Medisch Voeding

Te lage bloeddruk? Lage bloeddruk verhogen | symptomen en oorzaken

bloeddruk verhogen | lage bloeddruk verhogen | lage bloeddruk | te lage bloeddruk |
Geschreven door Bodyheal

Te lage bloeddruk? Vaak horen we juist het tegenovergestelde, namelijk een te hoge bloeddruk. Het is echter een bekend probleem. Lage bloeddruk verhogen kan soms erg makkelijk zijn. Hiervoor moeten de oorzaken van de lage bloeddruk wel bekend zijn. In dit artikel gaan het hebben over de oorzaken van te lage bloeddruk, gevolgen van te lage bloeddruk, symptomen van te lage bloeddruk en tenslotte nog natuurlijke behandeling om lage bloeddruk te verhogen.

Wat is lage bloeddruk?

Er is al sprake van een te lage bloeddruk als je onderdruk lager is dan 70 en je bovendruk lager is dan 110. Je zou zeggen dat een lage bloeddruk goed is. Normaal gesproken is dat ook het geval, mensen met een goede conditie hebben namelijk een lage bloeddruk. Dus houdt daar rekening mee als je een atleet of een sporter bent. Ben je geen sporter of atleet? Dan is er wel een reden om je zorgen te maken. Er is dan namelijk een andere oorzaak voor de lage bloeddruk. De oorzaak hoeft natuurlijk niet heel ernstig te zijn.

Symptomen van lage bloeddruk

Een te lage bloeddruk kan veel verschillende symptomen hebben. Het is fijn om de symptomen van lage bloeddruk te kennen. Zo weet je meteen of je te maken hebt met een te lage bloeddruk.

Flauwvallen

Als gevolg van een te lage bloeddruk kan het voorkomen dat je flauwvalt. Het heeft te maken met de hoeveelheid bloed die in je hersenen komt. Als dit te weinig is kan je dit ervoor zorgen dat je flauwvalt.

Duizeligheid of Licht in het hoofd

Duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd kunnen ook voorkomen als gevolg van een te lage bloeddruk. Duizeligheid kan ertoe leiden dat men flauwvalt. Ook hierbij is de geldt het dus dat er te weinig bloed naar de hersenen gaat, wat resulteert als duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd.

Concentratie problemen

Een te lage bloeddruk kan ook zorgen voor concentratieproblemen, waardoor je meer moeite zal hebben met het uitvoeren van bepaalde handelingen dan normaal.

Uitdroging en veel dorst

Water drinken is natuurlijk niet schadelijk. Maar mensen met een te lage bloeddruk kunnen soms erg veel dorst hebben. Dit komt door een tekort aan bloedplasma. Bloedplasma is het vocht waarin alle rode bloedcellen en witte bloedcellen zich bevinden. Je zal dan merken dat je meer dorst hebt dan normaal.

Raar en wazig gezichtsveld

Een raar en wazig gezichtsveld komt voor als men opeens snel opstaat. Meestal in combinatie met een licht gevoel in de hoofd. Mocht dit vaak voorkomen behalve bij het opstaan dan kan de oorzaak hiervoor een lage bloeddruk zijn.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom bij een lage bloeddruk. Het namelijk zo dat je bloed alle voedingsstoffen door je lichaam vervoert. Bij mensen met een lage bloeddruk duurt dit proces langer, waardoor vermoeidheid kan optreden.

Depressie

Depressie is een andere symptoom van een te lage bloeddruk. Je hersenen hebben namelijk allerlei voedingsstoffen nodig om bepaalde hormonen te maken zoals serotonine. Serotonine, ook wel gelukshormoon genoemd, speelt een belangrijk rol bij de stemming en humeur van mensen. Zonder deze voedingsstoffen zal je dus tekort komen aan bepaalde hormonen.

Misselijkheid

Doordat er minder bloed wordt gepompt door je lichaam, zal er ook minder bloed naar je darmen en andere organen gaan. Dit kan leiden tot misselijkheid.

Kortademig

Door een te lage bloeddruk gaan ook de spieren minder goed functioneren. Hierdoor kan het ook de ademhaling belemmeren, waardoor je minder diep kan ademhalen.

Koude huid

Het is onderhand duidelijk dat bij een te lage bloeddruk minder bloed wordt gepompt door je lichaam. Dit geldt dus ook voor je huid. Doordat er minder bloed wordt gepompt kan de temperatuur van je huid dalen, waardoor het kouder wordt dan normaal.

Oorzaken van lage bloeddruk

Er kunnen erg veel oorzaken zijn voor een lage bloeddruk. Acute oorzaken van een lage bloeddruk kunnen bloedverlies of vochtverlies in grote hoeveelheden zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor interne bloedingen. Maar het kan ook andere redenen hebben die bijvoorbeeld te maken hebben met een verzwakking van je hartspieren. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van een te lage bloeddruk.

Te lage bloeddruk door hartproblemen

Zoals in de alinea hierboven al staat, mensen met hartproblemen kunnen last hebben van een lage bloeddruk. Het hart heeft dan onvoldoende kracht om de bloed goed door het lichaam te pompen, waardoor men een lage bloeddruk zal hebben. Hier is helaas weinig aan te doen, behalve de conditie zo goed mogelijk te houden. Voldoende bewegen dus!

Te lage bloeddruk door bloedarmoede

Bij bloedarmoede heb je bloed een tekort aan rode bloedcellen. Het is dan dus belangrijk om deze tekort aan te vullen. Voor de aanmaak van de rode bloedcellen is het belangrijk dat je voldoende foliumzuur, ijzer en koper naar binnen krijgt. Eet daarom voeding die hier rijk aan is zoals spinazie of komkommer.

Te lage bloeddruk door ernstige infecties

Met een ernstige infectie kan levensgevaarlijk zijn. Als je lichaam niet meer in staat is om de infectie te bestrijden komt het in je bloedbaan terecht. Het zal zich vervolgens verspreiden door heel je lichaam en al je organen. Dit is een levensgevaarlijke situatie, waarbij je bloeddruk drastisch daalt. Een ernstige infectie wordt behandelt in de ziekenhuis, op de afdeling intensive care.

Te lage bloeddruk door bloedverlies

Bloedverlies is natuurlijk ook een oorzaak voor een lage bloeddruk. Dit geldt zowel voor inwendige als uitwendige bloedverlies. Het kan levensgevaarlijk als men te veel bloed verliest. Als er weinig bloed stroomt door je lichaam, zullen je organen weinig voedingstoffen en zuurstof krijgen. Hierdoor zullen ze minder goed functioneren, wat weer kan leiden tot allerlei aandoeningen. Bij bloedverlies kan je natuurlijk ook denken aan de menstruatie bij vrouwen. Als dit langer duurt dan normaal, of bij meer bloed verlies dan normaal is het belangrijk dat men naar een arts gaat om de oorzaak hiervan te achterhalen.

Bij gebruik van bloedverdunners kan een klein wondje zelfs leiden tot behoorlijk veel bloedverlies pas daarom goed op.

Te lage bloeddruk door zwangerschap

Tijdens een zwangerschap stroomt de bloed van een vrouw ook door de bloedvaten van het foetus, daarom is het logisch dat de bloeddruk dan verlaagt. Hier hoef je je dan ook niet echt zorgen om te maken.

Te lage bloeddruk door uitdroging

Aangezien ons bloed voor een groot gedeelte uit water bestaat, is het vrij logisch dat een tekort aan water resulteert tot een lage bloeddruk. Droog jezelf dus vooral niet uit en drink voldoende water! Het wordt bovendien nog gevaarlijker als je je in een warme land bevindt. Door het zweten zal namelijk veel zout uit je lichaam komen. Zout houdt namelijk de vocht vast in je lichaam. Zonder zout zal je lichaam dus minder vocht kunnen vasthouden. Uitdroging kan ook veroorzaakt worden door diarree of hoge koorts.

Te lage bloeddruk door allergie

Te lage bloeddruk kan ook komen een ernstige allergische reactie. Tijdens een ernstige allergische komt veel histamine vrij. Hierdoor worden de bloedvaten verwijdt. Dit leidt tot een sterke verlaging van de bloeddruk. Als gevolg van een ernstige allergische reacties kunnen mensen zelfs overlijden. Er zijn veel gevallen bekend, dat mensen overlijden door wespensteken of pinda’s.

Te lage bloeddruk door te lage bloedsuikerspiegel

Vooral voor mensen met diabetes maar ook voor anderen zorgt een lage bloedsuikerspiegel voor allerlei klachten. Dit kan overigens verschillen per persoon. Bij sommige mensen zorgt het lichaam ervoor dat de lever tijdig glucose aanmaakt. Ook andere problemen van het hormonale stelsel (behalve diabetes, lage bloedsuikerspiegel) kunnen een te lage bloeddruk veroorzaken.

Te lage bloeddruk door medicatie

Een te lage bloeddruk kan ook komen door het gebruik van verschillende medicatie zoals bloeddrukverlagers. Medicatie die bloeddruk kunnen verlagen zijn onder andere

Tenslotte kan een lage bloeddruk ook worden veroorzaakt door het gebruik van alcohol.

Hoe kan je lage bloeddruk verhogen?

Wil je je bloeddruk verhogen en een lage bloeddruk voorkomen? Dan moet je eerst weten wat de oorzaak is van de bloeddruk. Afhankelijk van de oorzaak zullen er mogelijkheden zijn om je bloeddruk te verhogen.

lage bloeddruk verhogen met zoutwater

Je kan je bloeddruk verhogen door zoutwater te drinken of gewoon meer zout te gebruiken in je voeding. Zout houdt water vast in je lichaam. Hierdoor zal de vochtgehalte in je aderen ook stijgen, waardoor je bloeddruk verhoogt. Om zoutwater te maken, neem je een glas water en doe je daar een theelepeltje zout bij. Roer het geheel even en drink het als je denkt dat je bloeddruk daalt. Let echter wel op dat dit niet aangeraden wordt voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

Lage bloeddruk verhogen door benen te verhogen

Als je last hebt van lage druk dan kan je het beste liggen met je benen omhoog. Je kan hiervoor een kussen gebruiken of iets dergelijks. In de meeste gevallen herstelt je bloeddruk zich weer. Mocht dat niet het geval zijn en heb je vaak een lage bloeddruk? Dan is het slim om een arts te bezoeken.

Tips om lage bloeddruk te voorkomen

 • Probeer niet veel te zweten. Zweten verlaagt namelijk je bloeddruk.
 • Drink voldoende water.
 • Probeer altijd eten en drinken bij de hand te hebben.
 • Vermijd cafeïnehoudende drankjes.
 • Vermijd alcohol.
 • Pas je voedingspatroon aan. Kies voor een gezonde voeding met vaste voedingsritme.
  • Zuivelproducten
  • Genoeg groente en fruit.
 • Meet dagelijks je bloeddruk. Als je vaak last hebt van lage bloeddruk, is het verstandig om een arts te benaderen.

Heb je last van hoge bloeddruk? Wacht dan even met het gebruiken van bloeddrukverlagende medicijnen! Lees het artikel over natuurlijke bloeddrukverlagers. Een andere gerelateerde artikel die je wellicht ook interessant vindt is het artikel over bloeddrukschommelingen. Hierin worden alle bekende oorzaken en gevolgen van bloeddrukschommelingen besproken.

 

Photo by Tunstall / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter