Medisch Verzorging

Snurk je? Hoe kan je stoppen met snurken? Middelen tegen snurken

snurken | stoppen met snurken | snurken voorkomen | snurken tegengaan | wat helpt tegen snurken | snurk | wat doen tegen snurken | snurken verminderen
Geschreven door Bodyheal

Wist je dat ongeveer de helft van volwassen mensen weleens snurkt? Snurken kan voor sommige mensen, vooral partners erg storend zijn. Snurken kan ook de ademhaling belemmeren. Dan is er sprake van slaapapneu. Stoppen met snurken kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we eerst kijken waardoor snurken eigenlijk ontstaat. Vervolgens gaan we kijken naar een aantal manieren om te stoppen met snurken.

Wat is snurken?

Iedereen weet natuurlijk wat snurken is, toch is het belangrijk om te begrijpen wat er precies gebeurd tijdens het snurken. Snurken is dus een harde geluid dat kan ontstaan tijdens het ademhalen terwijl je slaapt. Het kan erg vervelend zijn voor je partner of iemand anders waar je een bed of kamer mee deelt. Snurken ontstaat doordat lucht in je keel stroomt, langs ontspannen weefsels. De weefsel in je luchtwegen ontspannen namelijk als je gaat slapen. Deze weefsels kunnen een blokkade vormen voor de lucht. De weefsels gaan dan trillen bij ademhaling, waardoor je gesnurk hoort.

Wat is de oorzaak van snurken en wat is ertegen te doen?

Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Om te stoppen met snurken moet je daarom vantevoren weten wat de oorzaak is. De meestvoorkomende oorzaken van snurken zijn

Opgezwollen amandelen of poliepen

Een infectie of een bacterie in de amandelen kan ontstekingen veroorzaken, waardoor je amandelen gaan zwellen. Opgezwollen amandelen kunnen snurken veroorzaken. Je amandelen kunnen echter ook door een allergische reactie of van nature opgezwollen zijn. Bij ontstekingen en ernstige klachten over de amandelen kunnen ze operatief worden verwijderd.

Poliepen zijn kleine zwellingen. Neus-poliepen zijn dus kleine zwellingen in het neusslijmvlies. De oorzaak van een neuspoliep is vaak een allergische reactie. Door de zwelling kan een poliep de ademhaling belemmeren en snurken veroorzaken. Dit wordt vaak met antihistaminica (medicijnen tegen allergie) verholpen.

Slaapapneu

Bij slaapapneu komt regelmatig ademstilstand voor. Dat houdt in dat de verslapte keelspieren behalve trillen ook de luchtwegen geheel kunnen blokkeren, waardoor je niet meer ademhalen. Er is sprake van de slaapapneu syndroom als dit verschijnsel vijf keer of vaker voorkomt per nacht. Door het tekort aan zuurstof, maken je hersenen je direct, vaak met een schok wakker. Slaapapneu is te herkennen aan hard en zwaar gesnurk, vermoeidheid, lusteloosheid, droge mond, keelpijn en hoofdpijn bij het wakker worden en overmatig zweten gedurende de nacht.

Behalve dat het erg storend is voor je naasten, kan slaapapneu ook gevaarlijk zijn. Gevolgen van slaapapneu zijn onder andere hoge bloeddruk, hartfalen en hartinfarct. Er zijn verschillende middelen die een arts kan voorschrijven bij slaapapneu zoals een mandibulair repositie apparaat of een slaapapneu masker. Als niks blijkt te helpen dan kan de arts een slaapapneu operatie adviseren.

Leeftijd

Oudere mensen snurken vaker dan jongeren. Dat is geen toeval. Je keel wordt namelijk smaller en je keelspieren worden zwakker, naarmate je ouder wordt. Beide klachten vergroten de kans op snurken. Voor ouderen is het echt belangrijk om de tips op te volgen en indien nodig naar de huisarts te gaan.

Overgewicht

Overgewicht is een veelvoorkomende oorzaak voor snurken. Er ontstaat dan namelijk extra vetweefsel in de keel, waardoor de kans op snurken groter wordt, of het snurken juist verergert. Als overgewicht de oorzaak is van snurken, dan is afvallen de enigste optie. Gezond afvallen hoeft echter helemaal niet moeilijk te zijn. Om gezond af te vallen moet je gewoon letten op je voeding en beweging.

Allergieën

Allergieën, waaronder onder andere hooikoorts, kunnen zeker een oorzaak zijn voor snurken. Mensen met hooikoorts hebben namelijk last van gezwollen neus- en keelslijmvliezen, als gevolg van een allergische reactie. Gezwollen neus- en keelslijmvliezen maken de ademhaling moeilijker en veroorzaken snurken. Veel mensen die snurken, weten zelf niet eens dat ze hooikoorts of een andere soort allergie hebben. Als de oorzaak van snurken een allergie is, kan het in de meeste gevallen wel worden verholpen.

Roken en alcohol

Zowel roken als alcohol zijn bekende oorzaken voor snurken. Ze hebben namelijk een spierverslappend werking, wat dus kan leiden tot snurken. Bij mensen die al snurken, zorgen alcohol en tabak vaak voor verergering. Stop daarom met roken en met alcohol. Behalve snurken kunnen ze namelijk nog veel meer schade aanrichten.

Medicatie

Er zijn ook een aantal medicatiesoorten, die medeverantwoordelijk kunnen zijn voor snurken. Voorbeelden zijn slaappillen en ontspanners. Daarom is het ook slim om het te melden bij je arts. Hij zal dan kijken of er een andere betere optie.

Mogelijke gevolgen van snurken

Afhankelijk van de oorzaak van snurken, kan het veel meer dan alleen een overlast zijn voor je partner. Het kan namelijk ook andere vervelende gevolgen hebben. Enkele bekende klachten zijn

  • Vaak gefrustreerd en boos
  • Concentratieproblemen
  • Hoge bloeddruk en grotere kans op hartfalen en beroertes.
  • Slaperig gevoel overdag
  • Slaapeloosheid zowel voor jou als voor je partner.

Tips op te stoppen met snurken

  • Vermijd alcohol.
  • Stop met roken.
  • Gebruik geen medicijnen zoals slaappillen en ontspanners.
  • Ga sporten. Lichaamsbeweging kan snurken verhelpen. Vooral het trainen van spieren (fitness), kan behulpzaam zijn.
  • Val af! Heb je last van overgewicht? Dan weet je precies wat je te doen staat!
  • Probeer een vaste slaapritme te creëren.
  • Probeer de lucht in je kamer vochtig te houden. Snurken kan namelijk verergerd worden door droge lucht. Daarnaast kan het ook de keel- en neusmembranden irriteren. Je kan de lucht in je kamer vochtig houden met behulp van een luchtbevochtiger.
  • Leeg je neus voor het slapen! 
  • Neem geen cafeïnedrankjes of zware maaltijden gedurende twee uur voor het slapen gaan.
  • Slaap op je zij en positioneer je hoofd iets hoger dan de rest van je lichaam. Er zijn verschillende kussens verkrijgbaar die snurken verhelpen.
  • Gebruik neusstrips als je neusgaten te klein zijn.
  • Ook is bekend dat zingen en het bespelen van didgeridoo snurken kunnen verlichten en in sommige gevallen zelfs helemaal verhelpen. Dit komt doordat je tijdens het zingen en didgeridoo spelen de spieren in de luchtwegen traint. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat deze twee methodes snurken en zelfs slaapapneu kunnen verlichten.
  • Vraag een anti snurkbeugel aan bij je arts. Anti snurkbeugels zijn gemaakt om de te dragen in je mond terwijl je slaapt. Een anti snurkbeugel voorkomt dat je keelweefsel de luchtpijp blokkeert. Na een aantal vragen zal je arts natuurlijk beter weten of het geschikt is voor jou. Samen met je arts kan je dan zoeken naar de juiste oplossing voor het snurken. Hier is echter nog wel een onderzoek voor nodig om te kijken wat de oorzaak is van het snurken.

Wanneer moet ik naar de arts?

Je kan je arts natuurlijk op elk gewenst moment benaderen met je probleem. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om je arts te benaderen. Deze gevallen zijn

  • Als je last hebt van slaapapneu (dus wakker wordt door ademstilstand).
  • Als je slaapproblemen veroorzaakt voor je partner.
  • Als je ongepast, uit het niets in slaap valt (Tijdens het eten of een gesprek).
  • Als je kind snurkt. Ook kinderen kunnen namelijk neus- of keelproblemen hebben, waardoor ze gaan snurken.

Natuurlijk is het beter om eerder naar je arts te gaan. Hoe eerder de oorzaak bekend is, des te sneller het verholpen kan worden. Bovendien kan een behandeling effectiever zijn in de beginstadia.

Middelen tegen snurken

Stoppen met snurken kan door een gezonder leefstijl toe te passen. Dat zal uiteraard ook helpen snurken te voorkomen. Helaas kiest niet iedereen voor een gezonde leefstijl. Bovendien kan snurken ook komen door ouderdom of gepaard met een ziekte. Er zijn een aantal hulpmiddelen die artsen vaak als eerst voorschrijven. Van deze hulpmiddelen is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen tegen snurken. Deze middelen zijn

Snorex snurkbeugel

Snorex is een snurkbeugel, die effectief blijkt te zijn tegen snurken. Het wordt daarom vaak als eerste middel meegegeven door een KNO arts. Andere snurkbeugels zijn de Snorex (ladysnore) en de SomnOSA MRA (Snurkbeugel die ook de onderkaak op de juiste positie houdt).

Snoozer hoofdband

De snoozer is een universele en verstelbare hoofdband, die de onderkaak naar voren houdt. Zo blijft de tong beter op zijn plaats en wordt snurken verlicht.

Snoreeze

Snorkelen is een keelspray. Het vermindert de trillingen van de zachte weefsels, die worden veroorzaakt door de ademhaling. Hierdoor vermindert het ook snurken.

Snurdim

Ook Snurdim tabletten blijken een snurken te verminderen. Ondanks dat het niet wetenschappelijk is bewezen, claimen toch veel gebruikers dat het werkt. Het zou dus ook bij jou kunnen werken.

Breath Right

Breath Right is netzoals Snurdim bij veel drogisten te koop. Breath Right zijn neuspleisters, die de luchtwegen openen, waardoor ademhaling makkelijker verloopt en snurken in sommige gevallen kan afnemen.

Medische behandelingen van snurken

Naast deze middelen zijn er natuurlijk ook medische behandelingen tegen snurken. Als alle andere middelen onvoldoende resultaat geven, kan je samen met je arts kiezen uit een van de onderstaande behandelingen. De keuze is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak en mate van de klachten. Medische behandelingen zijn

Continue positieve druk op de luchtwegen (CPAP)

De CPAP, oftewel Continuous Positivo Airway Pressure, is een behandeling waarmee de luchtdoorgang open wordt gehouden tijdens het slapen. Bij deze behandeling moet je een masker dragen tijdens het slapen. Deze masker loopt over je neus en staat onder druk. Het staat namelijk aangesloten aan een pompje, die continu lucht blijft persen in je lichaam. Deze behandeling is een zeer betrouwbaar en effectief behandeling tegen snurken en slaapapneu. Toch wordt het vaak als ongemakkelijk ervaren, waardoor het niet veel wordt gebruikt.

Palatinale implantaten

Bij deze behandeling worden er polyester implantaten geplaatst in het zachte gehemelte van de patiënt. Dit gebeurt uiteraard onder plaatselijke verdoving. De werking is simpel. Het verhard het zachte gehemelte, waardoor er minder trillingen ontstaan en dus ook het snurken afneemt.

Traditionele chirurgie en laserchirugie

Bij traditionele chirurgie wordt de overtollige weefsel in de keel verwijderd of goed verstevigd (indien mogelijk). Bij een laserchirurgie wordt de overtollige weefsel handmatig door de chirurg verwijderd met behulp van een laser. Er kunnen meerdere behandelingen plaatsvinden tot een gewenste resultaat is bereikt. Risico’s van beide behandelingen zijn bloedingen, infecties, pijn en een verstopte neus.

Radiofrequentie weefselablatie

Somnoplastiek, ook wel bekend als radiofrequentie weefselablatie, is een behandeling met radiofrequentiesignalen. Ook hier word je plaatselijk verdoofd. Vervolgens gebruikt de arts een laag intensiteit van radiafrequentiesignalen om het weefsel in het zachte gehemelte te laten krimpen. Als gevolg hiervan zal het weefsel minder trillen en dus ook het snurken verminderen. Dit is echter een vrij nieuw behandeling. De doeltreffendheid en eventuele bijwerkingen van de behandeling moeten nog verder onderzocht worden.

Interessante weetjes over snurken

  • Snurken kan erfelijk zijn. Zo’n 70% van de gevallen zit snurken in de familie.
  • Ongeveer 7 miljoen Nederlanders snurken.
  • Mannen snurken vaker dan vrouwen, omdat de luchtpijpen van de mannen smaller zijn.
  • Bijna de helft van de mannen en een kwart van de vrouwen snurkt.
  • De geluid die een snurker produceert kan soms oplopen tot 100 db. Dat is evenhard als het geluid in de bioscoop.
  • De top 3 oorzaken van snurken zijn roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik (alcoholverslaving).
  • Des te ouder je wordt, des te groter de kans op snurken.
  • De kans op snurken is groter als je op je rug slaapt.
  • Snurkers hebben een grotere kans op hoge bloeddruk, hartfalen en beroertes.
  • Snurkers hebben een grotere kans op stress, hoofdpijn en concentratieproblemen.
  • 40% van de snurkers ervaren een achteruitgang van de relatie door slaapproblemen.
  • Vergeleken met onze buurlanden hebben wij nog het minst luidruchtige snurkers.
  • 25% van de snurkers slaapt apart.

 

Zoals je ziet zijn er veel oorzaken en dus ook behandelingen voor snurken. Achterhaal daarom zo snel mogelijk wat de oorzaak is bij jou en begin met jou behandeling!

 

 

Photo by Club Med UK/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter