Voeding

Is sinaasappel gezond? Waarom is verse sinaasappelsap gezond?

sinaasappel | sinaasappel gezond | sinaasappelsap | verse sinaasappelsap | verse sinaasappelsap gezond | sinaasappel goed voor
Geschreven door Bodyheal

Sinaasappels zijn heerlijke citrusvruchten. Iedereen weet wel dat de sinaasappel gezond is. Veel mensen weten echter niet waarom en waarvoor sinaasappels nou precies gezond zijn. Dit en nog veel meer gaan we bespreken in dit artikel. Lees dus snel verder!

Sinaasappel gezond | Natuurlijke bloeddrukverlagers

Sinaasappel behoort tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. Dit komt doordat het vitamine P bevat. Vitamine P, ook wel bekend als hesperidine heeft een bloeddrukverlagende werking. Herperidine komt onder andere voor in citrusvruchten. Verschillende studies hebben deze werking van herperidine kunnen aantoenen.

Sinaasappel gezond voor diabetes patiënten

Ook is de sinaasappel gezond voor diabetes patiënten. Dit komt doordat sinaasappels rijk zijn aan vezels. Verschillende studies hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met veel vezels de bloedsuikerspiegel stabieler houden. Het is zowel geschikt bij diabetes 1 als diabetes 2. Verder is het ook zo dat een vezelrijke dieet de bloedsuikerspiegel op lange termijn kan verlagen. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om verse sinaasappelsap te drinken.

Sinaasappel gezond | Vermindert de kans op kanker

Uit een studie in 2002 is  gebleken dat sinaasappels de kans op leukemie bij kinderen verkleinen. Hiervoor moet het kind tot zijn tweede levensjaar regelmatig sinaasappels en bananen eten. Sinaasappels bevatten veel antioxidanten, onder andere vitamine C. Deze antioxidanten helpen DNA schade en mutaties te voorkomen. DNA schade kan leiden tot tumorgroei. Regelmatig gebruik van sinaasappels verkleint onder andere de kans op darmkanker.

Sinaasappel gezond voor de huid

Dat de sinaasappel gezond zijn voor de huid zal wel bekend zijn bij de meeste mensen. Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C. Ten eerste beschermt vitamine C de huid tegen UV stralingen. Daarnaast is vitamine C ook noodzakelijk voor de aanmaak van collageen. Collageen is een belangrijke bestandsdeel van de huid. Het houdt de huid elastisch en soepel. Geniet dus van heerlijke sinaasappels terwijl je huid lekker lang jong blijft.

Gezond afvallen met sinaasappels

Gezond afvallen? Gezonde snacks kunnen je een heel eind op weg helpen. Sinaasappels behoort ook tot een van deze gezonde snacks. Bovendien bevat de sinaasappel ook een lage glycemische index. Voeding met lage glycemische index zorgen ervoor dat je sneller afvalt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sinaasappels ook fruitsuiker (fructose) bevatten. Het is belangrijk om niet meer dan 1 a 2 sinaasappels te eten per dag. Anders zal het je dieet tegenwerken.

Sinaasappel gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Net zoals de meeste citrusvruchten is ook de sinaasappel een natuurlijke ontstekingsremmer. Dit is geconcludeerd uit de Nurses’ Health Study uit de VS. Een belangrijke polyfenol die een ontstekingsremmende werking heeft, is herperidine. Herperidine wordt ook wel vitamine P genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vitamine P ontstekingsremmende werkingen heeft. Daarnaast verlaagt het ook hoge bloeddruk zoals al eerder vermeld in dit artikel.

Verse Sinaasappelsap gezond tegen nierstenen

Wist je dat verse sinaasappelsap nierstenen voorkomt? Onderzoekers hebben aangetoond dat een half liter verse sinaasappelsap per dag de kans op nierstenen verkleint. Het versterkt de nieren en verbetert de nierwerking. Dit geldt overigens ook voor sappen van andere citrusvruchten zoals grapefruitsap.

Sinaasappel gezond | Natuurlijke cholesterolverlagers

Sinaasappels behoren ook tot de natuurlijke cholesterolverlagers. Dit heeft de sinaasappel te danken aan de grote hoeveelheid vezels. Uit een onderzoek in 2010 is namelijk gebleken dat deze vezels de slechte LDL cholesterol verlagen. Een hoge cholesterol is een van de oorzaken voor het dichtslibben van bloedvaten (atherosclerose). Het kan dus leiden tot bloedproppen. Zo gaat de sinaasappel ook aderverkalking (atherosclerose) tegen.

Sinaasappel gezond voor tanden en botten

Ook is de sinaasappel gezond voor tanden en botten. Sinaasappels zijn namelijk rijk aan calcium. Calcium draagt bij aan de bescherming van botten en tanden en houdt ze sterk.

Sinaasappel gezond voor het gezichtsvermogen

Wist je dat sinaasappels gezond zijn voor het gezichtsvermogen? Dit komt door de vitamine A in sinaasappels. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Dit is het Latijnse woord voor retina, wat netvlies betekent. In het netvlies zit het meeste vitamine A. Vitamine A is onder andere nodig voor nachtzicht maar is ook belangrijk voor de algehele gezichtsvermogen.

Sinaasappel gezond | Zwangerschap

Zijn sinaasappels gezond voor zwangere vrouwen? Uiteraard! Sinaasappels bevatten veel vitamine C, wat een erg belangrijk voedingsstof is. Daarnaast bevat het ook behoorlijk veel foliumzuur. Voldoende foliumzuur is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Foliumzuur zorgt namelijk voor de ontwikkeling van de ongeboren kind. Het is ook een belangrijk voedingsstof voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Verder bevat het natuurlijk veel meer voedingsstoffen die goed van pas kunnen komen tijdens de zwangerschap. Behalve sinaasappels kunnen zwangere vrouwen deze voordelen uiteraard ook uit verse sinaasappelsap halen. Uiteraard zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die goed zijn tijdens de zwangerschap. Lees hiervoor het artikel over gezonde voeding tijdens de zwangerschap.

Is sinaasappelsap gezond? Verse sinaasappelsap vs sinaasappelsap in verpakking

Dat sinaasappelsap gezond is, staat vast. Ze bevatten vrijwel alle voordelen die de sinaasappel ook bevat. Er zijn echter wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen is het een feit dat verse sinaasappelsap meer voedingsstoffen bevat als sinaasappelsap in verpakking. De voedingsstoffen verminderen namelijk naarmate het sap wordt blootgesteld aan zuurstof. Vaak zit er in sinaasappelsap uit verpakking ook veel meer fructose en minder vezels. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat verse sinaasappelsap niet lang houdbaar is. In de koelkast kan sinaasappelsap tot drie dagen bewaart worden. Verse sinaasappelsap is dus uiteraard de juiste keuze.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat de sinaasappel gezond is en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van sinaasappels. Of drink een heerlijke glas verse sinaasappelsap en profiteer van de vele voordelen van sinaasappels.

 

Photo by Paul Friel / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter