Voeding

Tijm gezond | Waarom is tijm olie gezond? Alle voordelen van tijm

Tijm gezond | tijm olie | tijm thee | voordelen van tijm
Geschreven door Bodyheal

Tijm is een heerlijk ruikende plant die zowel vers als gedroogd wordt gebruik. Dat tijm gezond is staat vast. Dat betekent dus ook dat tijm olie gezond is. Tijm olie bevat voor een grote deel de genezende bestandsdelen in tijm. Tijm wordt veel gebruikt in de keuken als smaakgever voor verschillende gerechten. Maar tijm thee is ook behoorlijk populair aan het worden. Tijm thee heeft namelijk ook heel veel gezondheidsvoordelen en kan gebruikt worden als een natuurlijke medicijn tegen verschillende aandoeningen en klachten.

Tijm als een natuurlijke ontstekingsremmer

Tijm bevat etherische olie. Dat is ook een van de belangrijkste reden waarom tijm gezond is en dat maakt tijm ook een sterke natuurlijke ontstekingsremmer. De belangrijkste bestandsdelen van de etherische olie in tijm zijn thymol, carvacrol en terpeen. Met name de eerste twee bestandsdelen zorgen voor de ontstekingsremmende werking van tijm. Hierdoor is het een natuurlijke middel tegen bactierien, schimmels, virussen, infecties als candida en allerlei worminfecties en ontstekingen als sinusitis, psuedokroep en blaasontsteking. Om te profiteren van de voordelen van tijm kan je het natuurlijk gebruiken in verschillende gerechten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van tijm olie. Het is daarnaast ook mogelijk om van de voordelen van tijm te profiteren door tijm thee te maken van de verse tijm blaadjes of gewoon tijm thee te kopen.

Tijm gezond | Voor de huid

Dankzij zijn antibacteriële, rustgevende en genezende werking kan tijm ook gebruikt worden bij allerlei wonden. Dit wordt vaak gedaan door middel van kompressen met de aftreksel van tijm. Behalve bij wonden kunnen tijm kompressen ook gebruikt worden bij eczeem, acne, psoriasis, abcessen, wratten, waterpokken en nog meer huidaandoeningen. Behalve kompressen kan je hiervoor ook een bad met tijm nemen.

Tijm gezond | Spierpijn

Dit is vooral van belang voor sporters. Heb je wel eens last van spierpijn na een zware training in de sportschool? Dan kan tijm je spierpijn verlichten. Neem een heerlijke bad met tijm, maak gebruik van een tijm kompres of smeer de plaatsen met pijn in met tijm olie. Een tijm bad helpt daarnaast ook je zenuwen te ontspannen, verlicht klachten van reumatoïde artritis, verlicht stijve spieren en nog veel meer. Ook drukke en onrustige kinderen worden aanzienlijk rustiger en slapen beter na een tijm bad.

Tijm thee gezond | Vermoeidheid

Tijm heeft ook een energie opwekkend werking, daarom gaat het vermoeidheid tegen. Het helpt zowel tegen fysieke als tegen geestelijke vermoeidheid. Drink daarom een kopje tijm thee voordat je dag begint en geniet van de vele voordelen van tijm.

Tijm gezond | Natuurlijke antidepressiva

Dankzij zijn rustgevende werking is tijm ook een natuurlijke antidepressiva. Het verdrijft de melancholie uit het bloed. melancholie is een gemoedstoestand die dreigt naar depressie. Je kan gebruik maken van deze voordeel maken door middel van het inademen van de damp van tijm olie. Hiervoor heb je een verdamper nodig. Deze therapie wordt ook wel aromatherapie genoemd. Een heerlijke tijm bad kan hier echter ook ideaal voor zijn.

Tijmthee voor gezond de spijsvertering

De gezonde werking op de spijsvertering kom met name door de stoffen thymol, carvacrol en terpeen. Deze stoffen zitten in tijm olie. Dankzij deze stoffen verlicht tijm olie ook een opgeblazen gevoel en zorgt het ervoor dat maaltijden beter verteerbaar zijn. Daarnaast wordt tijm olie ook gebruikt bij behandelingen van verschillende parasieten, worminfecties zoals darmwormen, vergiftigingen. Diarree stoppen is ook geen enkel probleem voor tijm olie. Verder helpt het bij winderigheid, diverse maag en darmstoornissen en krampen. De ideale manier om gebruik te maken van deze voordelen voor de spijsvertering is door tijm thee te gebruiken. Tijm thee gaat langs de gehele spijsverteringsstelsel en zal het beste behandeling bieden voor deze klachten.

Tijm olie gezond | Versterkt het immuunsysteem

Tijm en tijm olie bevatten veel verschillende fytonutriënten (plantaardige voedingsstoffen) en essentiële oliën. De essentiële oliën bevatten veel thymol, net zoals rozemarijn en oregano. Onder andere thymol maar ook veel andere stoffen in tijm versterken het immuunsysteem. Tijm stimuleert ook de productie van witte bloedlichaampjes en werkt antibacterieel. Hier heeft het immuunsysteem ook baat bij. Het gebruiken van tijm en tijm olie is dus een ideale en gezonde manier om je immuunsysteem te versterken.

Gezond afvallen met tijm thee

Gezond afvallen? Tijm thee kan zeker goed van pas komen. Tijm activeert namelijk de vetverbranding en geeft je een boost van energie, waardoor niet snel en niet veel zal gaan eten. Een lekker kopje tijm thee per dag kan dus zeker helpen tijdens je dieet.

Tijm gezond | Gaat DNA-schade tegen

Tijm bevat veel antioxidanten. De meest sterke antioxidanten in tijm zijn apigenine, naringenine, luteoline en thymonine. Deze antioxidanten bestrijden de vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor DNA-schade. Teveel DNA-schade kan leiden tot veel ernstige ziektes zoals kanker. Bovendien heeft tijm nog een voordeel voor de DNA. Het bevat behoorlijk veel mangaan. Mangaan is een belangrijk bestandsdeel voor de vorming van DNA.

Tijm tegen hoofdpijn

Volgens Rembert Dodoens, grondlegger van de kruidenwetenschap, kan tijm helpen tegen hoofdpijn. Hiervoor heb je de aftreksel van tijm nodig. Dip hier een doekje in en plaats het vervolgens op je hoofd. De pijn zal vervolgens afnemen. Het helpt ook tegen slapeloosheid en tegen astma. Het is dus ideaal om voor het slapen gaan te gebruiken voor een goede nachtrust. Vroeger werden de tijmkoppen en andere kruiden in de kussens voor een goede rust.

Andere voordelen van tijm

 • Tijm thee kan helpen tegen hoesten.
 • Tijm heeft een bloedzuiverend werking.
 • Tijm voorkomt vanwege zijn hoge ijzer gehalte bloedarmoede (14 gram tijm is genoeg voor de ADH ijzer).
 • Tijm kan ook gebruikt worden als een gezonde zoutvervanger. Vooral in combinatie met wat rozemarijn kan het ervoor zorgen, dat je maaltijden zonder zout, heerlijk gaat vinden.
 • Vanwege de hoge vitamine K gehalte
  •  Is tijm een natuurlijke natuurlijke bloedverdunner en dus ook een natuurlijke bloeddrukverlager. Vitamine K helpt namelijk om bloedpropjes, bloedstolling en  hersenbloedingen te voorkomen.
  • Zorgt het voor de bot-stofwisseling.
  • houdt het de bloedvaten soepel.
  • houdt het de botten en tanden sterk.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat tijm gezond is en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze gebruiken. Begin daarom vandaag nog met het gebruiken van meer tijm producten zoals tijm olie, tijm thee en een tijm bad en profiteer van de vele voordelen van tijm.

Photo by Patent and the Pantry / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

1 Reactie

Laat een Reactie achter