Voeding

Zijn tomaten gezond? Waar zijn tomaten goed voor?

tomaten gezond | tomaten goed voor | voordelen van tomaten | tomaten | tomaat
Geschreven door Bodyheal

Een paar honderd jaar geleden dacht men dat tomaten giftig zijn. Nu weet vrijwel iedereen dat tomaten gezond zijn. Maar weet jij waar tomaten goed voor zijn? De voordelen van tomaten zijn echt onbegrensd. Helaas wordt er tot op de dag van vandaag nog veel verandert aan de genen van tomaten, waardoor ze allerlei gezondheidsvoordelen kunnen verliezen.Dit wordt gedaan om allerlei redenen als langere houdbaarheid en betere smaak. Toch blijft de tomaat veel voordelen hebben. In dit artikel gaan we ze allemaal behandelen.

Tomaten gezond | Kanker voorkomen

Dat tomaten gezond zijn wist je vast wel. Maar wist je ook dat ze kanker helpen voorkomen? Dit komt dankzij de vele antioxidanten in tomaten. Met name de betacaroteen lycopeen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat groente en fruitsoorten die lycopeen bevatten kanker helpen voorkomen. Tomaten helpen vooral bij het voorkomen van prostaatkanker, maagkanker, baarmoederhalskanker, kanker van het spijsverteringskanaal en longkanker. Onderzoekers hebben aangetoond dat het gebruik van 400 gram tomaten per week in twee porties leidt tot 21% tot 34% afname op de kans op prostaatkanker. Verder is er ook aangetoond dat de kans op baarmoederhalskanker bij vrouwen met een hoge lycopeen gehalte tot wel vijf keer zo klein is.

Dit is een van de weinige stoffen die na het verwerken in grotere hoeveelheden voorkomt dan in rauwe toestand. Dit komt doordat de celwanden afbreken tijdens het koken, waardoor nog meer lycopeen vrijkomt. Door de tomaten vervolgens met een beetje vet te eten zal je ervoor zorgen dat lycopeen beter wordt opgenomen door je lichaam.

Tomaten gezond voor het gezichtsvermogen

Ook zijn tomaten gezond voor het gezichtsvermogen. Ze 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor het nachtzicht. Daarnaast bevat de tomaat ook veel antioxidanten. Om specifieker te zijn de antioxidanten van de groep carotenoïden, zoals lycopeen. Van carotenoïden is bekend dat ze leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (maculadegeneratie) tegengaan.

Tomaten gezond | Tegen huidveroudering

Dat tomaten gezond zijn voor de huid is een vrij bekende eigenschap. Onderzoek heeft deze eigenschap van tomaten kunnen aantonen. Zo is uit het onderzoek gebleken dat tomatenpuree rimpels en huidveroudering helpt te voorkomen. Dit heeft weer te maken met de lycopeen. Het is wel belangrijk om te weten dat dit pas effectief zal worden als je minstens 10 eetlepels tomatenpuree, gemengd met 10 gram olijfolie per dag eet. Olijfolie verbetert de opname van lycopeen door het lichaam, aangezien het een vetoplosbare antioxidant is. Onderzoekers zagen dat de huidstructuur werd verbeterd, doordat de procollageen aanmaak toenam. Daarnaast viel het de onderzoekers ook op dat de huid 30% beter beschermd was tegen de negatieve effect van de zonnestralen.

 

Tomaten gezond voor hart- en vaatziekten

Tenslotte is er nog een reden waarom tomaten gezond zijn. Ze voorkomen namelijk hart- en vaatziekten. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met een hoge lycopeen gehalte 50% minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevatten tomaten ook andere belangrijke voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde hart en vaten zoals vitamine B6, niacine en foliumzuur. Uit een andere onderzoek bleek dat vrouwen die wekelijks zeven tot tien porties tomaten aten 30% minder kans hadden op hartziekten dan vrouwen die een of twee porties aten. Dit betekent dus dat ze veel meer bescherming bieden naarmate ze in grotere hoeveelheden worden gegeten. Verder is de onderzoekers ook opgevallen dat het gebruiken van plantaardige oliën in combinatie met tomaten, de resultaat verbeterde.

 

Tomaten gezond | Trombose voorkomen

Er is nog een reden waarom tomaten gezond zijn. Ze helpen je namelijk trombose te voorkomen. Dagelijks een glaasje tomatensap gaat namelijk samenklontering van bloedvaatjes tegen. Het is wel belangrijk dat de tomatensap geen of zeer weinig zout bevat. Zout werkt deze werking namelijk tegen en vergroot weer de kans op een trombose.

Tomaten gezond | Natuurlijke ontstekingsremmers

Tijdens een andere studie bleek dat een glas tomatensap per dag ontstekingen kon doen afnemen. Onderzoekers zagen dat de TNF-alpha waarde in het bloed met 34% afnam. TNF-alpha stimuleert ontstekingsreacties in het lichaam. Een hoge TNF-alpha waarde vinden we terug bij mensen met ontstekingen. Denk hierbij aan mensen met osteoporose, kanker of Alzheimer.  Hierdoor is de tomaat een natuurlijke ontstekingsremmer.

Tomaten gezond | Caloriearm, dus ideaal voor je dieet

Tomaten zijn ook caloriearm. Hierdoor zijn ze ideaal voor in je dieet. Wil je gezond afvallen? Dan raad ik je zeker aan om tomaten toe te voegen aan je dieet. Ze bevatten daarnaast ook vezels die je een vol gevoel zullen geven. Maak een heerlijke salade met andere vezelrijke groentesoorten als vervanging van andere ongezonde snacks en je zal merken dat afvallen een eitje is!

Tomaat gezond voor de botten

De tomaat blijkt ook goed te zijn voor het bottenstelsel. Tijdens de onderzoek die hiervoor is uitgevoerd kregen vrouwen vier weken lang geen lycopeen. Na de vier weken zagen de onderzoekers dat het botweefsel is verslechterd. Het is echter nog niet duidelijk hoe lycopeen het botweefsel beschermt of verbeterd. Wat we wel kunnen concluderen is dat we ze nodig hebben voor gezonde en sterke botten. Nog een belangrijke reden dus waarom tomaten gezond zijn.

Tomaten tijdens de zwangerschap

Tomaten zijn zeker aan te raden tijdens de zwangerschap. Ze zijn namelijk rijk aan veel voedingsstoffen en belangrijke antioxidanten als vitamine C. Daarnaast bevatten ze ook foliumzuur. Foliumzuur is een belangrijke voor een gezonde ontwikkeling van de baby. Let wel op dat je de tomaten goed wast voordat je ze gaat eten. Tomaten behoren dus zeker tot de gezonde voeding tijdens zwangerschap.

Nadelen van tomaten?

Tomaten hebben echter ook een aantal nadelen. Ondanks dat ze vrijwel nihil zijn in vergelijking met alle voordelen, is het toch slim om ze te kennen.

  • Ten eerste zijn de genen van tomaten door de jaren heen erg veel veranderd. Dit is vooral gedaan voor een betere smaak, tegen ziektes, langere houdbaarheid en om ze af te weren tegen insecten. Hierdoor zijn bepaalde voedingsstoffen verloren gegaan door de jaren heen.
  • Tomaten die niet rijp zijn bevatten tomatine. Tomatine is een stof die in grote hoeveelheden giftig is. Gevolgen van te veel tomatine kunnen depressies, buikpijn, diarree, koorts, lusteloosheid, zwakheid en slaperigheid zijn. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor rijpe tomaten.
  • De laatste nadeel van tomaten is dat ze vrij snel rotten. Met name biologische tomaten zijn erg snel rot. Wacht dus niet te lang met het gebruiken van de tomaten!

Zoals je kan zien zijn tomaten gezond en helpen ze bij verschillende processen en beschermen ons tegen allerlei aandoeningen. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de voordelen van tomaten.

 

 

Photo by Vladimir Morozov/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter