Dat teveel zout ongezond is, weet vrijwel iedereen. Toch werd dat voor een lange tijd verwaarloosd. Gelukkig merk ik tegenwoordig dat mensen in mijn eigen omgeving langzamerhand meer verantwoord omgaan met hun zoutconsumptie. Bij zoutcomsumptie denken de meeste mensen alleen aan het zout dat ze op hun eten strooien. Ze vergeten dan dat in ruim 75 procent van de dagelijkse zoutinname bestaat uit zout in kant en klare producten. Denk hierbij aan snacks, brood en natuurlijk maaltijden. Teveel zoutgebruik kan erg vervelende nadelen hebben op het lichaam. Zo is uit verschillende onderzoeken gebleken dat teveel zout de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Waarom zou je deze nadelen niet vermijden als je dat kan? Uiteraard is de beste en meest voor de hand liggende oplossing hiervoor, gewoon minder of geen zout gebruiken. Dat is echter vrijwel onmogelijk voor sommige mensen, aangezien ze de voeding anders smaakloos vinden. Daarom gaan we vandaag kijken welke gezondere zoutvervangers er zijn. Maar eerst gaan we even uitleggen waarom teveel zout ongezond is.
Waarom is teveel zout ongezond en gevaarlijk?
De scheikundige naam van zout is natriumcholoride. Bij teveel zoutgebruik krijg je dus teveel natriumchloride binnen. De oorzaak van de meeste problemen zijn afkomstig door een teveel aan natrium. Natrium zorgt in het lichaam voor de vochtbalans in het lichaam en daarmee ook voor de bloeddruk. Bij teveel zout gebruik kan er teveel vocht in de bloedvaten terecht komen, waardoor de bloeddruk gaat stijgen. Daarnaast kan een teveel aan natriumchloride ook nierklachten veroorzaken. Dit heeft te maken met het feit dat je nieren de zout gehalte in het lichaam regelen. Als je dus teveel zout gebruikt, moeten je nieren harder werken om de juiste balans te behouden. Tenslotte is het ook bekend dat natrium samen met calcium je lichaam verlaat. Dat betekent dus dat bij teveel natrium uitscheiding, je ook een tekort aan calcium zou kunnen krijgen. Dit kan weer leiden tot botontkalking.
Kortom, de reden waarom teveel zout ongezond is, heeft te maken met een teveel aan natrium. De meestvoorkomende klachten zijn hoge bloeddruk, nierklachten en botontkalking.
Hoeveel zout gebruiken we en wat is dagelijkse aanbevolen hoeveelheid?
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een Nederlander gemiddeld negen gram zout per dag gebruikt. Dit heeft te maken met het feit dat zout wordt toegevoegd aan allerlei producten, waar de meeste mensen niet eens op de hoogte van zijn. De aanbevolen bovengrens van de zout inname per dag is slechts zes gram. De gemiddelde Nederlander gebruikt dus ruim 50% teveel zout. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk m zelf voor te bereiden in plaats van kant en klare maaltijden te kopen. Even belangrijk is het kijken naar de toegevoegde stoffen van de producten die je aankoopt. Lees dus goed het etiket voordat je iets aankoopt. Op deze manier kan je je zoutconsumptie aanzienlijk verlagen. Als je daarnaast nog gebruikt maakt van de gezondere zoutvervangers die allemaal op een rijtje hebben staan kan het zeker niet meer mis gaan!
Kortom, een gemiddelde Nederlander gebruikt 9 gram zout per dag, terwijl de aanbevolen hoeveelheid slechts 6 gram is.
Zoutvervangers die minder zout bevatten
Tegenwoordig zijn er een aantal ‘zoutvervangers‘ die zout bevatten in mindere mate. De bekendste voorbeelden zijn JoZo en Lo Salt. In deze twee zoutvervangers is een gedeelte van de natrium vervanger door andere mineralen zoals Kalium, Calcium of Magnesium. Door deze mineralen wordt de smaak van deze zoutvervangers echter vaak anders. Veel mensen vinden deze zout dan ook dat ze een beetje bitter of metaalachtig smaken. Om dit te voorkomen voegen sommige fabrikanten ook andere stoffen toe. Tenslotte kan het gebruik van deze zoutvervangers ook gevaarlijk zijn voor sommige mensen. Zo worden mensen met een slechte nierfunctie afgeraden deze zoutvervangers te gebruiken. Ook mensen die bepaalde medicatie gebruiken zoals ACE-remmers (bloeddrukverlagende medicijnen) en diuretica (plaspil of plastablet).
Kortom, je zou deze zoutvervangers kunnen gebruiken als je goed functionerende nieren hebt en geen ACE-remmers of diuretica gebruikt. Het is echter niet de beste alternatief voor zout.
Gezonde zoutvervangers
Nu gaan we eindelijk kijken naar de gezonde zoutvervangers. Gezonde zoutvervangers zijn natuurlijke producten die een zure of zoute smaak hebben. Door het toe te voegen aan je maaltijden kan je een heerlijke, smaakvolle maaltijd voorbereiden, die toch zoutarm is. We hebben de tien beste gezonde zoutvervangers voor je uitgekozen en er ook bij vermeldt waar je ze voor kan gebruiken. Lees dus snel verder!
Gezonde zoutvervangers | Paprika
We willen het rijtje graag beginnen met paprika. Veel mensen zullen waarschijnlijk al paprika poeder thuis hebben liggen. Er zijn allerlei verschillende soorten paprika te koop. Je kan zowel zoete als pittige paprika poeder kopen. Behalve paprika poeder kan je uiteraard ook verse, gesneden paprika gebruiken in je gerechten. Enkele voorbeelden waar je paprika poeder voor zou kunnen gebruiken zijn omelet, pasta, vlees- en aardappelgerechten.
Gezonde zoutvervangers | Azijn
Om een heerlijk, pittige smaak toe te voegen aan onder andere vis gerechten en salades kan azijn een uitstekende optie zijn. Aangezien er veel verschillende azijnsoorten zijn, kan je zelf kiezen welke het beste bij je gerechten past. Ben je op zoek naar een pittige azijnsoort die perfect past bij je visgerecht? Dan kan ik je uit mijn eigen ervaring balsamico azijn aanraden.
Gezonde zoutvervangers | Citroen
Veel vrouwen, die vaak in de keuken zijn, zullen deze gezonde zoutvervanger zeker ook kennen. Dat is maar goed ook, want citroen is erg gezond en geeft een frisse en rijke smaak aan je maaltijden. Het kan gebruikt worden in diverse maaltijden. Zelf raad ik je aan om het vooral te gebruiken in vis- en kipgerechten. Daarnaast geeft het ook een bijzonder verfrissend smaak aan salades.
Gezonde zoutvervangers | Uien
Uien zijn zonder twijfel de meest bekende smaakversterkers voor een maaltijd. Ze zijn dan ook in de meeste maaltijden gewoon te gebruiken. Ze zijn zowel rauw als gebakken te gebruiken. Gebakken uien zijn heerlijk met aardappelen, vlees gerechten en in soep. Rauwe uien zijn weer goed te gebruiken in salades. Uien zijn echte gezonde zoutvervangers. Het heeft namelijk ontzettend veel voordelen voor ons lichaam.
Gezonde zoutvervangers | Rosemarijn en tijm
Een combinatie van rozemarijn en tijm kan je maaltijden omtoveren naar iets speciaals. Deze twee smaakgevers zorgen vooral samen voor een rijke smaak, waardoor je de afwezigheid van zout in je maaltijd zeker niet zal missen. Je kan het gebruiken in maaltijden met groente, vlees en vis, soep en uiteraard ook in marinades.
Gezonde zoutvervangers | Kruidnagel
Als we het over gezonde zoutvervangers hebben, kunnen we de kruidnagel natuurlijk niet vergeten. Het is te gebruiken in allerlei maaltijden en smaakt het beste in combinatie met peper, waar we in het volgende kopje iets over gaan vertellen. Om ze te gebruiken maal je zowel de kruidnagel, als de peper eerst fijn voordat je ze gebruikt. Het is wel belangrijk dat je kruidnagel met mate gebruikt. Kruidnagels zijn vooral aan te raden in warme maaltijden of vlees. De kruidnagels kan je in zijn geheel in de vlees prikken voor het bakken. Aangezien ze na het bakken meestal nog een sterke smaak hebben, wordt aangeraden om de kruidnagels voor het eten te verwijderen.
Gezonde zoutvervangers | Cayenne peper
Voor de mensen onder ons die hun maaltijden graag pittig willen hebben, is er cayenne peper. Je kan cayenne peper toevoegen in alle maaltijden. Van soep tot vlees- en groente gerechten. Zo zal je zeker geen moment denken aan het feit dat je maaltijd helemaal geen zout bevat. Let er echter wel op dat je het mate gebruikt, want teveel is nooit gezond!
Gezonde zoutvervangers | Basilicum
Een andere gezonde zoutvervanger is basilicum. Het wordt niet voor niets erg veel gebruikt in Italiaanse gerechten. Het is diverse maaltijden te gebruiken. Denk hierbij aan salades, soepjes, pesto en uiteraard pasta. Door het creëren van een mintig en peperig smaak en geur, kan basilicum de finishing touch zijn voor vrijwel elke maaltijd.
Gezonde zoutvervangers | Peterselie
Tenslotte is er nog de bekende peterselie. Ondanks dat het erg bekend is in Nederland, wordt het naar mijn mening toch niet voldoende gebruikt. Het is naast zijn decoratieve doeleinden ook geschikt als een goede smaakgever en zoutvervanger. Vooral in combinatie met andere groente zoals een teentje knoflook kan het je maaltijd omtoveren naar iets speciaals. Het is te gebruiken in gerechten met vis, schaal en schelpdieren, vlees en gevogelte, aardappelen, eieren, pasta, groente en uiteraard in soep, dressings en marinades.
Hopelijk begrijp je na het lezen van dit artikel waarom teveel zout ongezond is en hoe je zoutconsumptie kan verminderen. Door je zoutgebruik te vervangen door gezonde zoutvervangers kan je zelf kijken welke zoutvervangers voor jou het meest geschikte zijn. Dit kan uiteraard verschillen per gerecht. Probeer ze daarom uit en deel je eigen ervaringen in reacties!