Tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen toegevoegde suikers. Aangezien deze suikers vaak ongezonde suikers zijn, beschadigen we dus ons eigen lichaam hiermee. Maar wat is dan een gezonde suikervervanger en wat is nou precies het verschil tussen deze natuurlijke suikervervangers en gewone suiker? Daar gaan we het allemaal over hebben in dit artikel! Lees dus snel verder.
Waarom natuurlijke suikervervangers in plaats van suiker?
Ondanks dat suiker oorspronkelijk afkomstig is van een natuurlijk product, is het toch ongezond. Dit komt doordat het erg veel wordt bewerkt voordat het in ons voeding terecht komt. Suiker die we terug vinden in de meeste voedingsmiddelen levert ons lichaam niks goeds op. Het weet alleen de suikerspiegel erg snel te verhogen en de kans op overgewicht te vergroten. Dit heeft te maken met glycemische indexwaarde van de voeding. Bij voedingsmiddelen met hoge glycemische indexwaardes heeft het lichaam veel pieken en vervolgens snel weer diepe dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat het lichaam de koolhydraten snel weet te verteren en als glucose in het bloed weet op te nemen. Door deze eigenschappen kan het gebruik van deze suikers tevens lijden tot diabetes en allerlei hart- en vaatziekten. De suiker in deze voedingsmiddelen leveren het lichaam niets meer dan calorieën zonder enige waarde.
Daarnaast zijn er nog kunstmatige zoetstoffen. Kunstmatige zoetstoffen bevinden zich ook in veel dagelijkse voedingsmiddelen. Ook deze voedingsmiddelen worden afgeraden, aangezien deze zoetstoffen een verslavende werking hebben. Daarnaast bevatten ze ook kankerverwekkende stoffen. Daarom is het dus slim om te kijken op de achterkant van de verpakking of de producten die je koopt deze suikers bevatten of niet. Let wel goed op, want deze suikers kunnen onder verschillende namen vermeldt staan. De namen van geraffineerde suiker (bewerkte suiker) eindigt altijd op -ose.
Het gebruiken van een natuurlijke suikervervanger is de beste oplossing. Probeer daarom zoveel mogelijk zelf te bereiden en gebruik goede en gezonde natuurlijke suikervervangers. Deze suikervervangers zijn daarnaast ook een stuk beter voor de lijn en zorgen in tegenstelling tot andere suikers, voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat ze een laag glycemisch indexwaarde hebben. Daarnaast bevatten ze ook ontzettend veel andere gezonde voedingsstoffen voor het lichaam zoals allerlei vitamines en mineralen. Net zoals elk ander gezonde voedingsmiddelen kunnen natuurlijk suikervervangers uiteraard ook nadelen met zich meebrengen als je hier te veel van gebruikt. Let daarom op de hoeveelheid en geniet van een heerlijk en gezonde smaak!
Natuurlijke suikervervangers
Op zoek naar een natuurlijke suikervervanger? Speciaal voor jou hebben we een lijst gemaakt met de top 10 beste en meest gezonde natuurlijke suikervervangers. Let wel op dat ook een suikervervanger schadelijk kan zijn als je er teveel van gebruikt en gebruikt het met mate.
Palmsuiker als natuurlijke suikervervanger
Een uitstekende suikervervanger is palmsuiker, ook wel bekend als kokosnootsuiker. Het is afkomstig uit nectar van de kokosnoot . Palmsuiker heeft een glycemisch indexwaarde van 35, wat zelfs in deze lijst een van de lagere is. Daarnaast zit het boordenvol vitamines en mineralen. Enkele hiervan zijn de vitamines B6, B2, B1, B3 en de mineralen Magnesium, Ijzer, Zink, Zwavel, Kalium en Koper. Pure palmsuiker is te gebruiken als voor alle taken waar geraffineerde suiker gebruikt voor wordt. Het is oplosbaar in water en is daarom ook in drankjes te gebruiken. Mocht je palmsuiker willen kopen, let dan goed op of het 100% natuurlijke palmsuiker is, aangezien sommige merken dit weleens willen vermengen. Hierdoor stijgt de glycemisch indexwaarde en wordt het dus minder gezond.
Ahornsiroop als natuurlijke suikervervanger
Ahornsiroop is ook een gezonde en natuurlijke suikervervanger. Het wordt gemaakt van houtsappen van de esdoorn en staat bekend om zijn diabetes en kankerremmende eigenschappen. Zo helpt ahornsiroop de insulinegevoeligheid te verbeteren en bevat het stoffen die het ‘vrijkomen van insuline bevorderen’. Pure ahornsiroop heeft een glycemische indexwaarde van 54. Het is zeker waard om deze heerlijke en gezonde suikervervanger vaker te gebruiken in de keuken. Zo is het onder andere heerlijk voor op pannenkoeken en wafels. Aangezien het nog behoorlijk wat sucrose bevat, is het slim om het met mate te gebruiken.
Stevia als natuurlijke suikervervanger
De meeste mensen zullen deze natuurlijke suikervervanger wel kennen. Stevia wordt verkocht in poedervorm en is afkomstig van de gedroogde bladeren van de stevia struik in zuid Amerika. Stevia lijkt wel een wondermiddel. Ondanks dat het erg zoet is, heeft het ook nog eens een glycemische indexwaarde van 0. Dus helemaal geen fructose of sucrose en dus ook helemaal geen stijging in de bloedsuikerspiegel. Het is daarom ideaal te gebruiken voor diabetici en tijdens een dieet. En als kers op de taart blijkt het ook nog is een hoog gehalte antioxidanten te hebben. Daarom gaat het DNA schade tegen en heeft het dus een kankerremmende werking. Aangezien stevia veel zoeter dan suiker is, heb je er erg weinig van nodig om een heerlijke zoete smaak te creëren. Let echter wel op dat je 100% echte stevia koopt! Veel producten bestaan slechts deels uit stevia.
Honing als natuurlijke suikervervanger
De glycemische indexwaarde van honing is 48, vrij hoog dus. Maar toch blijft deze glycemische indexwaarde toch nog een stuk lager dan normale suiker. Bovendien bevat honing talloze gezonde voedingsstoffen en zijn van verschillende aandoeningen aangetoond dat honing daar medicinale werkingen op heeft. Het is dus zeker aan te raden als een vervanger van de normale suiker! Helaas is natuurlijke honing tegenwoordig niet meer zo makkelijk te vinden. Probeer daarom een imker te vinden in jouw omgeving en geniet van de lekkere en gezonde natuurlijke suikervervanger!
Amazake als natuurlijke suikervervanger
Er zijn nog veel meer natuurlijke suikervervangers. Een ander natuurlijke suikervervanger is amazake. Amazake betekent letterlijk zoete sake. Het is eigenlijk de eerste fase van de productie van sake, wanneer het nog alcoholvrij is. Het wordt gemaakt van rijst of gierst. Deze wordt dan gekookt en vervolgens versuikerd door middel van koji. Koji is een schimmelcultuur uit de Japanse keuken. Het wordt al eeuwenlang gebruikt door Japanse vrouwen en is erg populair in Azië. Amazake wordt gebruikt als een schoonheidsdrankje, omdat het erg veel voedingsstoffen heeft als Vitamine B’s en calcium. Beide zijn essentieel voor de huid. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als een probioticum, aangezien het veel voedingsvezels en oligosachariden bevat. Amazake is vloeibaar en je kan het gebruiken door het eerst drie keer te verdunnen met water. Bovendien wordt amazake ook langzaam verteerd, waardoor de glycemische indexwaarde vrij laag blijkt te zijn. Het is dus een ideale suikervervanger voor tijdens je dieet!
Agavesiroop als natuurlijke suikervervanger
Agavesiroop is afkomstig van de agave plant en heeft een glycemische indexwaarde van 30. De natuurlijke product smaakt een beetje naar honing bevat erg veel waardevolle voedingsstoffen. Helaas is het erg moeilijk om de natuurlijke nectar van de agave plant te verkrijgen. Veel producten die beweren natuurlijk te zijn, zijn vaak bewerkt en gefilterd. Hierdoor zijn veel van de gezonde voedingsstoffen verloren en is er tegelijkertijd ook veel fructose ontstaan. Let dus goed op wat je koopt. Ga op zoek naar 100% biologische agavesiroop.
Kruiden en specerijen als natuurlijke suikervervanger
Natuurlijke suikervervangers komen ook voor in kruiden en specerijen. Enkele voorbeelden hier van zijn kaneelpoeder, anijszaad en vanillepoeder. De keuze uit deze kruiden en specerijen is echter helemaal afhankelijk van wat je aan het maken bent. Zo kan kaneel bijvoorbeeld zure fruit omtoveren tot heerlijke zoete snacks, en kan je vanillepoeder aan allerlei bakrecepten toevoegen. Probeer ze dus een keer en bepaal zelf welke suikervervanger het beste geschikt is voor jou!
andere kruiden en specerijen zijn
- kruidnagelpoeder
- speculaaskruiden
- taai taai kruiden
- Gedroogde munt
- Kerrie masala
- Kardemom
Erythritol en xylitol als natuurlijke suikervervanger
Erythrol en xylitol zijn ook te gebruiken als natuurlijke suikervervangers. Vooral erythrol lijkt erg veel op suiker qua structuur. Toch heeft het maar 3/4 van de zoetkracht van suiker. Erythrol heeft echter geen enkel invloed op de bloedsuikerspiegel aangezien de glycemische indexwaarde 0 is. Tegenwoordig wordt er een mengsel verkocht van erythrol met stevia. Helaas zijn er ook veel chemisch behandelde producten op de markt. Let daarom goed op wat je koopt. Vaak is er een verschil te merken in prijs. Bekende en betrouwbare merken zijn Sukrin en Greensweet.
Xylitol wordt kunstmatig gemaakt maar komt ook voor in allerlei fruitsoorten. Het behoort tot de niet-intensieve zoetstoffen. Ondanks dat je lichaam wel moeite heeft met het verteren van deze zoetstoffen, zijn ze wel veel beter dan geraffineerde suikers. Verder is xylitol ook goed voor je tanden en tandvlees, doordat het bacteriën tegengaat. Daarom wordt het vaak toegevoegd aan kauwgom. De glycemische indexwaarde van xylitol is overigens ook erg laag.
Rauwe Mesquite poeder als natuurlijke suikervervanger
Rauwe Mesquite poeder is afkomstig van de Mesquite boom die voorkomt in Zuid Amerika. Mesquite poeder wordt gemaakt van de peulen die op deze boom groeien. Deze worden gedroogd en vervolgend gemalen tot poeder. Mesquite poeder wordt in de landen van zijn oorsprong gebruikt als meel. Het heeft een karamel achtige smaak en is niet al te zoet. Mocht je daar iets mee willen bakken dan hoeft er zeker geen suiker meer bij. Het is echter vrij prijzig, dus bakken met Mesquite poeder kan helaas niet elke dag. De glycemische indexwaarde van Mesquite poeder is overigens maar 25!
Gedroogd of verse fruit als natuurlijke suikervervanger
Tenslotte hebben we nog een andere aanrader. Gedroogde of verse fruit zijn uiteraard ook natuurlijke suikervervangers. Het is echter eerst even experimenteren voordat je de juiste smaak te pakken hebt. Je kan bijvoorbeeld gepureerde appel en banaan gebruiken of gedroogd fruit als dadels. De glycemische index is afhankelijk van de fruitsoort netgoals de hoeveelheid. Het is dus echt even experimenteren maar de resultaat kan verassend goed zijn, aangezien elk fruit zijn eigen smaak met zich meeneemt.
Nog meer natuurlijke suikervervangers?
Uiteraard zijn er nog veel meer natuurlijke suikervervangers. We hebben nog een aantal van gezonde suikervervangers hieronder voor je op een rij gezet.
- Verse vanille
- Yaconsiroop
- Lucuma
- Banaanpoeder
- Zoete groente (zoete aardappelen, pompoen, zoete paprika, aardpeer)
- Graanstropen
- Diksap
- Gember
Welke suikers vermijden?
De volgende zoetstoffen kan je beter zo veel mogelijk vermijden, aangezien ze ongezond zijn.
- Aspartaam
- Witte suiker
- Basterdsuiker
- Rietsuiker
- Oerzoet, sucanat
- Bewerkte agavestroop
- Rijstmoutstroop (maltose)
- Gerstmoutstroop
- Appel- en maïsstroop
Zoals je merkt zijn er erg veel gezonde(re) alternatieven voor suiker. Kies daarom voor een gezonde natuurlijke suikervervanger inplaats van gewone suikers. Let wel op dat je 100% biologische producten koopt.