Voeding

Venkel gezond | Is venkelthee gezond? Alle voordelen van venkel

venkel | venkelthee | venkelsoep | venkel gezond | venkelthee gezond
Geschreven door Bodyheal

De venkel is een behoorlijk bekende groentesoort.Dat venkel gezond is zullen velen wel weten. Maar waarvoor is venkel gezond? Zijn venkelthee en venkelsoep ook gezond? en waarvoor zijn ze nou gezond? Al deze vragen over venkel gaan we beantwoorden in dit artikel.

Venkel gezond | Natuurlijke bloeddrukverlager

Wist je dat venkel gezond is voor mensen met een hoge bloeddruk? Venkel bevat een hoge kaliumgehalte. Hierdoor heeft de venkel een vaatverwijdend werking. Dit zorgt ervoor dat er minder druk zit in de bloedvaten. Dit maakt de venkel een natuurlijke bloeddrukverlager. Het ondersteunt op deze manier ook de cardiovasculaire systeem. Dit verkleint de kans op allerlei hart- en vaatziekten. Bovendien kan een tekort aan kalium behalve een hoge bloeddruk ook leiden tot vermoeidheid, spierkrampen en hartkloppingen.

Venkel gezond voor de botten

Venkel, dus ook venkelthee en venkelsoep, bevatten veel mineralen. Deze mineralen zijn ijzer, magnesium, fosfor, mangaan, calcium, zink en vitamine K. Al deze mineralen zijn erg belangrijk voor het opbouw en behoud van de botstructuur en dus ook de stevigheid van de botten. Vitamine K bevordert de calciumabsorptie en vermindert de uitscheiding van calcium in de urine.

Venkel gezond voor de hersenen

Nog een andere reden waarom de venkel gezond is, is omdat het de hersenfunctie stimuleert. Het zorgt ervoor dat informatie op een goede en gezonde manier door het lichaam wordt vervoerd. Daarnaast verhoogt kalium de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Hierdoor kunnen de hersencellen hun takel zo optimaal en efficient mogelijk verichten. Verder bevat venkel choline. Choline speelt een belangrijke rol voor een goede slaap, geheugen en spierbeweging. Begin je dag dus met een heerlijke venkelthee of eet een lekkere venkelsoep in de avond, zodat je kan profiteren van de voordelen van venkel.

Venkel gezond | Tegen bloedarmoede

Mensen met bloedarmoede zullen ook baat hebben bij het gebruiken van venkel. Venkel bevat namelijk veel ijzer. Een tekort aan ijzer is vaak de oorzaak voor bloedarmoede. Ijzer wordt in het lichaam gebruikt om hemoglobine te produceren. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door het hele lichaam. Een tekort hieraan veroorzaakt bloedarmoede. Het gebruik van venkel helpt dus om bloedarmoede te voorkomen en tegen te gaan. Bovendien is venkel ook rijk aan vitamine C. Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Nog een reden dus om te onthouden dat venkel gezond is. Meer ijzerrijke voeding vind je in het volgende artikel ‘ijzerrijke voeding‘.

Venkel gezond | Voor de spijsvertering

Zowel het eten van venkel als groente, als drinken van venkelthee of het nemen van venkelzaden, brengen de ingewanden tot rust en bevorderen de spijsvertering. Daarnaast bevordert het ook de eetlust. Dankzij de asparaginezuur in venkel, gaat het darmgassen tegen en vermindert het buikkrampen. Een heerlijke venkelthee helpt ook bij een opgeblazen gevoel. Venkel bevat ook veel vezels, namelijk 28 procent van de ADH. Deze vezels voorkomen verstoppingen en bevorderen de stoelgang.

Venkel gezond | Voor oogaandoeningen

Honderden jaren geleden gebruikten zowel de Indianen als de Romeinen de venkelknol en de venkelzaad voor een natuurlijke behandeling bij allerlei oogaandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek heeft de genezende werking van venkel voor oogaandoeningen kunnen aantonen. Zo is de glaucoom bij de dieren aanzienlijk vermindert door het dagelijkse gebruik van venkel. Ondanks het feit dat er nog geen onderzoek is gedaan op mensen, is het erg waarschijnlijk dat ook wij van deze voordelen van venkel kunnen profiteren.

Venkelthee gezond | Gezond afvallen

Venkel werd door de oude Grieken al gebruikt als een middel om af te vallen en om het hongergevoel tegen te gaan. Venkel en venkelthee bevorderen de spijsvertering. Een betere spijsvertering zorgt ervoor dat je meer voedingsstoffen uit je voeding kan halen. Als je meer voedingsstoffen uit je voeding haalt dan zal je eerder een vol gevoel krijgen, waardoor je minder zal gaan eten. Venkelthee is dus een ideale hulpmiddel tijdens een dieet. Natuurlijk is het ook slim om venkelsoep te eten als avondeten. Dit zal het afvalproces versnellen.

Venkel gezond | Kanker

Er is nog een reden waarom venkel gezond is. Dit heeft te maken met de selenium in venkel. Hierdoor vermindert venkel namelijk tumorgroei, stimuleert het de leverenzymen en helpt het sommige kanker veroorzakende bestanddelen te ontgiften. Bovendien verlagen deze vezels ook de kans op darmkanker. Venkel bevat daarnaast ook veel antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. De krachtige antioxidanten in venkel zijn vitamine C, vitamine A en betacaroteen. Venkel bevat ook anethol, een fyto-oestrogeen dat aanwezigheid van kankertumoren bestrijdt. Tenslotte bevat venkel ook folaat. Folaat is een belangrijke stof voor de DNA synthese en DNA herstel. Hierdoor voorkomen ze de vorming van kankercellen.

Venkel gezond | Frisse adem

Venkel heeft een verfrissende werking op de mond. Het doodt de bacterie en zorgt er zo voor dat je een frisse adem hebt. Verschillende essentiële oliën van venkel worden gebruikt in natuurlijke producten voor verfrissing van de mond. Deze producten zijn echter niet nodig. Je kunt hiervoor namelijk gewoon kauwen op venkelzaden of venkelbloemen. Zowel in India als in de omringende landen wordt dit erg veel gedaan. Het is gezond en heeft een veel voordelen voor je mond. Ook venkelthee heeft een mond verfrissend werking.

Venkel gezond | Natuurlijke ontstekingsremmer

Venkel is een natuurlijke ontstekingsremmer. Dit komt onder andere door de stofje choline. Choline draagt bij aan diverse processen in het lichaam. Het bevordert vooral goede nachtrust, geheugen en spierbeweging. Daarnaast vermindert het ook chronische ontstekingen, ondersteunt het de overdracht van zenuwimpulsen en behoudt het de structuur van cellulaire membranen.

Venkel gezond voor het huid

Tenslotte is er nog een reden waarom venkel gezond is. Venkel bevat namelijk bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Vitamine C is een krachtige antioxidant. Het is een belangrijk bestanddeel voor het aanmaak van nieuwe collageen. Collageen is een belangrijk voor het behouden en verkrijgen van een mooie en strakke huid.

Venkel en borstvoeding

Venkel bevat anethol. Anethol is een fyto-oestrogeen. Het stimuleert de aanmaak van borstweefsel en moedermelk bij vrouwen. Het is wel belangrijk dat je het met mate gebruikt. Een kopje venkelthee of een bordje venkelsoep per 2/3 dagen kan alleen maar goed doen.

Hoe maak je venkelthee?

Venkelthee maken is makkelijker dan je denkt. Zo kan je venkelthee namelijk net zo gezond maken als jij het wilt. Hiervoor heb je twee eetlepels venkelzaad nodig. Om het nog gezonder en lekkerder te maken kan je nog een paar venkelbladen en een venkelwortel toevoegen. Als je zwanger bent is het verstandiger om een van deze drie te kiezen, aangezien je venkel met mate moet gebruiken tijdens de zwangerschap. De bereidingswijze van venkelthee gaat als volgt

  • Stamp de venkelzaden samen.
  • Snijd de venkelbladen fijn.
  • Snijd de venkelwortel in kleine stukjes.
  • Breng water aan de kook.
  • Laat het water langzaam afkoelen en voeg de venkelzaden, venkelbladeren en venkelwortel samen in een theezeef en plaats dit in de thee.
  • Laat het voor 3/4 minuten intrekken.
  • Je kunt vervolgens nog honing aan toevoegen om je gewenste smaak te krijgen.
  • Je heerlijke en gezonde venkelthee is klaar.

Nog meer informatie over venkel tijdens zwangerschap vindt je in het artikel ‘Wat mag je niet eten als je zwanger bent‘.

Uit alle genoemde weetjes hierboven kunnen we concluderen dat de venkel gezond is, en dat ons lichaam veel voordelen heeft als wij ze eten. Begin dus vandaag nog met het gebruiken van venkel, venkelthee en venkelsoep en profiteer van de vele voordelen ervan.

 

Photo by Jorge Luis Zapico / CC BY

Over de auteur

Bodyheal

Laat een Reactie achter