurlijk met behulp van je arts. Maar hiervoor hoef je zeker niet naar de arts. De arts zal je namelijk hoogstwaarschijnlijk medicatie geven, zoals antidepressiva. Antidepressiva zorgen namelijk voor een hogere gehalte serotonine in het lichaam. Antidepressiva bijwerkingen kunnen behoorlijk naar zijn, daarom volgen hieronder allemaal natuurlijke manieren om de serotonine niveau te verhogen.

Serotonine verhogen door meer te sporten

Serotonine verhogen kan door meer te sporten. Over het algemeen is sporten gezond voor ons hele lichaam. Sporten houdt de hormonen niveaus in balans. Dit geldt dus ook voor de neurotransmitters als serotonine. Behalve de regulerende functie zal het ook op een andere manier de serotonine verhogen. Sporten verhoogt namelijk de productie van tryptofaan. Tryptofaan is een belangrijk onderdeel voor de aanmaak van serotonine. Dus zodra het aangemaakte tryptofaan bij de hersenen aankomt via de bloed zal dit leiden tot meer aanmaak van serotonine.

Serotonine verhogen door middel van dominantie

Een onderzoek naar het verband tussen dominantie en serotonine niveaus heeft aangetoond dat mensen die dominanter zijn een hogere serotonine niveau hebben. Dit is zowel bij apen als bij mensen onderzocht. Hieruit kunnen we afleiden dat je serotonine kunt verhogen door meer dominant te zijn.

Serotonine verhogen door middel van meer zonlicht

Zonlicht heeft veel voordelen voor ons huid. Een daarvan is serotonine verhogen. Als je lichaam wordt blootgesteld aan de zon laat je huid tryptofaan vrij. De vrijgelaten tryptofaan komt terecht in de bloed en gaat vervolgens naar de hersenen waar het wordt gebruikt voor de aanmaak van Serotonine.

Een andere voordeel van zonlicht is de aanmaak van vitamine D. Vitamine D speelt een belangrijk rol voor een andere gelukshormoon, namelijk dopamine. Te lang in de zon liggen is natuurlijk ook niet gezond. Het is belangrijk om je goed in te smeren voordat je in de zon gaat liggen.

Serotonine verhogen door middel van mediteren

Er wordt gezegd dat mediteren ook helpt om Serotonine te verhogen. Daarnaast verhoogt meditatie ook de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine bevordert het slaap. Daarom bevorderd het de aanmaak van serotonine dus ook doordat het slaap verbeterd.

Serotonine verhogen door middel van voeding

Het is natuurlijk ook mogelijk serotonine te verhogen door middel van voeding. Deze voedingssoorten zijn ook natuurlijke antidepressiva, aangezien serotonine verhogen de beste middel is tegen depressie. Voorbeelden van natuurlijke antidepressiva zijn omega 3, kurkuma, kokosolie, pomelo en nog veel meer voedingssoorten.

Je kan het beste kiezen voor langzame koolhydraten. Langzame koolhydraten zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel niet stijgt. Wanneer de bloedsuikerspiegel laag is kan er meer tryptofaan vervoerd worden naar de hersenen. Verder zijn voedingsmiddelen als als vis, eieren en aardappel ook goed voor het verhogen van serotonine, aangezien ze veel vitamine B’s hebben. Vooral vitamine B6 helpt om de productie van serotonine verhogen.

Extra tips om je serotonine niveau op pijl te houden

  • Vermijd alcohol. Alcohol zorgt namelijk voor een tijdelijke, behoorlijk sterke daling van de serotonine niveau.
  • Probeer chemicaliën te vermijden. Denk hierbij aan energiedrankjes.
  • Pas op met te veel suiker.
  • Zorg voor regelmaat in je leven.
  • Breng je tijd door met goede mensen
  • Geloof in jezelf!

Conclusie

Serotonine tekort kan je herkennen aan verschillende symptomen. Als je eenmaal weet dat je een serotonine tekort hebt zijn er verschillende natuurlijke en gezonde manieren waarmee je de serotonine niveau kunt verhogen. Begin dus niet aan medicatie voordat je dit hebt geprobeerd.

Te veel serotonine? Serotoninesyndroom

Als een tekort aan serotonine voor klachten kan zorgen, dan kan een ‘te veel’ aan serotonine ook klachten met zich meebrengen. Sterker nog, de klachten van serotoninesyndroom kunnen nog gevaarlijker zijn dan bij serotoninetekort.

 

 

Photo by Franklin Hunting/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter