Voeding

Is sesamzaad gezond? Waarom zijn sesamzaad en sesamolie gezond?

sesamolie | sesamzaad | sesamolie gezond | sesamzaad gezond | sesam
Geschreven door Bodyheal

De sesamplant komt oorspronkelijk uit China. Daar worden ze sesamzaad en sesamolie al eeuwenlang gebruikt als medicatie. In westerse landen is de sesam pas sinds enkele decennia bekend. Toch zijn er al heel wat gezondheidsvoordelen van sesamzaad en sesamolie bekend. Dat sesamolie en sesamzaad gezond zijn, staat dus echt vast! In dit artikel gaan we kijken naar alle wetenschappelijk onderbouwde voordelen van sesam.

Sesamzaad en sesamolie gezond | Voor de huid

Hoe komt het nou dat sesamzaad en sesamolie gezond zijn voor de huid? De voordelen voor de zitten hem met name in de sesamolie. Bij inwendige gebruik van sesamolie wordt de werking van de lever verbeterd. Dit heeft een positieve werking op de huid. Een slecht werkende lever kan ook leiden tot allerlei huidaandoeningen als eczeem. Sesamolie kan ook uitwendig op de huid gebruikt worden. Sesamolie hoef je niet te verdunnen. Het trekt snel in vrij snel in de huid en kan gebruikt worden ter bescherming van de zon. Het voorkomt droge huid en gaat huidveroudering tegen.

Sesamzaad en sesamolie gezond | Tegen kanker

Ook kan sesamolie en dus ook sesamzaad kanker helpen te voorkomen. Nobelprijswinnaar Otto Warburg beweerde namelijk dat gezonde cellen kunnen veranderen in kankercellen als er 35% te weinig zuurstof in celmetabolisme zit. Etherische oliën uit de sesamzaad zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof is, waardoor het de vorming van kankercellen voorkomt. Een onderzoek aan de universiteit van Texas bevestigde deze werking van de sesamzaad. Weer een andere onderzoek liet ook zien dat sesamzaad en sesamolie antikankerwerkingen heeft. Zij legden deze werking echter bij de polyfenolen, genaamd sesamine.

Sesamolie en sesamzaad gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Er is nog een belangrijke reden waarom sesamzaad gezond is. Sesamzaad behoort namelijk tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Deze werking van sesamzaad komt doordat sesamzaad lignans bevatten. Lignans behoren tot de phyto-estrogenen en stimuleren allerlei gezonde processen in het lichaam. De meest werkzame stoffen zijn sesamine, sesaminol, sesamoline en pinoresinol. Onderzoek heeft uitgewezen dat de lignans in sesamzaad, de productie van stikstofoxide stimuleren. Als gevolg hiervan ontspannen de bloedvaten en worden ze wijder. Daarnaast vermindert het ook de 20-HETE productie. 20-HETE werkt vaat vernauwend. Daarnaast bevat sesamzaad ook kalium en magnesium, die beide bloeddrukregulerende werkingen hebben. Bij hoge bloeddruk kan sesamzaad dus zeker behulpzaam zijn.

In 2006 is er ook een onderzoek geweest waarbij mensen met een hoge bloeddruk 60 dagenlang alleen sesamolie gebruikten. Dagelijks gebruikten zij 35 gram sesamolie. Na afloop bleek de bloeddruk drastisch te zijn gedaald. De systolische druk was verlaagt met 20 mmHg en de diastolische druk met 18 mmHg.

Sesamzaad en sesamolie gezond | Diabetes type 2

Het blijkt dat sesamzaad en sesamolie gezond zijn voor mensen met diabetes type 2. Tijdens het onderzoek gebruikten zestig deelnemers zestig dagen lang alleen maar sesamolie. Ze gebruikten 35 gram sesamolie per dag. Na het onderzoek bleek de bloedsuikerspiegel 15% lager te zijn en de gemiddelde bloedsuiker 25%. Sesamolie wordt dus zeker aangeraden voor mensen met diabetes type 2.

Sesamzaad en sesamolie gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

In dezelfde studie als in de alinea hierboven bleek ook dat de cholesterolgehaltes positieve waren veranderd. DE totale cholesterol was met 20 % gedaald. De goede HDL cholesterol was met 16% toegenomen en de slechte LDL cholesterol was met 34% afgenomen. Veel cholesterolverlagers hebben allerlei bijwerkingen. Sesamolie en sesamzaad hebben dat niet. Kies daarom eerst natuurlijke cholesterolverlagers voordat je aan medicatie begint. De cholesterolverlagende werking van sesamzaad heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de hoge gehalte omega 6

Sesamolie en sesamzaad gezond | Hart- en vaatziekten

Als je de voorgaande alinea’s goed hebt gelezen, snap je vast dat sesamolie en sesamzaad gezond zijn tegen hart- en vaatziekten. Ten eerste zijn sesamolie en sesamzaad goed voor de bloedvaten en hebben ze een bloeddrukverlagende werking. Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende oorzaak voor allerlei hart- en vaatziekten. Daarnaast verlaagt het ook de cholesterol, waardoor dichtslibbing van de bloedvaten wordt voorkomen. Het gebruik van sesamzaad en sesamolie zal het hart dus alleen maar positief beïnvloeden.

Sesamzaad en sesamolie gebruiken?

Aangezien sesamolie en sesamzaad gezond zijn, is het slim om te weten hoe je het kan gebruiken in je voeding. Sesamzaad kan je namelijk op veel verschillende manieren gebruiken. Sesamzaad kan je gebruiken in salades maar ook gewoon op brood of met groente kan het lekker zijn. Ook sesamolie kan je gebruiken in salades. Je kan sesamolie ook gebruiken om mee te bakken en braden maar sesamolie mag niet verder dan 100 graden worden verhit.

Zoals je ziet zijn sesamolie en sesamzaad gezond voor het lichaam. Gebruik deze producten van sesam daarom vaker en geniet van de voordelen van sesamzaad en sesamolie.

 

Photo by Nate Steiner / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter