Serotonine tekort is het tegenovergestelde van serotoninesydnroom. Er is sprake van serotoninesyndroom als er te veel serotonine in het lichaam zit. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming, geheugen, emotie, eetlust en slaap.Gelukkig komt serotoninesyndroom veel minder voor. De symptomen van serotoninesyndroom kunnen namelijk nog erger zijn dan bij serotonine tekort.
Wat is serotoninesyndroom?
Bij serotoninesyndroom is er dus te veel serotonine in het bloed aanwezig. heel opvallend is ook het feit dat bij 80% man serotoninesyndroom gevallen het om een vrouw gaat. De kans hierop is dus groter voor vrouwen. Serotoninesyndroom kan je op elke leeftijd krijgen. In de meeste gevallen ontstaat serotoninesyndroom door het slikken van meerdere serotonine verhogende medicijnen, zoals antidepressiva (SSRI). In veel mindere mate ontstaat serotoninesyndroom ook door voeding die rijk is aan tryptofaan.
Oorzaken van serotoninesyndroom
De oorzaak voor serotoninesyndroom is dus een te veel serotonine. Te veel serotonine kan ontstaan door
Medicatie
Vaak is medicatie de oorzaak van serotoninesyndroom. Veel medicijnen hebben namelijk als bijwerking dat de serotoninegehalte gaat stijgen. Een combinatie van antidepressiva (zoals Anafranil) en bepaalde migraine of alzheimer medicijnen kan bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Sommige medicijnen hebben echter zo een sterke bijwerking dat ze alleen al een te veel aan serotonine kunnen veroorzaken. Wees dus voorzichtig met gebruik van dergelijke medicijnen en bespreek dit met je arts.
Voeding
Serotoninesyndroom door voeding komt veel minder vaak voor. Het is namelijk niet makkelijk om te veel serotonine aan te maken door middel van voeding. Sommige tryptofaan rijke voedingsmiddelen kunnen het echter een stuk makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan sojabonen, sint Janskruid en ginseng, banaan en spruitjes. Probeer daarom tryptofaan rijke voeding te vermijden of met mate te eten.
De volgende middelen kunnen ook de serotonine verhogen
- Slaapmiddelen als Rohypnol
- L-tryptofaan (tryptofaanpillen)
- Lithium
- Tabak, cocaïne
- Voeding, die rijk is aan serotonine
Serotoninesyndroom symptomen
Uiteraard verschillen de symptomen van een te veel aan serotonine per persoon. Houd je vast, want het zijn er denk ik meer dan je verwacht had. De meestvoorkomende symptomen van serotoninesyndroom zijn
- Misselijkheid en braken
- Diarree
- Slapeloosheid, slaapproblemen
- Sufheid, verwardheid en vermoeidheid
- Ontlastingsproblemen, bedplassen
- Hartkloppingen en hartritmestoornissen en achteruitgang van de hartkleppen.
- Versnelde of vertraagde ademhaling
- Bloedstollingsproblemen waardoor te hoge of te lage bloeddruk kan ontstaan.
- Bloedvatvernauwing
- Achteruitgang van de nierfunctie.
- Beven, koude rillingen
- Eetstoornissen, overgewicht
- Bloedsuikerspiegelschommelingen
- Depressie, angsten, stress, agressie en stemmingswisselingen, spasticiteit
- Heftige emoties
- Dwangmatig gedrag.
- Schrikachtig gedrag.
- Onrustig gedrag
- Obsessief of verlegen gedrag.
- Vaak huilen.
- Snel gevoelens van eenzaamheid.
- Heimwee of gemis.
- Fobieën zoals hoogtevrees kunnen ontstaan.
- Hoofdpijn, koorts en extra gevoelig voor licht en geluid.
- Coördinatiestoornissen, geheugenstoornissen, waarnemingsstoornissen of denkstoornissen.
- Carcinoïd syndroom
- Snelle schildklierwerking, waardoor de stofwisseling wordt versneld. Als gevolg hiervan kan magerte ontstaan.
- Spierpijn en oedeem (vasthouden van vocht).
- Hormonale stoornissen met gevolgen als snel verliefd worden.
- Overmatig zweten
- Kaakklemmen
Het lijstje houdt hier echter niet bij op. In ernstige gevallen kan het te veel serotonine zelfs dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om het op tijd te herkennen en te melden bij je arts. herken je meerdere symptomen? Ga dan eerst naar de arts. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak van serotoninesyndroom te achterhalen. Aan de hand daarvan kiest je arts een bepaalde behandeling.
Serotoninesyndroom behandelen | Serotonine verlagen
Als er sprake is van lichte klachten dan kan de arts je een serotonine-arm dieet adviseren. Serotonine-arm dieet helpt in de meeste gevallen goed. Het gaat dan eigenlijk om een tryptofaan-arme dieet, aangezien tryptofaan in het lichaam wordt omgezet tot serotonine. Er zijn ook verschillende voedingsmiddelen die de serotonine verlagen. Het is toch belangrijk om dit eerst te melden bij je arts. Pas als de oorzaak bekend is kan er een goede behandeling worden gestart.
Je arts zal het probleem dus als eerst kijken naar de oorzaak van serotoninesyndroom. Afhankelijk van de ernst, kan de arts ervoor kiezen om serotonine verlagende medicijnen voor te schrijven. Vervolgens zal je arts de symptomen zoals koorts, spierspanningen en vermoeidheid proberen te verbeteren. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts zodra je meerdere van deze symptomen ervaart. Samen met je arts kan je kijken welke behandeling het beste is.