Voeding

Sperziebonen gezond? Alle voordelen van sperzieboontjes

sperziebonen | sperzieboontjes | sperziebonen invriezen, sperziebonen gezond
Geschreven door Bodyheal

Iedereen heeft wel eens sperziebonen gegeten. Veel mensen weten echter niet waarvoor sperziebonen gezond zijn. Sperzieboontjes zitten vol met belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Verse sperziebonen zijn natuurlijk beste om te gebruiken. Kies je er toch voor om sperziebonen te bewaren dan kan je de sperziebonen invriezen of, wat nog beter is, ingevroren sperziebonen kopen. Veel mensen denken dat sperziebonen tot de groente behoren, terwijl het toch echt peulvruchten zijn. In dit artikel gaan we het hebben over alle voordelen van sperziebonen. Ten slotte hebben we nog wat kooktips en wat informatie over sperziebonen invriezen. Lees dus snel verder!

Sperziebonen gezond | Diabetes

De eerste reden waarom sperziebonen gezond zijn, is omdat ze een uitstekend hulpmiddel zijn voor onder andere mensen met diabetes. Diabetes wordt veroorzaakt door een chronische ontsteking in de spijsverteringsstelsel. Aangezien de antioxidanten van de sperzieboontjes deze ontstekingen tot op celniveau remmen, zijn ze zeer geschikt voor diabetespatiënten. Verder zorgen de grote hoeveelheid aan vezels ervoor dat de energie afgifte aan het bloed constant blijft en dat nutriënten beter worden opgenomen door het lichaam.

Sperziebonen gezond | Gezond afvallen

Ben je van plan om af te vallen? Dan zijn sperzieboontjes ideaal voor in je dieet. Sperziebonen zullen niet er niet direct voor zorgen dat je afvalt maar ze versnellen de stofwisseling. Bij een snellere stofwisseling verbrandt je lichaam meer calorieën en slaat het minder snel vet op. Wil je gezond afvallen? Voeg dan vooral sperzieboontjes toe aan je dieet. Eet wel met mate, zodat het geen omgekeerd werking krijgt.

Sperziebonen gezond | Natuurlijke antidepressiva

Serotonine, je zal er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben. Het word ook wel de gelukshormoon genoemd. Serotonine tekort kan leiden tot depressie en stress. Sperziebonen bevatten tryptofaan. Serotonine wordt in de hersenen aangemaakt door tryptofaan. Daarom behoren sperziebonen tot de natuurlijke antidepressiva. Er zijn veel voedingsmiddelen en methodes om depressie tegen te gaan. Grijp daarom niet naar antidepressiva voordat je ze hebt geprobeerd. Antidepressiva bijwerkingen kunnen namelijk behoorlijk vervelend zijn.

Sperziebonen gezond | natuurlijke ontstekingsremmers

Nog een reden waarom sperziebonen gezond zijn, is omdat ze ontstekingsremmende werkingen hebben. Ze behoren daarom ook tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Sperzieboontjes bevatten namelijk het stofje quercetine. Quercetine is een stofje die veel voordelen heeft voor het lichaam, waaronder ook de ontstekingsremmende werking. Dit is ook het werkende stofje voor de ontstekingsremmende eigenschappen bij diabetes.

Sperziebonen gezond voor de spijsvertering

Dat sperziebonen gezond zijn voor de spijsvertering moet wel bekend zijn. Ze bevatten namelijk behoorlijk veel vezels. Vezels kunnen allerlei spijsverteringsproblemen verlichten en genezen. Het hoge vezelgehalte kan daarom gebruikt worden bij de behandeling van aambeien, diverticulosis , prikkelbare darm syndroom (PDS), en constipatie. Heb je last van diarree en wil je diarree stoppen? Dan kunnen vezels je daar ook bij helpen.

Sperziebonen gezond | Voorkomt hart- en vaatziekten

Sperziebonen verkleinen de risico op hart en vaatziekten. Dit doen ze op een aantal manieren. Ten eerste bevatten sperziebonen omega-3 vetten. Van omega 3 vetten is bekend dat ze veel positieve effecten hebben op het hart en het bloedvatenstelsel. Verder bevatten sperzieboontjes ook behoorlijk veel carotenoïden. Een tekort aan carotenoïden verhoogt de risico op hart- en vaatziekten.

Sperziebonen gezond | Voor gezichtsvermogen

Er is nog een reden waarom sperziebonen gezond zijn. Sperzieboontjes zijn namelijk goed voor het gezichtsvermogen. Ze bevatten vitamine A. Vitamine A is vooral belangrijk voor het zicht in het donker. Verder bevatten ze ook quercetine. Van quercetine is bekend dat het staar (cataract) helpt voorkomen.

Sperziebonen gezond | Bloedarmoede

Tenslotte is er nog een reden waarom sperziebonen gezond zijn. Het kunnen namelijk helpen bij mensen met bloedarmoede. Het is natuurlijk ook geschikt voor mensen die bloedarmoede willen voorkomen. Bij bloedarmoede is er sprake van een tekort aan rode bloedcellen in het lichaam. Een veelvoorkomend oorzaak hiervoor is een tekort aan ijzer. Aangezien sperziebonen behoorlijk wat ijzer bevatten kunnen ze hier zeker mee helpen. Bovendien bevatten sperzieboontjes ook Vitamine C. Ondanks dat de hoeveelheid hiervan niet erg groot is, zal het toch wel een impact hebben op de ijzeropname van het lichaam. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat plantaardige ijzer beter wordt opgenomen door het lichaam. Meer ijzerrijke voeding vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Sperzieboontjes | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Sperzieboontjes zijn de ideaal voeding tijdens zwangerschap. Dit komt ten eerste, omdat ze veel proteïne bevatten en geen verzadigde vetten. Verder bevatten ze erg veel mineralen zoals zink, ijzer, kalium, calcium en koper. Mineralen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van het kind. Tijdens de zwangerschap stijgt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer bijvoorbeeld met 40 procent. Een tekort aan ijzer zou kunnen leiden tot bloedarmoede. Kortom, het is dus belangrijk dat je al voldoende mineralen binnenkrijgt tijdens de zwangerschap. Verder bevatten sperzieboontjes ook foliumzuur. Voldoende foliumzuur is ook erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Het verkleint namelijk de kans op een miskraam en allerlei aangeboren aandoeningen van het kind. Foliumzuur zit in veel verschillende groente en fruitsoorten zoals spruitjes, spinazie, peterselie, broccoli, pomelo, kiwi, avocado, aardbeien en walnoten. Er zijn dus voldoende bronnen van foliumzuur waar je uit kunt kiezen.

Sperziebonen invriezen of ingevroren sperziebonen kopen

Als je van plan bent om sperziebonen in te vriezen dan is het slimmer om ingevroren sperziebonen te kopen. De sperziebonen worden namelijk meestal meteen na de oogst ingevroren, waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven. Sperziebonen invriezen is dus niet slim omdat het gedurende de hele tijd voedingsstoffen verliest. Ingevroren sperziebonen kan je twee tot vijf dagen bewaren. Als sperziebonen koel worden bewaard kunnen ze tot vier dagen mee. Als de sperziebonen al gesneden zijn, kun je ze het beste dezelfde gebruiken.

Let op bij het koken van sperziebonen

Het is belangrijk dat je sperziebonen niet te lang kookt. Dit geld overigens voor vrijwel alle groente of peulvruchten die gaat koken. Ze verliezen namelijk veel voedingsstoffen tijdens het koken. Het is daarom slim om ze drie tot vijf minuten te koken.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat sperziebonen gezond zijn en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding of afvaldieet en profiteer van de vele voordelen van sperziebonen.

Picture by Alice Henneman / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter