Voeding

Spinazie gezond | Alle voordelen van verse spinazie

spinazie | verse spinazie | spinazie gezond | spinazie smoothie | voordelen van spinazie
Geschreven door Bodyheal

Velen van ons weten dat spinazie gezond is. Vooral als je de tekenfilm van popeye wel eens hebt gezien. Hij werd namelijk altijd sterk als hij zijn spinazie uit blik at. Verse spinazie bevat echter een hogere voedingswaarde, waardoor het een stuk gezonder is. In dit artikel gaan we hebben over alle bekende voordelen van spinazie.

Spinazie gezond | Tegen kanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat spinazie gezond is voor kankerpatiënten. Maar vooral voor de mensen die kanker willen voorkomen. Er zijn behoorlijk veel onderzoeken gedaan naar de werking van spinazie tegen kanker. Er zijn een aantal belangrijke eigenschappen van spinazie bekend geworden. Spinazie helpt onder andere borstkanker en prostaatkanker. Bij een andere onderzoek werden verschillende soorten groentes met elkaar vergeleken. Hier zaten onder andere spruitjes, boerenkool, bloemkool, broccoli en  knolrapen bij. Tussen alle geteste groentesoorten stak spinazie duidelijk uit met zijn sterke antikanker eigenschappen.

Spinazie gezond | Bloedarmoede

Spinazie bevat behoorlijk veel ijzer. Ijzertekort kan is vaak de oorzaak voor bloedarmoede. Ijzer is een spoorelement en is erg belangrijk voor de vorming van  rode bloedlichaampjes en het transport van zuurstof door het lichaam. Bovendien bevat rauwe spinazie ook vitamine C. Vitamine C verhoogt de opname van ijzer. Het is dus belangrijk om voldoende ijzerrijke voeding te eten. Meer ijzerrijke voeding vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Spinazie gezond voor het gezichtsvermogen

Er is nog een belangrijk reden waarom spinazie gezond. Het bevat namelijk de carotenoïden, luteïne en zeaxanthine. Er is behoorlijk veel onderzoek gedaan naar deze twee carotenoïden. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat luteïne en zeaxanthine de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie verkleinen (gepubliceerd in American Journal of Epidemiology en Archives of Ophthalmology). Mensen die hier al last van hebben zullen uiteraard ook baat hebben bij het eten van spinazie. Het remt namelijk de progressie van maculadegeneratie.

Spinazie gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Over het algemeen behoren groene bladgroenten altijd wel tot de natuurlijke ontstekingsremmers. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, boerenkool en rucola. Uit een onderzoek is gebleken dat vitamine E bescherming biedt tegen cytokinen. Dit zijn moleculen die ontstekingen bevorderen.

Spinazie gezond voor botten

Wist je dat spinazie gezond is voor je botten? Spinazie is rijk aan veel stoffen die bijdragen aan de opbouw en behoud van sterke en gezonde botten. Vitamine K helpt bij de opbouw van de botten. Het activeert de productie van osteocalcine. Osteocalcine is een lichaamseigen stof die zorgt voor de aanmaak van botten. Daarnaast bevat het ook calcium en magnesium. Deze twee mineralen helpen de botten sterk te houden. Calcium zorgt samen met osteocalcine voor de aanmaak van de botten. Spinazie houdt je botten zelfs sterker dan zuivelproducten als melk, kaas en yoghurt.

Spinazie gezond | Hart- en vaatziekten

Spinazie bevat veel voedingsstoffen waar ons lichaam baat bij heeft. Het bevat plantaardige omega-3 vetten, foliumzuur en vooral veel nitraat. Alle drie de stoffen hebben een positieve werking of het hart en de vaten. Dankzij deze positieve werking verkleinen ze de kans op hart en vaatziektes. Verder bevat spinazie ook ontzettend veel vitamine K. Vitamine K gaat (ader)verkalking tegen.

Spinazie gezond | gezond afvallen

Het is zeker mogelijk om met behulp van spinazie gezond af te vallen! Spinazie is namelijk erg voedzaam en bevat toch weinig calorien. Dat wil zeggen dat de spinazie wel weinig calorien, maar toch ook veel nuttige voedingsstoffen levert. Het geeft je bovendien ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder zal eten. Je kan spinazie op veel verschillende manieren eten. Je kan het apart koken of in een ovenschotel stoppen. Ook kan je er heerlijke sausjes voor de pasta mee maken. Tegenwoordig zijn spinazie smoothies ook erg populair. Je kan het zo lekker maken als je wilt. Op het einde van dit artikel hebben we nog een heerlijke spinazie smoothie recept voor je liggen, zodat het spinazie meteen kan toevoegen aan je dieet.

Spinazie gezond | Antiveroudering

Je huid reinigen van buiten kan natuurlijk met veel verschillende natuurlijke en onnatuurlijke manieren. Spinazie weet je huid echter van binnenuit te reinigen. Spinazie bevat erg veel antioxidanten die deze werking stimuleren. Het bevat vitamine C, vitamine E en vitamine A. Vitamine A gaat veroudering van het huid tegen en heeft daarnaast een ontstekingsremmend werking op het huid. Dit komt doordat het de celdeling versnelt. Vitamine E speelt ook een belangrijke rol bij het verouderingsproces van het huid. Een tekort hieraan kan leiden tot vervroegd veroudering van het huid. Vitamine C kennen we natuurlijk allemaal wel. Het biedt een bescherming tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen de oorzaak zijn voor een vroegtijdig veroudering van het huid.  Dit maakt spinazie een geweldig voedingsmiddel voor je huid. Nog een reden dus om te onthouden, dat spinazie gezond is!

Spinazie gezond voor het immuunsysteem

Spinazie is letterlijk een boost voor je immuunsysteem. Het bevat veel belangrijke vitamines en mineralen die je gehele immuunsysteem versterken. Hierbij kan je denken aan de vitamines E,K, en C. Dankzij deze vitamines helpt spinazie ook bij de bestrijding van allerlei infecties. Als je regelmatig spinazie eet versnelt bovendien ook de afvoer van gifstoffen. Kortom De hoge gehaltes aan vitamine E, vitamine K en vitamine C zorgen voor een gezonde en sterke immuunsysteem.

Spinazie gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Ja, je leest het goed! Spinazie behoort zeker tot de natuurlijke bloeddrukverlagers. ACE-remmers, je zult ze vast wel kennen. Deze bloeddrukverlagers verminderen de aanmaak van de hormoon angiotensine. Hierdoor wordt de bloeddruk verlaagt. Spinazie bevat peptiden die een vergelijkbare werking hebben, waardoor ze ook een bloeddrukverlagende werking hebben.

Spinazie | Gezonde voeding tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen zeker veel baat hebben bij het consumeren van spinazie. Spinazie bevat namelijk erg veel ijzer en foliumzuur. Onder andere foliumzuur (vitamine B11) is namelijk erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Voldoende foliumzuur kan het kind van verschillende aandoeningen voorkomen. Bovendien is het belangrijk om te weten dat vrouwen tijdens de zwangerschap 40 procent meer ijzer nodig hebben dan de normale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dat is dus nog een reden om spinazie te eten tijdens je zwangerschap. Voor meer informatie over wat je het beste kan eten tijdens een zwangerschap, lees het artikel over gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Spinazie kopen of eten? Lees dit eerst

Als je van plan bent om spinazie te kopen, kies dan uitsluitend voor verse spinazie. Groene bladeren bevatten namelijk veel meer voedingsmiddelen dan verkleurde bladeren. Verder is het belangrijk om te weten, dat je spinazie ook rauw kan eten. Rauwe spinazie heeft namelijk de hoogste voedingswaarde. Rauwe spinazie kan je bijvoorbeeld toevoegen aan een heerlijke salade.

Spinazie smoothie recept

Tenslotte hebben we nog een heerlijke spinazie smoothie recept voor je. Probeer voor dit recept verse spinazie te gebruiken.

De benodigdheden voor dit heerlijke spinazie smoothie zijn:

  • 150 gram verse spinazie.
  • 300 ml yoghurt.
  • 2 (bevroren) bananen.
  • 20-25 gram sesamzaad.

De bereidingswijze van dit heerlijke spinazie smoothie:

De bereidingswijze van deze spinazie smoothie is eigenlijk erg simpel.

  1. Was de verse spinazie.
  2. Gooi alles bij elkaar in de blender.
  3. Mix het totdat je een gladde vloeibare mix hebt van het geheel.
  4. Geniet van je heerlijke spinazie smoothie.

 

Uit al deze voordelen is het wel duidelijk geworden spinazie gezond is en helpt bij veel verschillende processen in het lichaam. Wacht dus niet met het toevoegen van spinazie in je dagelijkse voeding en profiteer ook van de vele voordelen van spinazie.

Photo by Jason Bachman /CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter