Voeding

Taugé gezond? 10 voordelen van taugé

taugé gezond | taugé | voordelen van taugé
Geschreven door Bodyheal

Niet iedereen zal taugé kennen. Het kom voor in loempia’s maar is ook in veel andere gerechten te gebruiken. Maar is taugé gezond? In dit artikel gaan we kijken naar alle voordelen van taugé, maar eerst even kijken wat taugé nou precies is.

Wat is taugé?

Taugé, wordt ook wel sojascheuten genoemd. Het is eigenlijk een ontkiemde mungboon. Als je dat eenmaal weet, dan herken je de vorm van taugé ook direct. Taugé wordt veel gebruikt in Oosterse gerechten en zit boordevol voedingsstoffen.

Taugé gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

In 2011 werden resultaten van een onderzoek gepubliceerd in het Journal of food Biochemistry. Uit het onderzoek bleek dat taugé extracten bloeddrukverlagende eigenschappen had. Taugé stimuleert namelijk een bepaalde angiotensine I-converterend enzym, waardoor de bloeddruk op een natuurlijke wijze wordt verlaagd. Dankzij deze eigenschap behoort taugé dus tot de natuurlijke bloeddrukverlagers.

Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de werkingen van zowel verse taugé extract als gedroogde poederextract en geconcentreerde extract. Uit het onderzoek bleek dat het gedroogde poederextract het minst werkzaam was. De andere twee extracten hadden wel duidelijke positieve werkingen. Volgens onderzoekers zal je echter alleen effecten zien bij het gebruik van extracten. Bij het eten van gewone taugé is het effect erg klein of je zou erg veel taugé moeten eten. Het sap van taugé zou volgens onderzoekers wel een aanzienlijk bloeddrukverlaging kunnen veroorzaken.

Taugé gezond tegen kanker

Wist je dat taugé gezond is voor kankerpatiënten? Tsjechische onderzoekers hebben in 2006 een onderzoek uitgevoerd, waarbij het ze opviel dat taugé een bepaalde stof bevat die erg lijkt op een lichaamseigen stof, die kanker bestrijdt. Deze kanker bestrijdende stoffen worden afgescheiden door de alvleesklier. Het stofje in taugé heet ribonuclease. Tijdens het onderzoek bleek deze enzym beter te werken bij het bestrijden van tumoren dan het lichaamseigen variant.

Taugé gezond | Voor spiermassa

Vooral voor vegetariërs, die spiermassa willen kweken, is taugé een ideale bron van eiwitten. In tegenstelling tot veel andere groentesoorten bevat taugé meer eiwitten dan koolhydraten. Daarnaast bevat het ook veel vitamines en voedingsstoffen, die je goede spiergroei alleen maar goede zullen doen.

Taugé gezond voor de huid

Ook is taugé gezond voor de huid en haren. taugé bevat namelijk fyto-oestrogenen, die de aanmaak van allerlei belangrijke stoffen voor de huid zoals collageen en elastine stimuleren. Het regelmatig eten van taugé vertraagt dus het proces van veroudering van de huid, doordat het slappe en uitgedroogde huid tegen gaat.

Taugé gezond tegen bloedarmoede

Weer een ander reden waarom taugé gezond is, is omdat het rijk is aan de mineraal ijzer. Ijzer is een erg belangrijk mineraal. Een tekort aan ijzer is de meestvoorkomende oorzaak van bloedarmoede, aangezien ijzer noodzakelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Als een kers op de taart bevat taugé ook nog is Vitamine C. Behalve dat Vitamine C een zeer sterke antioxidant is, verhoogt het ook de absorptie van ijzer. Door het regelmatig eten van taugé kan je bloedarmoede zowel voorkomen als behandelen. Ijzerrijke voeding kan dus, bloedarmoede dat veroorzaakt wordt door ijzertekort zowel genezen als voorkomen.

Taugé gezond | Klachten in de menopauze

Taugé blijk ook goed te zijn voor klachten tijdens de menopauze. Hierbij kan je denken aan hartkloppingen of opvliegers. Al deze klachten behoren tot de symptomen van een verminderde oestrogeen niveau. Taugé kan deze klachten verminderen, doordat het veel fyto-oestrogenen bevat. Fyto-oestrogenen hebben een zwak maar oestrogeenachtige werking. Aangezien de gehalte aan oestrogenen zo ‘minder’ snel daalt worden de klachten vaak ook minder.

Taugé gezond | Natuurlijke cholesterolverlager

De volgende reden waarom taugé gezond is, heeft te maken met cholesterol. Het blijk namelijk dat taugé de cholesterol kan verlagen. Dit komt volgens onderzoekers doordat taugé een goede bron van lecithine is. Lecithine blijkt de slechte LDL cholesterol te verlagen. Voor nog meer cholesterolverlagende voeding lees je het artikel ‘natuurlijke cholesterolverlagers‘.

Taugé gezond voor de lever

Ook je lever zal blij zijn als je meer taugé gebruikt. Lecithine blijk namelijk behalve de slechte LDL cholesterol namelijk ook het levervet verminderen. Te veel levervet kan leververvettingen veroorzaken. Leververvetting kan weer een oorzaak worden van allerlei leverstoornissen. Je kan de risico op allerlei leverstoornissen dus gemakkelijk voorkleinen, door regelmatig taugé te eten.

Taugé gezond voor hart en vaatziekten

Dat taugé gezond is voor het hart staat vast! Het helpt om hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit doet het op verschillende manieren. Ten eerste verlaagt het de bloeddruk. Hoge bloeddruk is een van de meestvoorkomende oorzaken voor het ontstaan van allerlei hart- en vaatziekten. Een ander veelvoorkomend oorzaak is een te hoge cholesterol. Ook hier heeft taugé een positieve werking op, als je kan lezen in de alinea hierboven. Door de slechte LDL cholesterol te verlagen, gaat het ook ontwikkeling van bloedvatverkalking (atherosclerose) tegen. Bloedvatverkalking kan de bloedvaten blokkeren, waardoor er geen of onvoldoende bloed kan stromen.

Taugé gezond | Verstoppingen

Tenslotte is er nog een reden waarom taugé gezond is. Aangezien taugé rijk is aan vezels en vezels de darmwerking stimuleren, kan het gebruikt worden om verstoppingen te verminderen en te voorkomen.

Taugé gezond | Oppassen met rauwe taugé tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap mag je in principe bijna alles eten. Rauwe taugé en andere kiemgroenten wordt echter afgeraden tijdens de zwangerschap. taugé zelf is niet schadelijk voor je maar het kan zijn dat deze groente de listeria bacterie bevatten. Eenmaal verhit of gekookt kan je het gerust eten. Een lekkere wok is dus geen enkel probleem. In gekookte toestand zullen de meeste voordelen helaas wel wat vermindert zijn maar het zal de zwangerschap zeker alleen maar goed doen.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat taugé gezond is en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin daarom vandaag nog met het eten van taugé.

 

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter