Spataderen ook wel varices genoemd zijn verwijde, verdikte aderen. Ze komen vaker voor bij vrouwen en ontstaan meestal in de benen. Er wordt er van gesproken wanneer duidelijk blauwe gekronkelde aderen te zien zijn.
Oorzaken van spataderen
Zoals de meeste aandoeningen kunnen ze ook meerdere oorzaken hebben. Hieronder volgt een lijst met de meestvoorkomende oorzaken van spataderen.
- Erfelijkheid
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Te weinig beweging
- Voedingstekort (bijvoorbeeld rutine en andere flavonoïden).
- Hormonale veranderingen kunnen ook de oorzaak zijn.
- Zwangerschap (dit komt onder andere door de verandering in de hormoonspiegel.
- Geslacht (vrouwen hebben vaker last ervan dan mannen)
- Beroep (bij mensen die veel moeten staan op werk zal de kans groter zijn)
Gevolgen van spataderen
In de meeste gevallen brengen spataderen geen klachten met zich mee. De meeste patiënten zitten er echter wel mee, omdat ze natuurlijk liever mooie en gladde benen willen hebben vooral nu het bijna zomer is. Hele dikke spataderen kunnen wel meer dan alleen cosmetische klachten veroorzaken. Deze klachten zijn met name onrustige benen, vermoeidheid, pijn, bloeding van spataderen.
Behandelingen van spataderen
Afhankelijk van de ernst ervan kan er gekozen worden voor verschillende behandelingen.
- Sclerocompressie
Bij sclerocompressie wordt er een soort lijm geïnjecteerd in de aderen waardoor ze dichtplakken. Dit wordt meestal gedaan bij kleine spataderen. Na deze behandeling moet er een drukverband worden gedragen voor een of twee weken. - Endoveneuze lasertherapie (EVLT)
Bij een endoveneuze lasertherapie wordt er een dunne snede gemaakt in de huid waar een laserdraad in komt en door middel van laserlicht de ader afsluit. Steeds vaker wordt er gekozen voor een Endoveneuze lasertherapie boven een operatief behandeling, omdat deze behandeling zonder narcose gedaan kan worden. - VNUS closue procedure
Dit is een moderne techniek om grote spataderen te verwijderen. Hierbij hoeven slechts enkele snedes gemaakt te worden. De gehele behandeling duurt een half uur tot een uur. Tijdens de behandeling wordt er een katheter in de ader aangebracht die ervoor zorgt dat de ader gaat verhitten en krimpen. Vervolgens wordt de katheter geleidelijk verwijderd waardoor de ader dicht gaat zitten. - Transcutane lasertherapie (TCLT)
Bij een transcutane lasertherapie worden de allerkleinste spataderen ( besenreisen, takkebosvenen) behandeld door middel van een laserbehandeling. Deze therapie is vrij nieuw en wordt nu ook in Nederland uitgevoerd.