Voeding

Taro gezond | Alle voordelen van taro wortel en taro blad

taro | taro gezond | taro wortels | voordelen van taro | arbi | arbi gezond | cocoyam| cocoyam gezond
Geschreven door Bodyheal

Taro, ook wel bekend als arbi of cocoyam, is een wortelgroente. Oorspronkelijk komt het uit India en Maleisië. Taro komt niet veel voor in Nederland, wat erg jammer is, aangezien de taro gezond is. De taro kan heel nuttig zijn bij bepaalde aandoeningen en bevat daarnaast veel belangrijke voedingsstoffen. In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van taro.

Wat wordt er gebruikt? Taro wortel en Taro plant

Zowel de taro wortel als het taro blad kan gebruikt worden. De taro wortel is namelijk rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen zoals, vezels, ijzer, kalium, magnesium, koper, zink en fosfor. Vooral veel mineralen dus. Daarnaast bevat arbi ook de vitamines A, C, E en B6. Dit zijn allemaal belangrijke voedingsstoffen, die bijdragen aan een goede gezondheid. Taro wortels zijn overigens goede smaakgevers. Ze worden daarom gebruikt als smaakgever in sausjes zoals curry.

Het taro blad bevat ook veel voedingsstoffen. Ze zijn echter minder lekker dan de taro wortel. Toch bevat het taro blad ook veel voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen zijn onder andere de mineralen calcium en koper en de vitamines A, C, B6, B1 (thiamine) en B11 (folaat). Daarnaast is taro blad natuurlijk ook een zeer goede bron van vezels en eiwitten.

Taro gezond | Voor de spijsvertering

Zowel het taro blad als de taro wortels zijn rijk aan vezels. Het is dus vanzelfsprekend dat de taro gezond is voor de spijsvertering. Wist je dat e vezelgehalte van de arbi ruim drie keer zo hoog is als die van aardappels? Daarom is het ook een uitstekende middel tegen obstipatie, buikkrampen, indigestie en een opgeblazen gevoel.

Taro gezond | Diabetes

Ook voor diabetespatiënten is de taro gezond. Dit komt weer de hoge vezelgehalte van de taro wortel en het taro blad. Door deze vezels zal de glucose afgifte stabiel zijn voor een langere tijd. Dat geldt dus ook voor de insuline afgifte. Het kan dus heel handig zijn voor mensen met diabetes maar ook om diabetes te voorkomen.

Taro gezond | Hart- en vaatziekten

Dankzij de gehalte aan kalium en andere alle andere mineralen, is de taro gezond voor het hart en de bloedvaten. Het helpt de bloedvaten namelijk te ontspannen, waardoor de bloeddruk kan worden verlaagd. Daarnaast doet de Vitamine E ook bijdragen aan gezondheid van het hart en verkleint het de kans op hartziektes en hartfalen.

Taro gezond | Voor de huid

Waarom is taro gezond voor de huid? Het bevat namelijk veel Vitamine E en A. Deze vitamines zorgen ervoor dat dat de huid gezond blijft. Wonden en vlekken genezen sneller, en rimpelvorming wordt bestreden. Deze vitamines zijn ook belangrijk voor de elasticiteit van de huid.

Taro gezond | Voor het gezichtsvermogen

Er is nog een reden waarom taro gezond is. Het is namelijk goed voor het gezichtsvermogen. Dit komt met name door de vitamine A gehalte en de beta-caroteen in de taro. Vitamine A is vooral goed voor de nachtzicht. Daarnaast verkleint het ook de kans op leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (maculadegeneratie), zoals staar.

Taro gezond | Voor het immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordeel is natuurlijk dat de taro wortel en het taro blad je immuunsysteem een boost geven, waardoor het je lichaam beter gaat beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Dit komt vooral de hoge gehalte aan antioxidanten zoals Vitamine C en A. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat het immuunsysteem optimaal kan werken. Hierdoor verklein je de kans op aandoeningen als kanker en allerlei hartziektes.

Taro gezond | Tegen bloedarmoede

Aangezien de arbi wortel (taro wortel) en het arbi blad (taro blad), beide rijk zijn aan mineralen, kunnen ze goed van toepassing zijn bij mensen met bloedarmoede. Bloedarmoede is vaak het gevolg van een langurige ijzertekort. Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed. Dit komt vooral door de mineralen ijzer en koper. Vooral ijzer is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Koper zorgt er weer voor dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine. Je hebt dus sowieso beide mineralen nodig. Daarnaast verbeteren ze ook de bloedsomloop door het hele lichaam. De ijzeropname wordt daarnaast ook nog is verhoogd door de aanwezigheid van Vitamine C. Ijzerrijke voeding voorkomt dus ijzertekort, waardoor het aandoeningen als bloedarmoede voorkomen.

Taro gezond | Voorkomt kanker

Tenslotte verkleint cocoyam (taro) ook de kans op kanker. Dit komt doordat cocoyam rijk is aan antioxidanten. Denk hierbij aan de vitamines A en C en Cryptoxanthine, die in ons lichaam wordt omgezet tot vitamine A. Deze antioxidanten elimineren vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen kunnen de oorzaak zijn van celmutaties, waardoor kanker kan ontstaan. Door regelmatig cocoyam wortel te eten verklein je vooral de kans op lonkanker en mondkanker.

Hopelijk is het nu een stuk duidelijk waarom taro gezond is. Voeg het daarom toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van taro wortels.

 

 

Photo by Tim Evanson / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter