Geest Medisch

Stress | Bekendste oorzaken en gevolgen van stress

stress door hoofdpijn
Geschreven door Bodyheal

Over de betekenis van stress verschillen veel mensen van mening. Het woord ‘stress’ heeft zijn oorsprong uit de techniek. Hiermee beschrijft men namelijk de belastbaarheid van staalconstructies. Tegenwoordig wordt het woord ‘stress’ vaak gebruikt om biologische reacties zoals angst en verdriet te omschrijven.

Bekendste oorzaken en gevolgen van stress

Er zijn veel verschillende soorten stress en dus ook veel verschillende oorzaken hiervoor. De bekendste en meest voorkomende soorten en oorzaken voor stress zijn:

Posttraumatische stress

Hierbij gaat het om stressfactoren als meegemaakte verkrachtingen, leven in de oorlog en de bekendste factor, verlies van dierbaren. Als gevolg van posttraumatische stress kan men last krijgen van hevige trillingen en overmatig zweten, slapeloosheid & hartkloppingen. In de meeste gevallen verdwijnen deze reacties na een tijd. Tien tot dertig procent van deze mensen raakt het angstige gevoel echter niet kwijt, waardoor concentratiestoornissen, nachtmerries en zelfs psychische klachten kunnen ontstaan. De enige behandeling is praten met familie, lotgenoten of professionele hulpverleners, zoals Bureau slachtofferhulp, riagg of uw huisarts.

Werkstress

De naam zegt het eigenlijk al. Hierbij gaat het namelijk om stress dat te maken heeft met je werk. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 1. – Problemen met de leidinggevende
 2. – Onzekerheid over de toekomst
 3. – Te onduidelijk, te moeilijk of te makkelijk werk
 4. – Te veel werk
 5. – Gebrek aan waardering
 6. – Info stress (stress dat wordt veroorzaakt door te veel info opname)

Als gevolg van werkstress kan men onverschillig worden, zowel tegenover collega’s, als voor je werk. Wat weer als oorzaak kan dienen van ontslag nemen of ontslagen worden. Tevens zijn faalangst, ontevredenheid en grof gedrag veel voorkomende gevolgen.

Relatie stress

Ook deze vorm van stress is veel voorkomend. Iedereen die een relatie heeft gehad zal het wel kennen. Bekende oorzaken hiervoor zijn:

 1. Dood van partner
 2. Scheiding
 3. Ruzies

Uiteraard gaat ieder persoon anders om met stress, waardoor de spanning per persoon zeker zal verschillen. Als gevolg van veel ruzies zou een gezin uit een kunnen vallen, wat weer meer stress zal veroorzaken. In de meeste gevallen van scheiding of dood van partner weet de tijd het stress te verminderen. Helaas is dit niet bij ieder persoon het geval.

Hoe kun je stress voorkomen?

Helemaal van stress afkomen is niet mogelijk. Wat echter wel mogelijk is, is het reduceren van de stressmomenten en de duur van deze periodes. Hiervoor moet men van te voren beseffen dat stress het probleem niet zal oplossen, maar juist nog meer problemen met zich mee zal brengen. Om van stress af te komen kan men het volgende doen:

 1. Praten! Als de spanning te hoog begint te worden, kan een goed gesprek met familie, vrienden, collega;s of professionele hulp goed van pas komen.
 2. Sport, yoga, meditatie en muziek kunnen helpen om minder heftig te reageren op stressoren (factoren van stress).
 3. Leer om voor jezelf op te komen, zowel op werk, als in andere situaties.
 4. Als je merkt dat de druk tijdens het werken te veel wordt en je bang bent dat je de deadlines niet gaat redden, dan kun je een time-management cursus volgen. Hier leer je o.a. meer prioriteiten te stellen en goed te plannen. Hierdoor kan men zijn werk beter verdelen, zodat de druk van de deadlines geen stress meer zal veroorzaken.
 5. Een RET (rationele effectiviteitstherapie of rationele emotie therapie) is een therapie, waarbij mensen op een andere manier leren denken. Op stressfactoren leert men dan positief te reageren. Men krijgt bijvoorbeeld een nieuwe taak. In plaats van te denken dat het niet gaat lukken, leren deze mensen juist zichzelf te steunen en in zichzelf te geloven. Men leert dus de negatieve gevoelens en inner talks om te zetten in positieve gevoelens en inner talks.

Photo by andronicusmax / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter