Voeding

Zijn vijgen gezond? Waar zijn verse en droge vijgen goed voor?

vijgen gezond | vijgen goed voor | voordelen van vijgen | droge vijgen gezond | verse vijgen gezond | droge vijgen | vijgen | verse vijgen vs droge vijgen
Geschreven door Bodyheal

Iedereen kent vijgen, vanwege zijn zoete smaak. Maar minder bekend zijn de geneeskrachten van vijgen en dan vooral droge vijgen. Dat vijgen gezond zijn, is zeker. Vijgen zijn namelijk rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, koper, calcium, Vitamine A,B6, E en K. Vijgen waren al in de Romeinse tijd bekend. Ze werden gebruikt als genezende en versterkende vruchten. In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen van vijgen. Waar zijn vijgen goed voor en waarom?

Voedingswaarde” Verse vijgen vs droge vijgen

Om een complete overzicht van de voedingsstoffen in vijgen kunnen we natuurlijk het beste naar de voedingswaarde kijken. Hieronder volgen de voedingswaardes van verse en droge vijgen.

Vitamines in vijgen

Droge vijgen                                                  Verse vijgen

Vitamine A                           0,01 mg                                                              0,03 mg
Vitamine B1                         0,12 mg                                                               0,05 mg
Vitamine B2                         0,09 mg                                                              0,05 mg
Vitamine B6                         0,40 mg                                                              0
Vitqmin3 B11                       0,7 mg                                                                 0 mcg
Vitamine C                           2                                                                           2,8 mg

Mineralen  in vijgen

Natrium                                40 mg                                                                  2 mg
Calcium                                 190 mg                                                                55 mg
Kalium                                   850 mg                                                               240 mg
Zink                                        0,9 mg                                                                0,25 mg
Koper                                     0,4 mg                                                                0,07 mg
Magnesium                           75 mg                                                                 17 mg
IJzer                                       3 mg                                                                    0,6 mg
Fosfor                                     110 mg                                                                30 mg

Calorieën                               270                                                                      64

Zoals je ziet bevatten gedroogde vijgen een stuk meer voedingsstoffen dan verse vijgen. Tegelijkertijd bevatten ze ook ruim vier keer meer calorieën. Wat zijn de voordelen van al deze en nog veel meer voedingsstoffen lees je hierover.

Vijgen gezond | Verkleinen de kans op kanker

Vijgen verkleinen de kans op onder andere longkanker, dikke darmkanker en borstkanker. Dit komt doordat vijgen polyfenolen bevatten, waaronder quercetine en luteoline. Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de werking van quercetine. Het blijkt dat quercetine meer voordelen heeft, waaronder versterken van Vitamine C werking, verminderen van vetophopingen, verlagen de bloedsuikerspiegel. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze polyfenolen de kans op kanker verkleinen. Uit een grootschalig onderzoek is ook gebleken dat het dagelijks eten van voldoende fruitvezels de kans op borstkanker bij vrouwen met 34 % verkleint. andere studies hebben vijgen remmende werkingen op de groei van dikke darmkanker- en longkankercellen. Vijgen zijn rijk aan deze fruitvezels. Het is dus zeker een goede keuze!

Vijgen gezond voor hart en vaten

Vijgen zijn om meerdere redenen gezond voor het hart en de bloedvaten. Ten eerste zijn vijgen een goede bron van kalium. Kalium staat bekend om zijn bloeddrukregulerende werking. 100 gram droge vijgen bevat namelijk wel 850 mg kalium. De ADH kalium ligt tussen de 3100 en de 3500 mg. Verse vijgen bevatten maar 240 mg kalium. Daarnaast blijkt pectine dat voorkomt in de vijgenblad, de triglyceriden niveau te verlagen. Dankzij de sterke polyfenolen verkleinen vijgen ook de kans op aderverkalking (atherosclerose).

Vijgen gezond | Voor de botten

Waarom zijn vijgen gezond voor voor de botten? Dat komt omdat ze rijk zijn aan mineralen zoals calcium en fosfor. Calcium en fosfor zorgen ervoor dat de de botten stevig blijven en zich snel herstellen. Hierdoor verklein je ook de kans op aandoeningen als botontkalking. Verse vijgen bevatten 55 mg calcium terwijl droge vijgen 190 mg calcium bevatten. Verse vijgen hebben 30 mg fosfor en droge vijgen 110 mg. Een portie van gedroogde vijgen van 50 gram bevat zoals je ziet al 10% van je ADH calcium en 17% van je ADH fosfor. Dat zijn overigens zo’n 5 gedroogde vijgen.

Vijgen gezond voor het gezichtsvermogen

Een andere reden waarom vijgen gezond zijn, is omdat ze behoorlijk wat Vitamine A bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van minstens 3 porties fruit per dag, de kans op leeftijdsgebonden achteruitgang van het gezichtsvermogen (Maculaire degeneratie). Door dit aan te houden verklein je de kans op achteruitgang van het gezichtsvermogen met 36%. Verse vijgen kunnen dus bijdragen aan een goede gezichtsvermogen. Eet gevarieerd, zodat je voldoende van alles naar binnen krijgt! Verse vijgen zijn overigens rijker aan Vitamine A dan droge vijgen.

Verder is Vitamine A ook goed voor het immuunsysteem, gezonde huid en een goede celgroei.

Vijgen gezond | De spijsvertering

Er is nog een reden waarom vijgen gezond zijn. Vijgen zijn namelijk goed voor de spijsvertering. Vooral gedroogde vijgen bevatten veel vezels, waaronder ook inuline. Inuline is een oplosbare. Het komt voor in verschillende planten. Inuline gaat langs de dunne darm en wordt door de dikke darm opgenomen. Hier werkt het als een voeding voor de gunstige bacteriën in de dikke darmen. Daarnaast zijn de vezels natuurlijk ook goed voor de algemene darmwerking. Hiermee proberen ze de spijsvertering optimaal te laten werken.

Vijgen gezond | Tegen bloedarmoede

Ook zijn vijgen gezond voor mensen met bloedarmoede. Bloedarmoede is een aandoening waarbij er een tekort is aan rode bloedcellen. Voor de aanmaak van rode bloedcellen zijn allerlei voedingsstoffen nodig, waaronder ook ijzer en koper. Vijgen bevatten behoorlijk veel  ijzer en koper, waardoor ze de aanmaak van rode bloedcellen stimuleren.

Vijgen gezond | Gezond afvallen

Verse vijgen zijn zeker aan te raden tijdens een dieet, aangezien verse vijgen vrij weinig calorieën en geen vetten bevatten. Door te veel vijgen te eten, kan je ook bijkomen. Ze bevatten namelijk fruitsuiker (fructose). Voeg daarom vijgen met mate toe aan je gezonde afvaldieet en profiteer van de voordelen. Varieer ook met andere voedingsmiddelen die het afvalproces verbeteren.

Vijgen gezond tijdens de zwagerschap

Zolang je niet te veel vijgen eet, hebben ze alleen maar voordelen tijdens de zwangerschap. Vooral droge vijgen zijn superrijk aan veel belangrijke voedingsstoffen. Tijdens de zwangerschap kan je dus gerust gebruik maken van de voordelen van vijgen, zolang je met mate eet. Varieer daarom met je voedingsmiddelen en probeer dagelijks 2/3 stukken fruit te eten.

Kunnen vijgen gevaarlijk zijn?

Te veel vijgen eten kan natuurlijk voor problemen zorgen. Dat is met de meeste voedingsmiddelen wel zo. Sommige mensen moeten echter wel een beetje oppassen met het eten van vijgen.

 • Mensen met nierproblemen zoals nierstenen en galblaasproblemen kunnen beter geen vijgen eten. Dit komt omdat vijgen oxalaten bevatten. Oxalaten kunnen kristalliseren wanneer geconcentreerd voorkomen.
 • Diabetespatiënten moeten oppassen met het eten van droge vijgen. Droge vijgen bevatten namelijk veel suiker. 60% van het gewicht is namelijk suiker. Verse vijgen bevatten echter veel minder suiker (14%).
 • Sommige gedroogde vijgen zijn behandeld met zwaveldioxide en sulfieten. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan om de houdbaarheid te verlengen of bepaalde eigenschappen. Sulfiet kan echter gevaarlijk zijn voor sommige astmatische astma. Vijf procent van deze mensen is namelijk allergisch voor sulfiet. Daarom is slim om te kiezen voor biologische vijgen.
 • Vijgen hebben ook een lichte laxerende werking door de grote hoeveelheid vezels.

Zoals je kan zien in de bovenstaande tekst zijn vijgen gezond en voor het lichaam. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen, die nodig zijn voor een goed verloop van allerlei processen. Voeg het daarom vandaag nog toe aan je dagelijkse voeding en profiteer van de vele voordelen van vijgen.

 

 

Photo by James C Farmer/ CC BY

Over de auteur

Bodyheal

1 Reactie

 • Je conclusie dat gedroogde vijgen een stuk meer voedingsstoffen bevatten dan verse vijgen is misleidend.

  Voedingwaardetabellen geven meestal de hoeveelheid voedingsstoffen aan per 100g.

  In absolute cijfers heb je dus gelijk: 100g gedroogde vijgen bevatten (ruwweg) 4 keer meer mineralen dan 100g verse vijgen. Dat komt omdat gedroogde vijgen maar een vierde hoeveelheid water bevatten t.o.v. verse vijgen.
  Maar tenzij er gekke dingen gebeuren tijdens het droogproces, bevat 1 verse vijg evenveel mineralen als 1 droge vijg. Het verschil zit hem enkel in de hoeveelheid water die verdwenen is, waardoor de verhoudingen anders komen te liggen.
  (Vergelijk het met een karaf met 100g water waarin 10g zout is oplost. In een voedingstabel zou er dus 10g zout staan. Als het water tot 25g verdampt is, zit er nog altijd 10g zout in, maar in de voedingstabel zou er nu wel 40g staan.)

  Vitaminen kunnen verloren gaan bij het droogproces. Mineralen kunnen er niet vanzelf bij komen.

  Voor de meeste mineralen kan je tabel dus kloppen. Alleen springt natrium er enorm uit. Daar zou je eerder een 8mg verwachten.

  Hoe dan ook zijn verse vijgen gezonder dan gedroogde, want ze bevatten meer vitamines en (per stuk) evenveel mineralen.

Laat een Reactie achter